LEVANDE GITARRLEGENDAR

Carlos Santana blandade rock med latinska rytmer och var en av artisterna vid Woodstockfestivalen 1969. Han är en av legendarerna inom rockmusiken.

Han har turnérat och spelat in skivor ända sedan 60-talet och har spelat med hundratals musiker genom åren. Carlos Santana blandade rockmusik med jazz och latinska rytmer. Han hade sin unika gitarrstil, som påverkade andra musiker, framförallt andra gitarrister.

Han tillhör en av de mest legendariska rockmusikerna och var en av artisterna vid den berömda Woodstockfestivalen i augusti 1969.

Han föddes i Mexico den 20 juli 1947 och växte upp med musik under barndomen. Som 5-åring spelade han fiol, men bytte till gitarr efter några år när hans familj flyttade till Tijuana där han började spela offentligt. På 60-talet flyttade familjen Santana till San Fransisco och spelade i olika grupper.

Efter highschool 1965 bildade Carlos Santana den första uppsättningen av gruppen Santana. Då, 1966, hette gruppen ”The Santana blues band”. De hade premiär live på den berömda teatern Filmore west i San Fransisco 1968. Hans första inspelning gjorde han tillsammans med gitarristerna Mike Bloomfield och Al Kooper.

Santana skrev på för skivbolaget CBS och släppte debut-Lp:n ”Santana” 1969. Efter några skivor i början av 70-talet, ”Abraxas” och ”Third album” upplöstes originaluppsättningen, men den skulle återbildas med nya medlemmar, som bestod av studiomusiker, som kom och gick.

Skivan ”Abraxas” 1970 innehöll låten ”Blac magic woman” som skrevs av gitarristen Peter Green från Fleetwood mac, men också ”Oye como va”.

Gruppen Santana splittrades framförallt för att medlemmarna var oense om den musikaliska inriktningen, vilket inte är så ovanligt, men det berodde också på Santanas religiösa och andliga intresse. Två av medlemmarna hoppade av och spelade senare med hårdrocksgruppen Journey.

1972 spelade Santana in en liveskiva med trummisen Buddy Miles. Efter ytterligare en skiva samma år samarbetade Santana med gitarristen i Mahavishnu orchestra, John MacLaughlin. De hade båda fastnat för samma religiösa ledare och nu skulle det andliga genomsyra hans musik. De gjorde en skiva tillsammans 1973, ”Love devotion surrender”, som fick en del framgångar.

Under 70-talet gjorde Santana flera skivor som idag beskrivs som klassiker, milstolpar o rockbranschen, ”Borboletta” 1974, ”Amigos” 1976 och ”Festival” 1977 för att nämna några.

1979 kom hans första soloskiva, ”Oneness silverdreams – golden reality”. Samma år kom gruppen Santana med ännu en klassisk skiva, ”Marathon” och han varvade soloskivor med gruppskivor.

Hans musikaliska konst hade växande framgångar under hans kreativa 70-tal, men det var egentligen först 1999 som hans mest framgångsrika skiva kom. Hans mest sålda, ”Supernatural”, sålde många miljoner exemplar och resulterade i hela åtta Grammys. På skivan bidrog flera artister, bland annat en annan gitarrlegendar, Eric Clapton.

Carlos Santana är en institution inom rockmusiken, en gitarrlegend, som på ett eget, personligt och tekniskt avancerat sätt skapade rockhistoria på 70-talet, teknisk brillians med mycket själ och hjärta.

De tidigare skivorna är lite komplicerade. På senare år, under 80-talet, blev hans musik lite urvattnad och poppig och mer kommersiellt gångbar.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: