KENTS RESA MOT DÖDEN HAR BÖRJAT

Ikväll samlas fansen och andra på Fristadstorget i Eskilstuna för att sedan vandra mot Lokomotivet, en gammal industribyggnad, som idag är konsertlokal. Rockgruppen Kent har lockat Eskilstunaborna med en exklusiv förhandslyssning på gruppens nya skivan som släpps på fredag. De mest inbitna fansen och passagerarna kommer förstås att ta plats tidigt på tåget och även de allmänt intresserade Eskilstunaborna – och så Eskilstunas politiska och kulturella elit förstås, med det kommunala marknadsföringsbolaget Destination Eskilstuna i spetsen. De kommer att vara oerhört stolta över grabbarna från stan. Kent är förstås ett viktigt varumärke för stan oavsett hur mycket skit de en gång kastade på Tuna när de hade flyttat från industristaden 1993. Ambivalsen vid flytten var nog stor.

Det har varit mycket hemlighetsmakeri inför med arrangemanget sedan Kent gick ut med att allmänheten skulle få lyssna på Kents nya, och sista, skiva två dagar innan den släpps. Uppgifterna från början var att förhandslyssningen skulle ske på torget. Sen avslöjade SVT Nyheter Sörmland att det skulle bli en marsch från torget över ån till det gamla industriområdet och Lokomotivet där folk ska släppas in i omgångar om det blir mycket folk. Arenan sväljer bara drygt 1000 personer.

I media har arrangemanget beskrivits som Kents ”present till Eskilstunaborna” och ”plåster på såren” eftersom gruppen inte kommer att uppträda i hemstaden Eskilstuna under höstturnén. Orsaken har officiellt varit att det inte finns någon arena. Den som byggs för 361 miljoner ett stenkast från Lokomotivet är försenad på grund av tidigare överklaganden av bygglov och detaljplan och skulle egentligen stå klar nu. Men det dröjer till nästa år. Annars hade Kent med all säkerhet avslutat höstens turné i den.12193704_10205486758794610_5293229263595221206_nKent i Sporthallen i Eskilstuna februari 2008. Foto: Fredrik Blomberg.

Inför kvällens arrangemang sprids rykten om att medlemmarna ska dyka upp och det finns de som har en ”känsla” av att det kan bli så. Själva har de sagt att de inte kommer att finnas på plats. Jag tror dem.

Men med Kent vet man aldrig. Men sannolikheten att Jocke Berg och de andra skulle komma in på scenen i, låt oss säga, två omgångar, om det blir 2000-3000 personer, är inte stor. Då skulle de i så fall spela live och det lär märkas när man kommer in i lokalen vad gäller teknisk utrustning. Står det ett mixerbord en bit från scenen och kablar ligger ”utrullade” och ”fasttejpade” i golvet så lutar det åt ett framträdande i någon form, men om inte så kan nog den teorin läggas åt sidan. Om nu inte medlemmarna ska sätta sig på var sin barstol och snacka lite om skivan innan den spelas.

Intressant är hur denna förhandslyssning ska gå till. Ska någon gå upp på scenen och sätta på en vinylspelare eller CD eller blir låtarna levererade via någon annan källa? Ska man som publik stå och titta på ett svart skynke framme vid scenen och stampa takten på det gamla industrigolvet?

Nej, jag tror att det blir mer proffsigt än så. Troligen blir det rätt visuellt med en spännande ljussättning och en video som rullar som bakgrund på scenen med bilder från Kents karriär – till tonerna av den nya skivan.

I höst ger sig Eskilstunas stoltheter ut på turné. Mellan september och december ger de fansen en sista chans att de dem. Sen är det slut på en oerhört framgångsrik karriär för ”Sveriges största rockband”.

Det började i Eskilstuna 1990 med drömmar och stora ambitioner.

26 år senare, med massor av sålda skivor, spelningar och mängder av grammisar i bagaget, är det slut.

Det finns olika uppfattningar om Kents musik. Somliga tycker att den är för deppigt och enformigt. Andra älskar den. Oavsett det så är det få killar och tjejer som står och spelar fingrarna blodiga och sjunger sig totalhesa i replokalerna som blir nått. Kent blev det.

Marschen mot Lokomotivet i Eskilstuna ikväll är början, eller fortsättningen om man så vill, på resan mot döden för Kent som grupp.

Och Jocke Berg, om du läser detta och ångrar dig. Hör av dig. Jag finns redo med en mikrofon och har laddat med frågor 🙂

Då, som nu, för alltid…

Jag skrev ju 2012 att Kent var Sveriges mest mediafientliga band. Minns du?

Vi kan väl ta en öl och snacka om saken? 🙂

Fredrik Blomberg
blomman67@msn.com
0705-16 16 33

Läs avhandlingen om Kents Sverige eller vad ett rockband säger om en nation. Av Ola Johansson ä, professor i kulturgeografi vid University of Pittsburgh i Pennsylvania i USA. Han har studerat Joakim Bergs texter utifrån olika teorier om nationell identitet.

Kent’s Sweden, or what a rock band can tell us about a nation

Av OLA JOHANSSON

”The Swedish rock band Kent is not only the most popular band in Sweden, but also perceived as quintessentially Swedish. Using the notion of “everyday nationalism”. I argue that Kent both represent and actively shape contemporary Swedish national identity co-constitutively with their audience. Three themes are particularly important to understand this Swedishness. Firstly, the band was formed in the city of Eskilstuna but relocated to Stockholm, which illustrates a Swedish journey through class and space. Secondly, Kent interrogates a series of national myths in their songs. They do so using spatial and environmental metaphors that can be conceptualized as different landscapes − inner, urban, and winter landscapes − representing Sweden. Thirdly, Kent also construct a “public landscape” that reflects on changes in Swedish society, including neoliberal and anti-immigrant tendencies”.

Så nära får ingen gå. En dokumentär av SVT:s Per Sinding-Larsen och Mathias Engstrand, från från 2000-2001.

Gruppens egen biografi

Kent tar farväl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: