U2 – 45 ÅR

I slutet av 70-talet bildades en grupp som blev en av de riktigt stora rockgrupperna. Från början hette gruppen ”Feed back” och senare ”The Hype”. Sångaren Bono Vox, som egentligen heter Paul Hewson, bildade gruppen tillsammans med bröderna Dave och Nick Evans på elgitarr, Adam Clayton, elbas och Larry Mullins, trummor.

Gruppen bildades i Dublin den 25 september 1976 efter att Larry Mullen annonserat på skolans anslagstavla efter medlemmar till ett band. Sex tonåringar samlades hemma hos Mullen, Bono, David Evans (”The Edge”) och hans bror Dik Evans, Adam Clayton och två vänner till Mullen. Fem av dem spelade först covers och var inspirerade av The Jam, Six Pistols och The Clash bland annat.

Samtidigt som syntbaserad pop och hårdrock var populärt så gled denna rockgrupp in på rockarenan på allvar i början av 80-talet – irländska U2, som var – och är – samhällskritisk och politiskt och religiöst medveten och engagerad i konflikten på Nordirland. ”Sunday bloody sunday” var en av protestlåtarna. Gruppen trodde, precis som många tidigare hade trott, att rockmusiken kunde förändra och påverka.

U2 spelade gitarrbaserad rockmusik, delvis inspirerad av irländsk folkmusik. Musiken var dramatisk, medryckande, stämningsfull, hård och rå.

Det speciella och ekande gitarrkompet från gitarristen ”The Edge” var karakteristiskt för hur gruppen lät och fortfarande låter. U2 har inspirerat andra grupper och ”The Edge:s” speciella gitarrsound har bildat skola.

I september 1979 släpptes skivan ”U23`EP” (CBS) i Irland och ett år senare skrev gruppen kontrakt med Island records.

Gruppens första single, “11 o´clock tick-tock” släpptes i maj 1980 och debut-LP:n kom hösten samma år. U2:s första listetta i England kom i samband med skivan ”War” 1983, gruppens tredje skiva.

Deras popularitet kulminerade i mitten av 80-talet i och med skivan ”The unforgettable fire” från 1984 producerad av Brian Eno. Musiktidningen Rolling Stone utsåg U2 till ”80-talets grupp” under den här perioden.

1985 bildade U2 ett eget skivbolag för att förska underlätta för andra irländska grupper att göra skivor. Gruppen ”Hot house flowers” är ett exempel på det.

Deras mästerverk, ”Joshua tree”, släpptes 1987 och U2 betecknades som ”världens bästa rockgrupp” – Rolling Stones får ursäkta…

Skivan blev deras största framgång med låtar som ”With or without you” och ”I still haven’t found what I’m looking for”

Under 90- och under 2000-talets första hälft förändrades deras musik, de experimenterade med rock, elektronisk dans- och technopop. De intog de stora arenorna och befäste sin roll som en av de största rockgrupperna och de fick stor respekt hos kritikerna.

(Texten skrevs perioden 2004-2006)

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: