KENT – ”VI HAR STÅTT TÅRÖGDA”

Så var det då dags för nedräkning. Eskilstunas stolthet Kent inleder sin avskedsturné fredag kväll, 23 september. Klockan 19.30 ställer sig medlemmarna från industristaden Eskilstuna på scenen i Saab Arena i Linköping. Den sista konserten äger rum i Tele2-arena i Stockholm en vecka före jul, den 17 december. Sedan är sagan om Kent över.

Det är många år sedan allt började. Det var i gymnasiet S:t Eskils cafeteria Grönan i Eskilstuna 1990 som Martin Sköld och Joakim Berg bestämde sig för att bilda ett band, som kom att få namnet Jones och giftet.

Ett år senare vann gruppen en tävling, Cult 91, på krogen Skylight i Eskilstuna. Fem år senare släpptes första singeln ”När det blåser på månen” och 1996 fick de sin första Grammis i kategorin ”Bästa rockgrupp”.

2d846c1413101f8a5247981cf7d456daJoakim Berg, sångare och gitarrist i Kent. Live Sundbyholm, Eskilstuna 2012.

20 år senare är det över. 2016 blir det sista året som Eskilstunagruppen existerar. Budskapet kom under våren i en slagkraftig video som Kent lanserade på sin hemsida och den spreds på sociala medier. Budskapet var glasklart. Kent släpper sitt sista album och ger sig ut på en sista turné. Fansen är chockade över beskedet och de gråter i förtvivlan över att bandet de älskar lägger av.

”Sveriges största rockband”, som medlemmarna själva kallar sig, har gjort sitt. Nu drar medlemmarna vidare. Kent är snart historia – svensk rockhistoria. Allt har sin tid.

kent-2012-jpgKent håller presskonferens på Berns i Stockholm i april 2012. Foto: Fredrik Blomberg.

Kent har onekligen betytt mycket för många. På sociala medier har gruppens besked, sedan det kom i våras, mötts av allt från oerhörd besvikelse till negativa kommentarer med innebörden att det inte gör något eftersom gruppen ändå spelar så dyster och monoton musik.

En beundrare skriver i en kommentar till ett musikklipp på Youtube:

”Jag klarar inte av att ni lägger ner, ni är en del av mitt liv som försvinner, ni har ingen aning om hur mycket er musik har hjälpt mig.”

En annan skriver:

”Känns som att jag håller på och förlora mitt livs kärlek …. tyngden i hjärtat och oron i mitt bröst är svår när jag tänker på att ni ska lägga ner, med det vill jag också försöka förklara hur mycket eran musik betytt för mig och mina söner, vi har stått tårögda tillsammans på era konserter vi har sjungit era sånger tillsammans i bilen, ni är och förblir en del av vårat liv”.

Nedräkningen har börjat för både Kent och mig

Kents resa mot döden har börjat

Kent tar farväl

Kent  – ett mer moget band

Låten nedan är den klart bästa från Kents sista skiva Då som nu för alltid. Detta ödesmättade musikaliska alster lär avsluta konserterna under avskedsturnén.

Av: Fredrik Blomberg
Bild: Pia Lindhe Rudolf, Pila Media (alla förutom från Berns i Stockholm 2012)

Eskilstuna – made of steel.

balans

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar