EN AV DE STORA GLITTRANDE POPDIVORNA

Hon flyttade till Los Angeles som tonåring i början av 60-talet och träffade en man, som hon tillsammans med bildade en sångduo, Sonny and Cher. På 80- och 90-talet blev hon en av de stora popdivorna.

Cherilyn Sarkasian La Piere eller mer känd som Cher, amerikansk sångerska och skådespelerska, känd för sin 60-talshits med ”Sonny and Cher” och för sina hits på 80- och 90-talet. Men också för sina insatser som skådespelare i en rad kända amerikanska filmer, som ”Mask”, ”Häxorna i Eastwick” och ”Mångalen”, som hon fick en Oscar för.

Den 20 maj 1946 föddes Cher i El Centro i Kalifornien. Hon har armeniska och indianska rötter och växte upp med sin mamma under fattiga förhållanden. Mamman försörjde sig på att sjunga och uppträda.

När Cher slutat skolan flyttade hon till Los Angeles i början av 60-talet för att söka jobb som skådespelerska och fotomodell. Där träffade hon Salvatore Bono, mer känd som Sonny Bono, mannen bakom låten ”Needles and pins” som Jackie Deshannon gjorde och som var en hit med ”The Searchers”. ”Smokie” gjorde den också på 70-talet. Bono var låtskrivare och producent i Phil Spectors stall och tillsammans bildade de popduon ”Sonny and Cher”.

Samtidigt som Sonny and Cher spelade in skivor gjorde Cher skivor i eget namn i början av 60-talet. Hon började sjunga kör bakom grupper som Ronettes och The Righteous brothers. Sonny Bono ville producera en skiva med Cher, men Phil Spector, 60-talets megaproducent med sina speciella produktioner, tyckte inte att Cher var något särskilt.

När Cher skulle sjunga kör vid en av sina första inspelningar var hon så nervös att Sonny Bono ställdes sig brevid henne och de sjöng tillsammans. Det var så ”Sonny and Cher” bildades.

De uppträdde först som Caesar and Cleo. Parallellt gjorde hon soloinspelningar under namnet ”Bonnie Jo Mason, men det gick inget vidare. Duons första singel hette ”Baby don’t go”.

1965 kom det riktigt stora genombrottet med låtar som ”Just you” och det var nu som Sonny and Cher hade hittat varandra riktigt ordenligt. De blev ett par i både i musiken och kärleken. ”I got you babe” blev en stor hit med Sonny and Cher

Sonny and Cher var en stjärnduo på den amerikanska pophimlen en relativt kort period i mitten av 60-talet. I början av 70-talet fortsatte Cher spela in skivor, men hon blev också TV-stjärna tillsammans med sin man.

De hade egna TV-shower, men bakom den glittriga fasaden fanns motsättningar och konflikter. Sonny var mycket äldre än Cher och de var olika personligheter och ville gå olika musikaliska vägar. Cher hade träffat Sonny som väldigt ung oerfaren flicka, men nu hade hon blivit mer självständig.

1974 skiljde de sig och Cher satsade fullt ut på sin solokarriär. När hon träffade David Geffen, mannen bakom skivbolaget Geffen records, blev hon omskriven i skvallerpressen. En bitter strid rasade i offentlighetens ljus och Sonny längtade tillbaka till Cher. De återförenades som duo senare under 70-talet.

Cher har gjort sig känd för sin musik och sina filmer, men också för sina många förhållanden. Hon träffade Greg Allman från Allman brothers band för en kort period och tillsammans gjorde de en skiva, ”Allman and woman”

På 80-talet satsade Cher även på skådespelaryrket. Det började på allvar med filmen ”Silkwood”. Sedan spelade hon en av huvudrollerna i ”Häxorna från Eastwick” med Jack Nicholson. Hon fick en Oscar för sina insatser i filmen ”Mångalen”.

I slutet av 80-talet och början av 90-talet kulminerade hennes popularitet. Hon fick en rad hits mellan 1987 och 1992, bland annat ”If I could turn back time”, ”Heart of stone” och ”I found someone”.

Cher’s musik var nu väldigt mycket av melodiös hårdrock, powerballader, Fm-rock, ja, man kan ge musiken rätt många namn. Men för mig är det typisk amerikansk radioanpassad vuxenpop. Nu fanns Cher med överallt, i tidningar, radio och TV. Hon återförenades en gång till med sin exman, Sonny Bono i TV-programmet ”Late night” med David Letterman.

Cher hade genomgått en hård skola inom showbuissness och skivbranschen, vägen från fattiga förhållanden till berömmelsen hade varit lång, men hon hade haft tur. Men nu ställdes hon inför ett moraliskt dilemma. När hennes dotter berättade att hon var lesbisk fördömde hon först, men accepterade senare.

1998 dog Sonny Bono i en skidolycka, vilket påverkade Cher mycket. De hade varit ett par, han hade producerat hennes skivor och de hade delat kärleken och musiken.

Samma år, 1998, fick Cher sin största kommersiella framgång med skivan ”Believe” – med låtar som titelspåret, men också ”Strong enough”.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: