SOULSTJÄRNANS LIV KANTADES AV PROBLEM

Han var en av soulmusikens främsta artister och var en viktig del av skivbolaget Motowns hitfabrik på 60-talet. Marvin Gaye utvecklade en personlig och eftertänksam soul på 70-talet och påverkade musikstilens utveckling. Hans liv och relation med sin pappa var problematisk och han mötte sitt öde våren 1984 då hans pappa sköt ihjäl honom.

Marvin Penz Gay Jr. sångare, låtskrivare och musiker var nyskapare inom soulmusiken på 70-talet. Hans mjuka tenor målade, smekte, berörde och fängslade. Marvin Gaye var en personlighet, komplicerad, såg världen på sitt eget speciella sätt. Hans liv kantades av personliga problem, spruckna äktenskap, skatteskulder och drogmissbruk. Uppväxten var kaotisk.

Han föddes den 2 april 1939 i Washington DC. Pappan var en auktoritär pastor och i pappans kyrka, en kristen sekt, som kallades House of God, växte Marvin Gaye upp och lärde sig spela och sjunga. Han började sjunga gospel i kyrkan redan som 3-åring och blev solist i kören. Kyrkoorgel och piano blev hans första instrument, men också trummor.

Han växte upp under svåra förhållanden, med en starkt religiös och brutal pappa och soulmusiken blev en flykt från från olyckliga barndomen och den hårt uppfostrande pappan som misshandlade honom nästan varje dag under uppväxten. Under hela sitt liv sökte Marvin Gaye efter kärleken, sexueliteten – efter lyckan, livets innersta kärna.

Redan 1957 gjorde han sin första skiva tillsammans med gruppen Marquees. ”Hey little school girl” hette låten. Harvey Fuqua, sångare i gruppen The Moonglows upptäckte den talangfulle Marvin Gaye som kom med i gruppen, som så småningom upplöstes.

Marvin Gaye och Harvey Fuqua blev vänner och flyttade till Detroit där Marvin inledde en romans med Anna Gordy som han senare gifte sig med. Hennes bror hette Berry Gordy och han startade ett skivbolag som skulle bli en otroligt framgångsrik hitfabrik – Motown.

Marvin Gaye började som studiotrummis och spelade bland annat med The Miracles. Hans debutskiva släpptes 1961, Soulful moods of Marvin Gaye, men han fick sitt genombrott 1962 med låten Stubborn kind of fellow.

Han hade en rad hits på 60-talet, som exempelvis ”Can I get a witness” och mästerverket ”I heard it through the Grapevine”. Han blev en av Motowns största artister.

Med rötterna i gospelmusiken blev han en avgörande faktor för soulmusikens utveckling på 70-talet med sin ljusa och målande tenor. På 60-talet gjorde han en rad duetter tillsammans med Mary Wells, Kim Weston och Tammi Terell.

Terell föll ihop i Marvins armar på en scen i Virginia 1967 och hon dog i av hjärntumör tre år senare. Det hela tog mycket hårt på Marvin Gaye, som drog sig tillbaka en tid. När han kom tillbaka var han förändrad och mer medveten och han gjorde en av de största soullåtarna som gjorts, ”What’s going on”.

Marvin Gaye grubblade allt mer över livet och ifrågasatte samhället. Han gjorde de kommande åren, i början av 70-talet, den mest själfulla soulmusiken som gjorts. Låtarna blev längre och mer suggestiva och han lämnade allt mer av Motowns recept med tre minuters hitlåtformat.

Han tyckte att det han spelat in i slutet av 60-talet var för ytligt mot bakgrund av de förändringar som skedde socialt i USA på den tiden. What’s going on är en milstolpe för Marvin, skivbolaget och för soulmusiken i stort.

Hans musik blev också mer och mer samhällskritisk. Texterna var socialrealistiska och han sjöng om Vietnamkriget och om de svartas kamp och om fattigdom, bland annat i ”Inner city blues”.

1973 kom en av de mest sensuella skivor som gjorts. Skivan var en hyllning till sexualiteten och en höjdpunkt i hans karriär. En av låtarna var ”If I should die tonight”.

Efter en rad relativt framgånsgrika skivor, som exempelvis ”I want you”. 1976 blev Marvin Gaye personliga problem allt värre. De kommande åren skulle personliga problem, skatteskulder, droger och skilsmässa påverka Gaye’s liv, hälsa och psyke.

Han skiljde sig från skivbolagsdirektören Berry Gordy’s syster Anna och det uppstod också en konflikt om den musikaliska inriktningen mellan Marvin och skivbolaget. Han gjorde skivan ”Here, my dear”, som var en personlig och bitter uppgörelse med exfrun Anna Gordy.

Tidigt 1981 släppte Marvin Gaye skivan ”In our lifetime”, som var en märk skiva och som handlade om kampen mellan det onda och det goda. Texterna kom inifrån Marvin själv. Det blev också den sista för Motown.

Hans personliga problem och skatteskulder gjorde att han flyttade till Hawaii och senare till Belgien. Där fick han distans och försökte hitta ny kraft. Han skrev ett skivkontrakt med CBS och spelade tillsammans med vännen Harvey Fuqua in skivan ”Midnight love” och låten ”Sexual healing” blev en stor framgång.

Gaye och Berry Gordy på Motown redde ut en del problem och Marvin flyttade tillbaka till USA igen och försökte ordna upp sitt liv. Han flyttade in hos sina föräldrar och den auktoritäre pappan igen. Det skulle han aldrig ha gjort. Precis som under uppväxten hamnade de i konflikt och 1984 skulle han möta sitt öde.

Det beskrivs dramatiskt i boken ”Devided soul” av David Ritz: Marvin Gaye hade bott hemma i ett halvår efter hemkomsten från Belgien där han hade bott i landsflykt. Pappan var irriterad på sin son som han alltid hade varit och den dagen, då Gaye skulle möta sitt öde, hade pappan letat efter ett viktigt försäkringspapper i flera timmar utan att hitta det.

Pappan hade problem med alkohol och Marvin gick på kokain och hade självmordstankar. Pappan kom in i huset skrikande och gick in till Marvins rum där också mamman fanns. De började bråka och Marvin drog ut sin pappa i hallen och slog till honom. Mamman lyckades sära på dem, men senare kom pappan tillbaka till rummet med en pistol och sköt ihjäl Marvin Gaye, sin egen son. Det var den första april 1984, dagen innan han skulle ha fyllt 45.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: