WINNERBÄCKS NYA – HALVSTARK

Älvens industrier, Själ och hjärta, Skjuten stad, Grand Hotell och Decembernatt. Där har du fem riktigt starka låtar från Winnerbäcks nya skiva Själ och hjärta. Och skivtiteln säger så mycket om Winnerbäcks musik. Skivan innehåller just det. Och den säger så mycket om Sverige idag, om man tänker på den inledande texten:

”Jag är en enkel sång- och dansman i ett trasigt sosseland”. Eller slutet: ”Vi hade nånting tillsammans som rann ut i sanden. Över höghusblock och radhus i ett sosseland”

Resten av låtarna är så där. Saknar de starka melodierna. Men allt handlar som alltid om tycke och smak, om humör. Det är så lätt att jämföra med tidigare alster. Det tar säkert fler lyssningar än tio innan skivan sätter sig.

Släpp det där mörkret släpptes som första låt och spelas på radio. Jag hade hellre valt U2-suggestiva Älvens industrier, som jag är övertygad om att han kommer inleda sommarens turné med, turnén som skjutits upp två år på grund av pandemin. Äntligen blir turnén av.

Winnerbäck blickar tillbaka och beskriver samtidigt nutiden, som i Skjuten stad – om skottlossningar i Linköpings stadsdelar, som Skäggetorp. Om klassskillnader.

”Det är ett hål genom Skäggetorp, ett hål genom Berga, det är nya metoder, det är nya normer” och ”Har du tänt ett ljus? Här ligger blommorna på rad. Skjutna stad”.

Förvånande att den låten har minst lyssningar på Spotify av alla låtar på nya skivan (12 maj 2022).

”Skjutna stad. Vad har du gjort? Det är ett hål genom Skäggetorp. Ett hål genom Berga. Det är nya metoder. Det är nya normer”.

Det kanske är den starkaste låten textmässigt på skivan. Den kunde handla om vilken stad som helst, Eskilstuna, Västerås, Örebro…”Gamle vän. Skjutna stad”. Winnerbäck minns tillbaka hur det var när han växte upp i den stad som nu är förändrad.

Texterna andas mer frustration än på Eldtuppen. Han reflekterar om det samhälle han ser runt omkring sig, som alltid. Men det har gått en tid sedan kärleksförklaringen till det liv som tog en ny vändning efter ”långskottet en oktoberkväll” med kvinnan som förändrade hans liv.

Allt är förstås mina egna tolkningar. Winnerbäck live i sommar kommer hur som helst bli grymt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: