RAY WILSON – BORTGLÖMD ROCKRÖST

Han hade tillsammans med den skotska postgrunge-gruppen Stiltskin en Englands-etta 1994 med låten Inside. När gruppen splittrades två år senare fick han jobbet som sångare i Genesis sedan Phil Collins hoppat av gruppen, som släppte sin första singel samma år som Wilson föddes 1968.

Beskedet att Ray Wilson från Edingburgh blivit sångare i Genesis tillkännagavs sommaren 1997. Själv hade han fått ett samtal från Genesis´ manager Tony Smith ett år tidigare. Smith ville att Wilson skulle komma och provsjunga. Han blev förstås mycket överraskad. Han var mitt uppe i arbetet med sin soloskiva, den första efter tiden med Stilskin och ville egentligen fortsätta med den, men samtidigt; Vem tackar nej till ett jobb i en av världens största rockgrupper?

Det blev en skiva, Calling all stations, och en Europaturné med den legendariska gruppen, bland annat en konsert på Annexet i Stockholm i april 1998, men skivan floppade och en planerad USA-turné ställdes in på grund av dålig biljettförsäljning.

Även om skivan blev ett försäljningsfiasko, sett till Genesis tidigare kommersiella framgångar, så gjorde Wilson inte bort sig musikaliskt. Tvärtom. Han har en av rockens bästa röster och när han sjöng de låtar som Peter Gabriel gjorde på 70-talet så gick rysningar genom publiken eftersom hans röst lät väldigt likt Gabriels.

Wilson blev mycket besviken när han fick besked av Genesis manager Tony Smith att det inte skulle bli en fortsättning. Enligt Wilson själv var de ingen som gav ett tydligt besked, det vill säga att han hade fått sparken, även om det beskrevs så i media.

Wilson var besviken på att medlemmarna Rutherford och Tony Banks inte hörde av sig och sa som det var. Han fick ingen förklaring varför de inte ville fortsätta. (läs artikel på scotsman.com) Beskedet var endast att Genesis inte skulle fortsätta.

Han tog på sig skulden för gruppens misslyckande. Perioden efter var jobbig, men så småningom började han se framåt och satsade på sin solokarriär.

Enligt Ray Wilson själv skrev han kontrakt för två skivor med Genesis och han har senare uttryckt en besvikelse över att det inte blev mer än en. Han tyckte att Rutherford och Banks kunde ge Genesis en chans till. på Calling all stations kom han med i gruppen när en hel del material redan var skrivet. På en andra skiva kunde de tre medlemmarna skriva musiken tillsammans från början, tänkte Wilson. Men så blev det inte.

Genesis gav sig knappt tio år senare, 2007, ut på en återföreningsturné med Phil Collins vid sångmikrofonen igen – sångaren som Wilson hade ersatt nio år tidigare.

48-årige skotten Ray Wilson bor numera i Polen och spelar flitigt i sitt hemland och i Tyskland och flera andra europeiska länder. Förutom sina egna låtar spelar och sjunger han alltid gamla Genesis-klassiker, men också låtar från Peter Gabriels och Phil Collins respektive solokarriärer. Han har bland annat spelat in en CD och DVD  med klassiska Genesis-låtar tillsammans med Berlin Symphony Ensemble. Han har också hoppat in som sångare när Genesis förra gitarrist (1970-77) Steve Hackett, på sina turnéer framfört de klassiska låtarna från 70-talet.

Sedan jag såg honom med Genesis i Stockholm 1998 har jag alltid tyckt att han har en fantastisk röst. Hans mörka och djupa stämma är väldigt speciell och passar bra till hans mörka och eftertänksamma låtar. I mitt tycke har han en av de bästa rockrösterna tillsammans med ex-Manfred Mann´s Earth Bands Chris Thompson.

Han har en karriär och en publik, bland annat i Polen och Tyskland, men han är lite bortglömd på sina håll. Det är synd för han förtjänar mer uppmärksamhet. Fast även om jag hade sett en fortsättning med honom i Genesis, så tror jag ärligt talat att det han gör solo är mer utvecklande för honom. Denna medelålders man med rötterna i arbetarklassen hade nog drunknat i alla traditioner och fått slagits rätt hårt för sina idéer mot Mike Rutherford och Tony Banks som har rötterna i den brittiska överklassen :-). Gruppen bildades på en en privat skola, Public school 1967 (officiellt år, men det finns uppgifter om 1966 också) Wilson nämner själv sin upplevelse av klasskillnad i en intervju om livet efter Genesis.

Eftersom han turnérar mycket i Polen och Tyskland och aldrig kommer till Sverige så får väl jag åka till Tyskland, tänker jag. Så blir det också. Den 29 oktober går flyget till Düsseldorf. Han uppträder på Steinhof, norr om Düsseldorf.

En av hans bästa och starkaste låtar är Another day (kolla klippet nedan) Den handlar om en vän och bassist (i ett av hans tidiga band) som tog livet av sig.

Slawomir Biedrzycki, thanks for letting me publish the picture of Ray Wilson!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: