ARTISTEN MED SAMMETSRÖSTEN

Den amerikanske sångaren, gitarristen och låtskrivaren Jackson Browne var en av de främsta singer-songwriterartisterna på 70-talet och en bit in på 80-talet. Mannen med den sammetslena rösten gjorde en rad odödliga och oerhört vackra sånger.

Han sjöng personligt färgade låtar, ofta smäktande kärlekssånger, med sin akustiska gitarr på magen. Senare under hans karriär blev hans låtar allt mer politiska. Han protesterade mot kärnkraften i slutet av 70-talet och senare Ronald Reagans politik i Latinamerika.

Han föddes i Heidelberg i dåvarande Västtyskland den 9 oktober 1948. Fyra år senare flyttade hans amerikanska familj till Los Angeles och i tonåren blev Jackson Browne intresserad av folkmusik. Han började spela gitarr och skriva låtar. 1966 blev han erbjuden att vara med i gruppen Nitty Gritty dirt band, som han hade kommit i kontakt med via musikkretsar i L.A.

Gruppen spelade in flera låtar som han skrivit. 1967 skrev han skivkontrakt. I slutet av 60-talet bodde han i Greenwich village i New York där han spelade med Tim Buckley’s kompband. Han flyttade tillbaka till Los Angeles och försökte spela in en skiva och bildade ett folkrockband. Uppträdanden på klubbar gjorde att ryktet om hans musik spred sig. Tillslut spelade countrydrottningen Linda Rondstadt och The Byrds in hans sånger.

1971 skrev han nytt skivkontrakt och släppte sin debutskiva ”Jackson Browne” ett år senare. ”Doctor my eyes” hamade högt upp på den amerikanska topplistan. Kort därefter blev hans låt ”Take it easy” gruppen The Eagles’ genombrottslåt. Andra låtar från debutskivan var ”Rock me on the water” och ”Jamaica say you will”. Men Jackson Browne var långt ifrån den rockstjärna han senare skulle bli, men han var på god väg.

Han var under 70-talet en känslosam country- och folkrocksångare som uppträdde mycket för publik. Hans låtar var ofta känslosamma och ödesmättade, men det fanns också fartfyllda rocklåtar. Han hade, och har fortfarande, en sammetslen röst och har en stor förmåga att skriva bra låtar, med vackra melodier.

På andra skivan, ”For everymen”, 1973, inledde han ett samarbete med David Lindley och det var inledningen till ett livslångt samarbete. Jackson Browne hade sin publik, men det dröjde innan det stora genombrottet skulle komma.

Våren 1976 tog hans fru, Phyllis, sitt liv och tragedin påverkade Jackson Brownes liv och musik. Skivan, som släpptes samma år, ”The Pretender”, blev hans genombrott. 1977 släpptes skivan ”Running on empty”, som han hade skrivit och spelat in samtidigt som han var ute på turné. Det blev hans största listframgång dittills i USA – låten hamnade trea där.

Folkrocksångaren, singer-songwriter- och countryrockartisten Jackson Browne med sina snygga melodier och sin sammetslenaröst blev nu allt mer politisk i sin framtoning och i sina texter. Bland annat var han kärnkraftsmotståndare och gick med i en motståndsrörelse, som arrangerade konserten ”No Nukes” i New York 1979.

1980 kom skivan ”Hold out”, som blev hans första etta i USA. Hans största hit i hemlandet blev ”Somebody’s baby” från soundtracket ”Fast times at Ridgemont high”. 1983 kom ”Lawyers in love” och de bästa låtarna på den skivan var titelspåret, ”Tender is the night” och ”For a rocker”.

1986 kom den kanske mest politiska skiva som han gjort. ”Lives in the balance”. Genom sina låtar kritiserade han Ronald Reagans politik i bland annat Latinamerika. På det spåret har han fortsatt att åka.

Jackson Browne är tillsammans med Joni Mitchell och James Taylor den främsta singer-songwriterartisten vill jag påstå. Ska man rikta någon kritik så låter han ungefär likadant idag som han gjorde för 20 år sedan, däremot har han en annan erfarenhet att ösa ur och det har ju en viss betydelse.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: