QUEEN – EN AV ROCKENS STÖRSTA

När sångaren Freddie Mercury dog i aids i början av 90-talet dog också en stor del av den legendariska gruppens själ.

Rockgruppen Queen bildades i England 1970 av basisten Mike Gorse, sångaren och pianisten Freddie Mercury, gitarristen Bryan May och trummisen Roger Taylor. Senare blev Barry Mitchell, basist, men ersattes 1971 av John Deacon.

Denna uppsättning utvecklade en typ av hårdrock med klassiska element, avancerad stämsång och vackra melodier. På de första åtta skivorna använde gruppen inga synthesizers, som en protest.

Queen ville vara annorlunda och slog igenom på bred front med fjärde skivan ”A night at the Opera” och låten ”Bohemian Rhapsody”.

Freddie Mercury var gruppens frontfigur. Han hade stor scennärvaro och karisma. Han var en av de mest personliga sångarna i rockhistorien. Gruppens konserter var teater, drama och hårdrock med klassiska arrangemang stöpt i en alldeles egen personlig form.

Queen blev en av de mest populära i rocksammanhang från mitten av 70-talet och flera år framåt, men föll inte alltid i god jord hos kritikerna.

Men trots kritiken i tidningar som amerikanska Rolling Stone och andra så minskade inte gruppens popularitet under 80-talet. Den var större i Europa än i USA, och under 80-talet kulminerade intresset och de slog försäljningsrekord.

Queens musik inspirerade andra rockgrupper, som exempelvis Metallica.

Gitarristen Bryan May och trummisen Roger Taylor hade rötterna i gruppen ”Smile”. De blev medlemmar 1967 och var med några år i slutet av 60-talet. När huvudsångaren Tim Staffell hoppade av 1971 bildade May och Taylor tillsammans med Freddie Mercury från gruppen ”Wreckage” och bassisten John Deacon gruppen Queen.

De övade och uppträdde sporadiskt i början, men 1973 satsade gruppen fullt ut. Samma år släpptes debutskivan ”Queen”, som följdes av en turné.

Men det var först med andra skivan, ”Queen II” 1974 som gruppen slog igenom i England. Innan hade de uppträtt i TV-programmet ”Top of the pops” och framfört låten ”Seven seas of Rhye”. Framträdandet beskrivs i rockböckerna som en succé och singeln klättrade upp på ”Top tio” i England 1974.

Skivan nådde ”Top fem”. Queen gjorde nu sin första USA-turné tillsammans med gruppen ”Mott the Hoople”, men i USA var de inte lika kända än och skivan nådde 43:e plats.Tredje skivan ”Sheer heart attack” släpptes samma år, 1974. Låten ”Killer Queen” och skivan nådde andra plats i England.

Nu började Queen bli riktigt heta. Skivan lade också grunden till genombrottet i USA, som kom ett år senare med skivan ” A night at the Opera” 1975. Medlemmarna jobbade hårt och länge med skivan, som beskrivs som den dyraste skivproduktionen någonsin så långt. Låten, som kom att bli gruppens största och kanske mest spelade – och som många förknippar så mycket med Queen – var ”Bohemian Rhapsody”.

Den tog tre veckor att spela in och innehöll avancerade arrangemang och partier och de skapade också en speciell video till låten, som låg etta i England i nio veckor – längst tid på första plats dittills. I USA blev låten och skivan en lika stor framgång och gruppen var nu en av de största.

Skivan ”A day at the races”, 1976, blev etta i England och femma i USA och de kommande åren hade Queen en rad singelettor på båda sidor av Atlanten.

Queen och andra supergrupper blev i slutet av 70-talet symboler för den typen av svulstiga och dominerande grupper som punken ville motverka.

Queen hade en rad hitlåtar från 1975 och 10-15 år framöver. Under 80-talet var de på toppen av sin karriär, kanske inte konstnärligt, men kommersiellt. Skivan ”The Game” blev gruppens första USA-etta.

Queen hade blivit mer och mer av ett popband och inte så mycket av det rockband de var i mitten av 70-talet.

När gruppens popularitet dalade satsade Queen på andra länder än de europeiska och USA. Afrika, Asien och Latinamerika blev en ny marknad.

Ett litet uppsving kom i samband med Live-aid-galan 1985 och skivan ”A kind of magic”, som kommersiellt blev en framgång i Europa, men inte lika mycket i USA.

I slutet av november 1991 dog han i sviterna av Aids. Under våren 1992 höll de återstående medlemmarna en hyllningskonsert som TV-sändes över stora delar av världen. David Bowie, Elton John, Annie Lennox och Guns n’ Roses deltog. Intäkterna från konserten gick till en fond för att uppmärksamma AIDS.

2004 återförenades Queen och Paul Rogers blev sångare i gruppen och de turnérade tillsammans. Rogers var tidigare medlem i Free och Bad Company. Samarbetet upphörde 2009.

Två år senare blev 2009-års vinnare av American Idol, Adam Lambert inbjuden av Brian May och Roger Taylor att uppträda med dem på den europeiska MTV-galan EMA. Sedan dess har Queen haft Lambert som sångare. Att döma av Queens officiella hemsida är Adam Lambert inte officiellt ny sångare i gruppen utan de ”samarbetar sedan 2012”. I redovisningen av medlemmarna i gruppen nämns han inte.

Kanske det beror på att det inte går att ersätta Freddie Mercury!

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: