STILBILDANDE ROCK FRÅN ENGLANDS MYLLA

Det finns röster inom rockmusiken som sätter sina spår och som går rakt in i själen. En sådan röst är Chris Thompsons. Han var en av sångarna i Manfred Mann’s Earth Band, som under 70-talet var en av de större rockgrupperna.

Manfred Mann´s earth band består idag av orginalmedlemmarna Manfred Mann på keyboard och Mick Rogers, gitarr, dessutom Steve Kinch, bas, Noel McCalla, sång och Jimmy Copley, trummor.

Gruppen har rötterna i 60-talet. Engelsmännen spelade rock blandad med klassiska element. Karakteristiskt var Manfred Mann’s klaviatursolon och från början Mick Rogers sång och senare Chris Thompsons rossliga och sårbara stämma.

Gruppen bildades 1971 av Manfred Mann på keyboard, Mick Rogers, sång och gitarr, Collin Pattanden, elbas och Chris Slade, trummor. De hade svårt att slå kommersiellt i början, men från mitten av 70-talet utvecklades gruppen till en av Englands största.

En viktig faktor för gruppens framgång var Bruce Springsteen. Hans låt ”Blinded by the light” från skivan ”Roaring silence” från 1976 var viktig för gruppens genombrott.

Även Manfred Mann’s Earth Band präglades av en massa medlemsbyten under åren.

Efter skivan ”Nightinggales and bombers” 1975 bytte gruppen sångare. Chris Thompson tog över sångmikrofonen. Dave Flett blev gruppens nya gitarrist.

Keyboardisten Manfred Mann eller Michael Lubowitz föddes i Johannesburg i Sydafrika 1940 och var den ledande frontfiguren. Han flyttade till England och bildade rythm&bluesgruppen Mann-Hugg Bluesbreakers tillsammans med Mick Hugg.

Gruppen hette senare bara Manfred Mann med Paul Jones på sång.

Manfred Mann levererade uppemot 20 hits på 60-talet, som exempelvis ”Do wah diddy diddy” och ”Mighty Quinn”. Gruppens splittrades 1967.

”Manfred Mann’s chapter three” bildades och som en reaktion på den glättiga 60-talspopen började de spela jazz, men utan större framgång. Manfred Mann’s Earth Band bildades och de gjorde låtar som idag är rockklassiker. ”Joybringer”, ”Blinded by the light” och ”Davy’s on the road again”.

Flera låtar som blev populära gjordes av andra, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Sting och Bob Marley. Manfred Mann gjorde deras låtar på sitt eget speciella sätt – helt annorlunda.

Manfred Mann själv var en av de första som anammade den speciella synthesizern ”Moog”, som hade ett fett och speciellt ”sound”.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: