70-TALETS DISCODROTTNING

Att gå på disco blev ett nytt sätt att roa sig på 70-talet. Filmen ”Saturday night fever” med John Travolta bidrog till intresset för markerad rytm och bas och grupper som Chic, Sister Sledge och Village people blev populära artister. En annan var Donna Summer som blev 70-talets discodrottning.

Precis som många andra svarta artister från USA började Summer som barn att sjunga i gospelkören. Hon var en av många talangfulla sångerskor i USA, men skillnaden var att hon själv skrev eget material och valde begåvade personer att samarbeta med, som exempelvis producenterna Giorgio Moroder och Peter Bellotte.

Donna Summer, eller LaDonna Andrian Gaines, föddes den 31 december 1948 och växte upp i Boston, Massachusetts. Hon hade en sensuell framtoning och hon förkroppsligade discons själ.

Som 19-åring blev hon medlem i rockgruppen ”Crow” och efter highschool flyttade hon till New york där hon sjöng och uppträdde. Hon flyttade till Europa och Tyskland i slutet av 60-talet. Där gifte hon sig med tysken Helmut Sommer och hon tog hans efternamn, men valde en engelsk version av efternamnet, Sommer blev Summer.

Hon sjöng jazz och pop i början av 70-talet och uppträdde i olika musikaler i Tyskland, bland annat i musikalen ”Hair”. Hon arbetade som studiosångerska i Munchen och gjorde sin första studioinspelning 1971, men det dröjde ytterligare tre år innan de första större framgångarna kom.

Hon i kontakt med producenterna och låtskrivarna Peter Bellotte och Giorgio Moroder som skapade hennes första soloskiva ”Lady of the night”. De gjorde också Donna Summers genombrottslåt, ”Love to love you baby”, som blev en stor hit i Europa och det gjorde att skivbolaget Casablanca blev intresserat och gav ut låten i USA där den nådde andra platsen.

Men det var inte bara singlar som var intressant för Donna Summer. LP:n skulle ses som en helhet och hon gjorde flera plattor med olika teman. ”Try me” och ”I feel love” är andra framgångsrika låtar med Summer.

”I feel love” har av experterna beskrivits som låten som lade grunden till inte bara eurodance utan också även till technopopen på 80- och 90-talet. ”I feel love” blev hennes andra låt på ”Top tio” i USA.

Donna Summer blev 70-talets ledande discodrottning med låtar som ”Last dance”, MacArthurs park”, ”Bad girls”, ”Hot stuff” och ”On the radio”. Donna Summer blev den första kvinnliga artisten som fick tre ettor på singellistan i USA under ett år.

Intresset för discon bland allmänheten började ta slut. I början av 80-talet utvecklades hennes musik åt det mer rock- och poporienterade hållet, men det var fortfarande dansorienterat. Hon skrev också allt mer eget material.

Hon lämnade producenterna Moroder och Bellote för en annan megaproducent, Quincy Jones som 1982 producerade en skiva med Summer.

Efter skivan 1983, ”She works hard for the money”, dalade hennes stjärna, men hon fortsatte att göra musik och fick en och annan framgång på senare tid. I slutet av 80-talet samarbetade hon med 80-talets stora popproducenter Stock, Aitken och Waterman. Resultatet blev en skiva 1989.

Samtidigt som hennes rötter i kyrkan och hennes Gudstro tog över allt mer så fördömde hon sin tidigare ”syndiga” discoera. Hon fortsatte under 90-talet att skapa musik, men hennes storhetstid var förbi.

Donna Summer dog i maj 2012 i sviterna av lungcancer.

Läs också ”Ibland saknar jag Donna Summer”

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: