VÄRDIG SPRINGSTEEN-INTERVJU HOS SKAVLAN

Intervjun med Bruce Springsteen hos Fredrik Skavlan i SVT på fredagskvällen var bättre än jag förväntade mig. Jag var nervös inför intervjun. Hur skulle Skavlan förhålla sig till denna megaartist? Vilka frågor skulle han ställa? Intervju blev rätt bra till slut. Det blev en värdig intervju och så blev den längre än jag hade trott. Det behövdes.

Med åren har jag blivit allt mer lättrörd i samband med allvarsamma ämnen som avhandlades på lördagskvällen. Så var det igår. När Springsteen pratade om sin relation till sin pappa, om dennes sjukdom och om sina egna depressioner så kom tårarna.

Det framkom att far och son aldrig hade pratat om den psykisk ohälsan och om att pappan Douglas aldrig sagt något om sonens skivor och låtar – förrän den sista tiden i livet. När Springsteen frågade sin far vad han tyckte om musiken, om vilka låtar han gillade så svarade han: ”The ones that are about me”.

Springsteens dåliga relation med sin pappa under uppväxten är allmänt känd och han har beskrivit detta i flera låtar. Länge pratade Springsteen från scenen om det också, mellan ett par låtar. Det finns dokumenterat på flera av de många bootlegs som finns. Inför mäktiga Independence day under The river-turnén i början av 80-talet pratar han om sin uppväxt och sin spända relation med sin far vilket präglade Springsteens uppväxt.

Många gånger satt pappan och drack öl och rökte i köket och ifrågasatte sin son när han kom hem om kvällarna – om han nu kom hem och inte stod i en telefonkiosk och pratade med sin flickvän medan regnet öste ner utanför.

Douglas Springsteen tyckte att sonen skulle skaffa sig ett riktigt jobb, klippa av sitt långa hår och han ifrågasatte vad Springsteen höll på med, vad han gjorde med sitt liv. Trots pappans hån och misshandel hade sonen Bruce sina drömmar som ingen skulle ta ifrån honom och han trodde att det fanns möjligheter att bli något mer än att jobba på fabrik, som farsan. Elgitarren och rockmusiken blev hans väg ut och bort från pappan och uppväxten i Freehold, New Jersey.

I Springsteens självbiografi, Born to run, som släpps nu i september berättar han bland annat om sina fleråriga depressioner och terapisamtalen. Det framkom också i Skavlan under lördagskvällen.

Det är ett viktig ämne att prata om och särskilt viktigt att offentliga personer pratar om. De är förebilder. Kan en person som exempelvis Springsteen vara öppen med det så kanske andra kan öppna sig och prata.

En kommentar på “VÄRDIG SPRINGSTEEN-INTERVJU HOS SKAVLAN

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: