DRÖMDE ATT FÅ STÅ PÅ SCENEN

Ta en nypa Rod Stewart och en lika del Cher och blanda med lite Smokie. När detta är färdigkokt lägger du det på en bädd av keyboards och distade elgitarrer. Då får du Bonnie Tyler,  av kritiker kallad ”damfrisörskan från förorten som drömmer om lyckan i storstan”.

Hon heter Gloria Hopkins Sullivan, mer känd som Bonnie Tyler. Hon föddes den 8 juni 1951 i Skewen utanför Swansea i södra delen av Wales. Hon var en del av en stor familj från arbetarklassen och var ett av sex barn. Som liten drömde hon om att bli artist och stå på scenen. Hon lyssnade mycket på artisterna från skivbolaget Motown, Tina Turner och Janis Joplin.

Som ung flicka i Wales jobbade Bonnie Tyler i affär på dagarna och sjöng i olika grupper på kvällarna. Hon uppträdde på olika klubbar och där fick hon den erfarenhet som behövdes och hon byggde upp en publik.

I början av 70-talet uppträdde Bonnie Tyler på nattklubb under namnet Sherene Davis och en kväll upptäcktes hon av en talangscout. Det ledde fram till ett samarbete med låtskrivarna Ronnie Scott och Steve Wolf. Det innebar senare hennes första skivinspelning i London. Scott och Wolf blev hennes producenter.

Debutsingeln hette ”My my homecomb” från 1975, men genombrottet skulle dröja. Den andra singeln, ”Lost in France” släpptes 1976 och innebar en skjuts framåt. Den ledde fram till skivkontrakt och första skivan” The World starts tonight”

I mitten av 70-talet, när Bonnie Tyler var i inledningen av sin karriär, var hon tvungen att operera sina stämband. Hennes läkare sa att hon inte fick prata innan det hela var läkt, men det gjorde hon. Hon fick därför en hes och rispig stämma och hon trodde att karriären var över, men vi vet ju hur det gick.

I slutet av 1977 släpptes den låt som hon förknippas så mycket med, ”It’s a heartache”, som blev en jättehit 1978. Låten finns med på hennes andra skiva ”Natural force”, som blev hennes stora genombrott. Den innebar också att hon åkte ut på sin första USA-turné.

Efter ett par tröga år inledde hon ett samarbete med artisten Meatloafs producent Jim Steinman. Det ledde fram till hennes stora 80-talslåt, som är en popklassiker, ”Total eclips of the heart”.

1984 samarbetade Bonnie Tyler med en annan artist från Wales, Shakin’ Stevens – i låten ”A rockin’ good way”. Bonnie Tyler gjorde också filmmusik, exempelvis ”Holding out for a hero från filmen ”Footloose” och ”Here she comes från filmen ”Metropolis”. I mitten av 80-talet samarbetade hon med Todd Tundgren i låten ”Loving you’s a dirty job, but sombody’s got to do it”.

Bonnie Tyler fortsatte att göra skivor, om än inte lika framgångsrik som tidigare. 1986 kom ”If you were a woman (and I was a man)” – en hit i England och USA – inspelad tillsammans med Todd Rundgren.

Bonnie Tyler fortsatte att göra skivor under 90-talet och även senare. Hennes senaste skiva, ”Wings”, kom förra året, men att spela in nya versioner av två gamla hits, som finns med på den senaste skivan, ”It’s a heartache” och ”Total eclipse of the heart”, är ett fattigdomsbevis. Det visar att man är en ”föredetting”.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: