EN AV GLAMROCKENS STÖRSTA

Engelska Sweet var en av de största rockgrupperna inom den så kallade Glamrocken, som enkelt kan beskrivas som enkel och ytlig musik i glittrig förpackning och med artister som hade en överdriven image. Grupper som Sweet, Mud, T-rex, Rubetts och Gary Glitter dominerade hitlistorna 1972-74.

De som bildade gruppen 1968 var Brian Connolly, sång, Frank Torpey på gitarr, Steve Priest på bas, och Mick Tucker på trummor. 1969 rekryterades Mick Stewart som gitarrist och bandet skrev kontrakt med Parlophone.  De kallade sig från början för Sweetshop.

De gjorde skivdebut sommaren 1968 med singeln ”Slow motion”, men utan framgång. Sweet fortsatte att släppa ytterligare singlar i skiftet 1969-70. Tre singlar släpptes, ingen nådde toppen på den brittiska singellistan. 1970 Mick Stewart gruppen och ersattes av Andy Scott.

Men det var först när gruppen fick kontakt med låtskrivarparet Nicky Chinn och Mike Chapman som genombrottet var ett faktum. ”Funny funny” kom 1971 och blev ett internationellt genombrott.

”Ballroom blitz” och ”Fox on the run” är två av deras största hits och låtarna är idag två klassiker från Glamrockperioden. 1979 lämnade Brian Connoly gruppen och satsade på en solokarriär. Andy Scott tog över sångmikrofonen, samtidigt som Gary Moberly blev ny medlem på keyboard.

Gruppen hade sin storhetstid den första delen av 70-talet och 1982 slocknade Sweet. Sweet har på senare tid återförenats. Ett tag fanns två uppsättningar av gruppen – en med Brian Connoly och en med Scott och Tucker.

Både Connoly och Tucker är döda. Connoly dog 1997, 52 år gammal och Tucker dog 2002, 54 år gammal.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: