PUBBAND SOM BLEV SUPERGRUPP

Dire Straits bildades i England 1977 av gitarristen Mark Knopfler, brorsan David Knopfler, elgitarr och keyboard och John Illsey, elbas. Från början kallade de sig för ”Café racers” och senare blev trummisen Pick Withers medlem.

De började spela på pubar, men till skillnad från andra pubband, som spelade mer partybetonad rock, spelade Dire Straits mer tillbakalutad bluesrock, melankolisk och stämningsfull. De slog igenom 1978 med låten ”Sultans of swing”.

Mark Knopfler var gruppens ledare och textförfattare och han hade en rätt hyfsad grund att stå på. Han studerade litteratur på Leeds universitet och jobbade en tid som rockkritiker på Yorkshire evening post och var lärare i Engelska, samtidigt som han spelade rockmusik på pubarna tillsammans med gruppen ”Brewers drop” på kvällarna.

Han bildade Dire Straits med brorsan David och John Illsey och tillsammans med trummisen Pick Withers spelade de in en demokassett. En discjockey hörde inspelningarna och började spela låten ”Sultans of swing” på engelska radiobolaget BBC där han hade ett radioprogram. Dire Straits blev ett namn och skrev ett skivkontrakt och spelade in debutskivan ”Dire Straits” 1978.

Gruppen gjorde succé både i Europa och USA med första skivan. Den andra kom 1979, ”Communique” och intresset för gruppen växte. I början av karriären var de förband till grupper som ”Climax blues band”, ”Talking heads” och ”Styx”.

Mark Knopfler och brorsan David var också med på Bob Dylans skiva ”Slow train coming” och gruppen turnérade flitigt 1979, men när David Knopfler hoppade av gruppen blev det några medlemsbyten och gruppen fortsatte att turnéra världen över i början av 80-talet, med stor framgång i bland annat Australien och Nya Zeeland.

1982 kom en av deras bästa skivor, ”Love over gold”. Från början var gruppens musik blues- och rockorienterad, men senare, särskilt på ”Love over gold”, blev låtarna längre och mer experimentella. Ett exempel är låten ”Private investigations”.

1982 gjorde gitarristen Mark Knopfler en soloutflykt och spelade in musik till filmen ”Local hero” och spelade med Van Morrisons ”Beautiful vision”. 1983-1984 var det rätt tyst om gruppen. Mark Knopfler producerade en skiva med Bob Dylan 1983 och skrev låten ”Private dancer” för rockmormor Tina Turner, som gjorde ”comeback”.

Dire Straits var ett starkt liveband och i fokus stod Mark Knopfler med sitt speciella gitarrsound och sin speciella gitarrteknik. Till skillnad från andra gitarrister, som använde plektrum, använde Knopfler enbart fingrarna, för att slå an sina sex strängar.

I mitten av 80-talet släpptes skivan som gjorde Dire Straits till ett världsband. Skivan ”Brothers in arms” blev en miljonsäljande skiva med låtar, som titelspåret, men också ”Walk of life” och ”So far away”. Skivan låg etta i USA i nio veckor.

I England blev skivan den mest sålda skivan under 80-talet. Gruppen reste ut på en lång världsturné och var också med på Live-aidgalan den 13 juli 1985 då världens största artister sjöng till stöd för Afrikas svältande befolkning.

Medlemmarna i Dire Straits gjorde också soloutflykter och spelade med andra artister. Mark Knopfler spelade bland annat med Eric Clapton och Joan Armatrading. 1989 kom signaler om en stundande solokarriär för gruppens ledare.

Mark Knopfler bildade countryrockgruppen ”The Notting hillbillies” som släppte en skiva 1990. 1996 är det officiella årtalet för starten på hans solokarriär och han har släppt flera skivor sedan dess. Debuten Golden Heart och gavs ut 26 mars 1996  – ett år efter att Dire Straits upphörde.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: