KING OF POP

Superstjärnan Michael Jackson dog under mystiska omständigheter den 25 juni 2009, 50 år gammal, några veckor innan han skulle ut på en ny turné. Han kollapsade i sitt hem i Los Angeles efter en överdos mediciner. Hans personliga läkare hade gett honom mediciner så att han kunde sova. Dödsfallet ledde till spekulationer om självmord och dessutom att läkaren orsakat Jacksons död. Han åtalades för vållande till annans död och dömdes 2011 till fyra års fängelse.

Michael Jackson var en av världens främsta popartister. Redan som liten upptäcktes hans talang för musik och dans. Som 11-åring började han sin bana i gruppen Jackson Five tillsammans med sina bröder och han etablerade sig snabbt som en talangfull scenartist.

Jackson Five fick skivkontrakt 1968 och deras första fyra singlar hamnade högt upp på topplistorna, bland annat ”I want you back”.

Michael Jackson lanserades som soloartist 1972 och gjorde sitt sista album för skivbolaget Motown 1975 Motown som på 60-talet var en hitmaskin som producerade Diana Ross, Temptation, Fourtops, Stevie Wonder och Marvin Gaye.

The Jacksons fortsatte att göra skivor under senare delen av 70-talet och konkurrerade med The Osmonds om tonåringarnas uppmärksamhet.

Ett möte med megaproducenten Quincy Jones var avgörande för Michael Jackson i slutet av 70-talet. Han producerade Michael Jacksons första soloskiva som vuxen, ”Off the wall” 1979, discopop, mjuk soul och sentimentala popballader.

Jackson blev stjärna på nytt. Tre år senare släpptes en skiva som skulle bli en av de största och mest säljande inom pophistorien, ”Thriller” från 1982. Nästan alla låtar blev hits och publiciteten kring Michael Jackson blev enorm.

Videon blev allt viktigare för skivartisterna för att nå framgång i början av 80-talet och Michael Jackson var föregångare. Hans musikvideor spelades flitigt på Music Television, MTV.

Parallellt med nya skivor och nya hits under åren kantades Michael Jacksons artistliv av skriverier om privatlivet, bland annat om  utseendefixering och anklagelser om sexuella övergrepp mot barn.

Michael Jackson förnekade anklagelserna. Ett fall prövades i domstol 2005, men ”Jacko” friades.

2019 släpptes en kontroversiell dokumentär, Leaving Neverland, där Wade Robson och James Safechuck berättar hur de som sju respektive tio år gamla träffade Michael Jackson och blev sexuellt utnyttjade under flera år.

De har tidigare förnekat att de blev utsatta, men i vuxen ålder kunde de inte längre bära på hemligheten. De hade länge försvarat sin idol som de hade en relation med.

Jacksons familj och de som förvaltar hans kvarlåtenskap tar avstånd från Wade Robsons och James Safechucks anklagelser i dokumentären Leaving neverland.

Även om Michaels liv var ett tragiskt öde så kunde ingen ta ifrån honom hans enorma talang för musik och dans. Han var en av vår tids största popartister – om inte den största av dem alla.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: