80-TALETS ROMANTISKA TONÅRSIDOLER

På 80-talet blev videofilmen avgörande för skivartistens möjligheter att nå framgång, för att nå ut till den breda allmänheten. Nu var det inte bara viktigt att skapa en stark singel – den skulle vara bildsatt också. Frågan är hur långt Duran Duran skulle ha kommit utan musikvideofilmen och MTV.

Gruppen blev den första som satsade på påkostade videofilmer till sina låtar och blev det mest populära synthpopbandet i USA. De spelade syntpopfunk och tillhörde Englands New-romantic-rörelse med samtida grupper som Spandau Ballet, Human League och Ultravox.

”De nya romantikerna” var en poptrend med utstuderade popkillar i fönat hår och trendiga kläder. De blev tonårsidoler och sångaren Simon LeBon flickornas favorit. De spelade en blandning av disco och new wave.

Punkens energi, glamrocken stil, discons groove och tysk elektronisk musik skapade gruppens sound, sa Nick Rhodes i en BBC-dokumentär.

Duran Duran bildades i Birmingham 1978, inspirerade av David Bowie och Roxy Music. Det började med en trummaskin på en klubb i industristaden och efter några medlemsbyten och problem med att hitta en sångare hittades Simon LeBon, som bland annat spelat med punkbandet ”Dog days”.

Gruppen hade olika medlemmar i början av karriären. De bildades av Nick Rhodes, keyboard och John Taylor, men 1980 bestod bandet också av Simon Le Bon, sång, Andy Taylor, gitarr och Roger Taylor, trummor. Namnet tog de från science fictionfilmen ”Barabella”.

Kring 1980 skrev Duran Duran skivkontrakt med EMI och gruppen blev det ledande Newromanticbandet. Låtar som ”Girls on film”, ”Hungry like the wolf” och ”Is there something you should know” blev stora hits.  1981 hade gruppen sin första singelhit, ”Planeth earth”.

Videon till låten ”Girls on film” blev mycket uppmärksammad eftersom halvnakna tjejer deltog i videon. Gruppen gjorde också ledmotivet till Bondfilmen ”Levande måltavla” under 80-talet.

Gruppens stjärna dalade så småningom, men långt in på 90-talet fick de sina kanske bästa recensioner för en skiva som släpptes 1993 – tio år efter deras storhetstid.

De fem originalmedlemmarna började samarbeta igen och i början av 2000-talet släpptes en comebackskiva och gruppen fortsatte att rida på den 80-talsvåg som då hade börjat rullat in.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: