DIREKT FRÅN ETT KANADENSISKT HJÄRTA

Under 80-talet fanns en kanadensisk sångare, som för det mesta stod där på scenen klädd i jeans och vit t-shirt, med elgitarren på magen. Han gjorde gitarrbaserad rock, rak och okomplicerad. Med sin hesa stämma blev han en av 80-talets mest framgångsrika skivartister.

Bryan Adams, som sjunger och spelar elgitarr, föddes den 5 november 1959 i Kingston i Ontario och växte delvis upp i Vancouver i Kanada. Han träffade trummisen Jim Vallance i slutet av 70-talet och de blev vänner och började skriva låtar tillsammans.

Tillsammans skrev de låtar, som spelades in på demokassetter, som skickades till olika skivbolag. En dag fick han skivkontrakt och 1979 släpptes hans första singel, som fick rätt hyfsade framgångar.

Bryan Adams släppte sin första LP 1980, med låtar som visade att han var en stor talang, men skivan var rätt svag. Sommaren 1980 åkte Bryan Adams ut på turné i Kanada och spelade på småställen.

Året efter kom hans andra skiva, ”You want it, you got it”, och nu började publiken få upp ögonen för honom. En av de starkaste låtarna på den andra skivan var ”Lonely nights”.

Adams packade väskan och drog ut på turné i Nordamerika tillsammans med bland annat gruppen Foreigner. Andra skivan var starkare än den första och turnén och skivan gjorde att Bryan Adams fick vind i seglen.

Samtidigt som Bryan Adams började bli ett namn dröjde det riktigt stora genombrottet. Men 1983 hände något. Singeln ”Straight from the heart” från skivan ”Cuts like a knife” var en dunderbalad när den kom, med stark melodi och stark refräng. Den blev en given succé när han åkte ut på världsturné 1983.

Bryan Adams har på senare år gjort sig känd också för sin filmmusik. 1983 skrev han en filmlåt som något år senare skulle bli en av hans största låtar, ”Heaven” från hans mest framgånsgrika skiva under 80-talet, ”Reckless” som släpptes 1984.

Skivan gav honom flera topplaceringar på listor världen över. ” Run to you”, ”Somebody”, ”It’s only love”, duett med rockmormor Tina Turner och USA-ettan ”Heaven” och så låten som de flesta förknippar så med Bryan Adams, ”Summer of ’69”. Den blev en stor hit världen över.

Adams hade 13 singlar på de amerikanska hitlistorna mellan 1982 och 1990. Han är framförallt ett 80-talsfenomen, men han hade också stora framgångar på 90-talet, men om han fick positiv kritik i början så blev det värre senare. Det blev mer av slätstruken pop än rock.

Den 13 juli 1985 var han en av artisterna vid Live-aidgalan då världens främsta artister samlades i London och Philadelphia för att sjunga för Afrikas svältande befolkning. Han var också med när Roger Waters från Pink Floyd satte upp ”The Wall” i en ny uppsättning i Berlin 1990 med anleding av murens fall.

Bryan Adams har tillsammans med sin kompanjon Jim Vallance under många år skrivit låtar för en rad andra artister, som exempelvis Joe Cocker och Bonnie Tyler. Även om han framförallt är en stor 80-talsartist så är han även mycket 90-tal.

Hans kanske största kommersiella framgång någonsin kom 1991 med musiken till filmen ”Robin Hood, Prince of thieves”. Den tårdrypande balladen ”Everything I do (I do it for you)” låt etta i USA sju veckor och i England i 16 veckor vilket var en rekordlång period för en singel.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: