HYLLAD POPARTIST KONVERTERADE TILL ISLAM

Cat Stevens, gitarrist, pianist och sångare var en stor popstjärna under 70-talet, men han chockade popbranschen och sina fans när han hoppade av och konverterade till Islam. Tron gav honom det som pengar och berömmelse inte kunde ge.

Under 70-talet hade han otroliga framgångar med sin folkorienterade popmusik och sina uttrycksfulla och innerliga låtar. Stephen Demitri Georgio, eller Cat Stevens, som blev hans artistnamn, föddes och växte upp i London och hade en svensk mamma och en grekcypriotisk pappa. Han växte upp med grekisk musik och dans och blev i tonåren intresserad av rock, folkmusik och blues.

”The Beatles” öppnade dörren för Cat Stevens som fick en gitarr av sin pappa och började skriva poplåtar. Han ville egentligen bli målare, men istället blev musiken hans passion och han började uppträda som Steve Adams.

Året därpå träffade han producenten Mike Hurst, tidigare medlem i folkrockgruppen ”The Springfields” och det ledde fram till skivstudion och en av de första låtarna ”I love my dog” nådde 28 plats på Englandslistan 1966.

Cat Stevens blev en etablerad och hyllad artist från 1970 och några år framåt. Han var en av de mest populära engelska sångarna och låtskrivarna. Den enkla killen från London blev popstjärna och tonårsidol med sina eftertänksamma låtar.

Innan framgångarna var det några år i motvind på 60-talet. Cat Stevens gjorde skivor, men fick inga större framgångar. Skivan ”Matthew and son” 1967 kan ses som ett genombrott, men det var inte förrän han lämnade de ytliga poplåtarna och skrev mer djupare och mer personliga texter som framgångarna kom.

Det var ur en kris som utvecklingen kom. 1968 fick han turbekulos och var nära att dö. Han lades in på sjukhus och han började tänka över sitt vilda popliv och började meditera.

Ett år senare, 1969, kom han tillbaka som en starkare människa och med 50 nya låtar och tillsammans med en ny producent, Paul Samwell-Smith, formades låtarna från sjukdomstiden.

”Wild world” från Cat Stevens fjärde skiva ”Tea for the Tillerman” blev hans första riktigt stora framgång på LP 1971. Skivan gjorde Stevens till stjärna i USA och han var popbranschens mest lovande artister. Han beskrevs som en av de viktigaste singer-songwriterartisterna tillsammans med James Taylor och Carol King.

Han gjorde under 70-talet sju LP som kom bland de tio främsta skivorna på topplistorna. Låtar som ”Peace train”, ”Moon shadow” och ”Morning has broken” är milstolpar. Skivan ”Catch bull at four” från 1972 placerade Cat Stevens på den yttersta toppen med singeln ”Can’t keep it in”.

På 18 månader gjorde han tre hit-skivor och allt i hans liv blev större, pengarna, arenorna och förväntningarna. Samtidigt som han var en firad popartist funderade han över sitt liv och sökte sin identitet.

Han gled in i religiösa och moraliska grubblerier vilket komplicerade hans musik. Han började tycka att det var lite jobbigt med allt smicker och att stå i rampljuset och drog sig tillbaka 1973, men han fortsatte att göra skivor. 1974 fick han framgångar med låten ”Oh very young”.

Cat Stevens levde för musiken och sökte inspiration överallt, i numerologi och buddism. Han slets mellan det materiella med berömmelse och pengar och det andliga. Allt mer inåtvänd och komplicerad musik oroade skivbolaget.

Cat Stevens hade börjat läsa Koranen i mitten av 70-talet och det ledde så småningom till att han konverterade till Islam. Det som var avgörande för det var ett besök i Malibu i Kalifornien. Han simmade i havet, men drogs med i starka strömmar. Han bad till Gud och sa att om Han kunde rädda honom skulle han tjäna honom resten av sitt liv – och så blev det.

1978 tillkännagav han att han konverterat till Islam och att han nu hette Yusuf Islam. Han auktionerade ut sina instrument och satsade ännu mer på välgörenhet.

Som relativt ny muslim ställde han sig bakom Ayatolla Khomeinis dödsdom mot den engelska författaren Salman Rushdie som skrivit ”Satansverserna” som den muslimska världen uppfattade som en hädelse mot Islam. Radiostationer i USA bojkottade Cat Stevens musik. Stevens kände sig missförstådd.

Han nekades inresetillstånd i Israel eftersom han stöttade palestinierna där. Han nekades också inresetillstånd i USA i september 2004 misstänkt för möjliga kopplingar till terrorhandlingar, men själv fördömde han terrorhandlingar och sa att de strider mot Islam.

Den sista konserten han gjorde var på Wembley i London 1979. Sedan offrade han den karriär som hade varit hans liv. Tron gav honom det som pengar och berömmelse inte kunde ge.

Cat Stevens har på senare år gjort comeback som popartist och uppträdde bland annat på Hovet 2011. Han gjorde en turné i USA och Europa 2014 och gjorde också några spelningar 2016.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar