DINOSAURIE INOM GLAMROCKEN

Sångaren och gitarristen Marc Bolan var en av de viktigaste artisterna inom den så kallade glamrocken i början av 70-talet. Han hette egentligen Markus Feld och föddes i England den 30 september 1947. Han dog i en bilolycka 1977.

Han började uppträda som folksångare i mitten av 60-talet, men då i annat namn och fick skivkontrakt med Decca records och släppte singlar som debuten ”The Wizzard” 1965, ”The third degree” 1966 och ”Hippy gambo”

Han var också med i en grupp som hette ”John’s children” 1967 där han spelade gitarr. Tillsammans med Steve Peregrin, percussion, bildade Marc Bolan gruppen T-rex eller som gruppen då hette ”Tyrrannosaurus Rex. Gruppen spelade en form av experimentell folkrock med abstrakta texter. Gruppen gjorde tre skivor, splittrades, men ombildades till T-rex.

Hösten 1970 gav gruppen ut singeln ”Ride a whiteswan” som blev en hit i England. Gruppen utvecklades med fler och fler medlemmar och från en hippiebetonad image omvandlades gruppen till 70-talets stora glamrockband med smink, platåskor och färgglada kläder.

Marc Bolan var affischnamnet. 1972 var T-rex den stora popgruppen, framförallt i England. Populära låtar var bland annat ””Hot love”, ”Get it on”, ”Jeepster” och ”Telegram Sam”.

Men T-rex föll isär och Marc Bolan började göra soloskivor. T-rex stod för 70-talsbegrepp som glamrock eller glitterrock och hysterin kring gruppen och Bolan var stor ett par år in på 70-talet. Hans mest kända låtar var bland annat ”Born to boogie” och ”Hot love”.

1973 flyttade Bolan av skatteskäl till Monaco och senare till USA. Han gifte sig med Gloria Jones 1975 och när han dog i en trafikolycka 16 augusti 1977 var det hon som körde bilen, men hon överlevde.

Steve Peregrin, som utgjorde en av medlemmarna i T-rex, dog av en överdos 1980 och en annan av de senare medlemmarna i gruppen, Steve Currie, dog, precis som Marc Bolan, i en trafikolycka ett år senare.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: