KONTROVERSIELL SCENPERSONLIGHET

Han var en av 80-talets stora scenpersonligheter, en oberäknelig artist som gått igenom olika stilar och varit kontroversiell i sina texter. Prince är en av 80-talets stora artister och sexsymboler. Han är lika självklar på 80-talets pop- och rockkarta, som Madonna och U2. Han blandade rock, pop, soul och funk på sitt eget speciella sätt och experimenterade med olika stilar, ljudbilder och instrument.

Prince Roger Nelson, föddes den 7 juni 1958 i Minneapolis i Minnestota i USA. Han växte upp i en musikalisk familj. Pappan hade en jazzorkester och mamman var sångerska. När Prince var 12 år skiljde sig föräldrarna och uppväxten med en styvpappa blev problematisk.

Musiken blev tidigt ett intresse för Prince som innan han fyllt tio kunde spela piano. Han lärde sig också att spela gitarr och trummor. I början av 70-talet var han med och bildade en funkgrupp och började under 70-talet spela in musik på demokassetter. Den funkgrupp som bildades utvecklades och fick namnet Champagne.

Han gjorde singeldebut 1978 med låten ”Soft and wet”, men först ett år senare kom den första framgången med ”I wanna be your lover”. Men det var bara försmaken på vad som komma skulle. Från tredje skivan 1980, ”Dirty mind”, började Prince’s speciella funk-soul-rock-pop att formas, inspirerad av Sly Stone, Jimi Hendrix och James Browne.

Efter skivan ”Dirty mind” följde skivor som ”Controversy” 1981 och kommersiellt framgångsrika ”1999” 1983, men det skulle komma mer.

Från och med den femte skivan hette Prince’s komgrupp ”The revolution”, som en bit in på 80-talet slog igenom på bred front med låten ”Little red Corvette”. Med i gruppen fanns en av de bästa trummisarna i världen, Sheila Escowedo. 1984 kom skivan och filmen som skulle göra Prince till en av 80-talets stora superstjärnor – filmen ”Purple rain” var delvis självbiografisk.

”The Revolution” upplöstes efter några år och Prince bildade en ny grupp, med nya medlemmar.

Han gjorde gungande funk och soul, men också smäktande och förföriska soulballader och var kontroversiell i sin framtoning och i sina texter, särskilt för det konservativa USA. Men han följde inga mönster, utan överraskade med nya musikstilar och nya ljudbilder, musikalisk konstnär som han var och fortfarande är.

1987 kom en skiva som är en av Prince’s milstolpar, ”Sign o’ the times”. Ett år senare släpptes mindre framgångsrika ”Lovesexy”, men han var tillbaka på toppen igen ett år senare med filmmusiken till ”Batman”.

Prince sjöng och kommenterade narkotikaproblemen och Aids, om incest, oralsex och onani. Han kommenterade det som han såg runt omkring sig. Den egocentriske Prince skapade en myt om sig själv och sex och religiösa motiv fanns med i hans dynamiska rockteater.

Han fortsatte att erövra världen under 90-talet och bildade en ny grupp som hette ”The new power generation”. 2006 kom han med en ny skiva som heter ”3121” som under april toppade Billboardlistans ”Hot 100” i USA.

Den 21 april 2016 kom uppgifter om att Prince är död, enligt den amerikanska sajten TMZ. Det bekräftades senare av en talesperson för Prince, uppgav AP.

Originaltexten skrevs ca 2006. Uppdaterades 21 april 2016.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: