EN AV DE STORA POPDIVORNA

Hon var med i 60-talsgruppen Supremes, som gjorde många hitlåtar på 60-talet. Från 1970 gjorde hon solokarriär. Hon är en av popmusikens stora namn.

Diana Ross föddes den 26 mars 1944, som Diane Ernestine Earl Ross. Hon växte upp i Detroit, Michigan. Hon var andra barnet i en skara av sex barn, tre tjejer och tre killar. Pappan, Fred Ross, var fabriksarbetare och mamman, Ernestine Earl Ross var lärare.

En av bröderna blev låtskrivare på hitfabriken Motown under 60-talet då massor av svarta grupper och artister skapade musikhistoria med 100-tals soulhits – artister som exempelvis Stevie Wonder, Marvin Gaye, Michael Jackson, Temptations, Fourtops och så Diana Ross.

Diana Ross hade en framgångsrik solokarriär på 70- och 80-talen, men det började redan 1959 då hon var med och bildade ”The Primettes” tillsammans med Mary Wilson, Florence Ballard och Barbara Martin.

1960 skrev gruppen kontrakt med skivbolaget Motown och ett år senare bytte gruppen namn till ”The Supremes”, som skulle skapa massor av hits några år på 60-talet.

När Barbara Martin hoppade av gruppen senare blev Supremes en trio. 1967, när Cindy Birdsong ersatte Florence Ballard, kallade sig gruppen för ”Diana Ross and the Supremes”. Diana Ross var stjärnan och den dominanta souldivan. Det över tio hitlåtar innan gruppen upphörde 1969.

Diana Ross´ första soloskiva släpptes 1970 och den innehöll hennes första hitsingel som soloartist, ”Reach out and touch (somebody´s hand)” som nådde 20:e plats på den amerikanska Billboardlistan.

Andra singeln var en ny version av Motown-artisterna Marvin Gaye och Tammi Terrell’s hit från 1967, ”Ain’t no mountain high enough”. Det blev faktiskt Diana Ross första etta som soloartist.

Hon var också med i en rad filmer under 70-talet, som exempelvis ”Lady sings the blues”, 1972, om jazzsångerskan Billy Hollidays problematiska liv.

 1973 släpptes hennes andra etta, Touch me in the morning” och samma år samarbetade soulstjärnan med soullegendaren Marvin Gaye på skivan ”Diana and Marvin.

Efter filmen ”Mahogany” 1975 med hitarna ”Do you know where you’re going to” och ”Love hangover” gjorde hon en enmansshow på Broadway. Året var 1977.

Efter medverkan i filmen ”The Wizz” tillsammans med Michael Jackson 1978 sammanfördes Diana Ross med låtskrivarparet Ashford and Simpson. som skrev låtar till skivan ”The Boss” 1979.

Skivan var en framgång för Diana Ross, men så kom skivan ”Diana” 1980 och gjorde henne ännu mer het. Hon blev stor stjärna med låtar som ”Up side down”, producerad av superlåtskrivarparet Nile Rodgers och Bernard Edwards som producerade åt bland andradiscogrupper som Chic och Sister Sledge.

1981 släpptes låten som är Diana Ross’ stora ballad på 80-talet, ”Endless love” tillsammans med Lionel Richie, hennes sista etta på skivbolaget Motown, för hon bytte skivbolag till RCA i början av 80-talet och debuten blev en klassiker.

”Why do fools fall in love” 1981 – en version av en 50-talsklassiker. 1982 kom en låt med riktiga muskler, ”Muscles”.

Den senare delen av 80-talet dalade försäljningsframgångarna för Diana Ross, men en låt som stack ut var ”Chain reaction” 1986.

Diana Ross är en av många popdivor på stjärnhimlen, men det har genom åren inte alltid varit en dans på rosor. Det var konflikter i Supremes och flera skilsmässor och äktenskap. Hon var bland annat tillsammans med skivbolagsdirektören på Motown, Berry Gordy, som skapade hitfabriken i Detroit.

Hon är också känd för att ha varit gift med den norske affärsmannen Arne Naess, som ett år efter skilsmässan, dog i en klättringsolycka i Afrika.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: