VÄLOLJADE STÄMBAND REDAN SOM 15-ÅRING

Han förknippas med polerad soulpop, som gjorde honom till stjärna på 80-talet, men sanningen är den att han är och var mer än så. Han var med i grupper som legendariska Spencer Davis Group, Blind faith och Traffic. Steve Winwood har gjort musik som spänner över olika stilar, soul, pop, jazz, rythm and blues. Han har en av popmusikens bästa röster, klar och tydlig och som når högt upp i registret. Han har spelat med många av världens främsta och var med i Spencer David group redan som 15-åring.

Han föddes i Handsworth i Birmingham, den 12 maj 1948, som Stephen Lawrence Winwood. Han fastnade för jazz tidigt och lärde sig spela trummor, piano och gitarr som liten. Han kan tacka sin pappa och sin äldre bror för sina framgångar. Han spelade gitarr i pappans jazzband redan som 9-åring.

Han spelade också i storebrors jazzband. Som liten sjöng han också i kyrkokör och växte upp i en musikalisk miljö. Brorsans grupp började så småningom spela rythm and blues och så föddes Spencer Davis Group i början av 60-talet. Gruppen gjorde klassiska låtar som ”Gimmie some lovin’”, ”Somebody help me” och ”Keep on running” som blev stora hitar på världens listor.

Han sjöng otroligt bra för sin ålder, men spelae också orgel och piano på ett avancerat sätt. Han började skriva låtar redan som 12-åring och var den drivande kraften i Spencer Davis Group. Steve Winwood blev en flitigt anlitad studiomusiker.

1967 hoppade Winwood av gruppen och startade gruppen Traffic tillsammans med gitarristen Dave Mason, trummisen Jim Capaldi och Chris Wood på blås. Gruppen spelade en blandning av rythm and blues, jazz och folkrock.

1969 skrotades Traffic tillfälligt efter konflikter om den musikaliska inriktningen och istället bildade Winwood Blind faith tillsammans med gitarristen Eric Clapton och trummisen Ginger Baker från ”Cream” och senare också bassisten Rick Grech. Samma år 1969 var han med och spelade på Joe Cockers version av Beatles’ With a little help from my friend”. Det är Winwoods orgel som hörs på den låten.

Steve Winwood började jobba med vad som var tänkt att bli hans första soloskiva, men för att bli klar bjöd han in de gamla medlemmarna i Traffic igen och så återbildades Traffic igen, men gruppen upplöstes 1974.

1977 gjorde han solodebut, men de riktigt stora framgångarna solo skulle dröja. 1980 släpptes den andra soloskivan, ”Arc of a diver” med hitlåten ”While you see a chance”. Han spelade alla instrument på skivan, som blev en stor framgång kommerisellt och konstnärligt.

1982 släpptes tredje skivan ”Talking back to the night” med singelframgången ”Valerie”, men i övrigt var skivan en besvikelse för Winwood som funderade på att lägga av och bli producent istället, men hans bror övertalade honom att fortsätta.

Först 1986 kom ”Back in the highlife” med titelspåret och listettan ”Higher love”. Skivan nominerades i fem kategorier inför Grammygalan då och skivan blev bland annat utsedd till ”årets skiva”.

1988 släpptes hans första skivetta, ”Roll with it”. Titelspåret blev hans andra etta på listorna och en av hans största hitsinglar.

I Steve Winwood fortsatte att göra skivor under 90- och 2000-talet och i början av 90-talet återförenades Winwood med sin gamla grupp ”Traffic”.

Det hörs var Steve Winwood har sina rötter. Det är i bluesen, jazzen och soulmusiken. Det finns många bra sångare inom popmusiken, men så finns det också några som tillhör toppskiktet. Steve Winwood är en av dem. Även om man kan tycka att hans musik ibland är lite tråkig och förutsägbar så måste man säga att han har en Gudabenådad röst.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: