BLUESROCKFENOMENET FRÅN TEXAS

ZZ top bildades i Houston i Texas 1969. Medlemmarna kom från olika grupper och smälte samman i bluesrocken. Billy Gibbons, elgitarr, Dusty Hill, elbas och den enda utan långt skägg, Frank Beard, trummor.

De första två skivorna var starkt bluespräglade och med den tredje skivan slog gruppen igenom. 1973 kom ”Tres hombres” med välkända ”La grange” med det speciella gitarriffet.

Gruppen turnérade mycket i USA där de etablerade sig som en populär livegrupp. Efter fem skivor, skivbolagsbyte och ett längre uppehåll var gruppen tillbaka i skivstudion igen och 1979 släpptes skivan ”Deguello” och snart blev gruppen även ett namn på den europeiska rockscenen.

Skivan, som gjorde att gruppen slog igenom på bred front internationellt, var ”Eliminator” från 1983, men ZZ top var en etablerade grupp långt innan dess.

Skivan ”Afterburner” blev en kommersiell framgång och nu kombinerade ZZ top sin boogierock med feta synthesizers och så det långa välansade skägget på två av medlemmarna. Den andra hette ju skägg i efternamn, Frank Beard.

Gruppen utnyttjade Music Television, MTV, som i början av 80-talet växte fram som en viktig maktfaktor inom pop- och rockmusiken. En musikvideo var ett måste, så också för ZZ top. Gruppen blandade bluesrocken med fina bilar och utmanande tjejer.

Med tiden blev gruppens bluesrock alltmer utslätat och poporienterad med mer synthar och annan teknik.

1986 gjorde ZZ top en stor världsturné och uppträdde bland annat i Skandinavien. Sedan startade gruppen ett bluesmuséum som ett sätt att bevara blueskulturen.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: