BEE GEES – ETT AV DE STÖRSTA POPBANDEN

Bee Gees var en av popmusikens giganter, kända för sina hits i slutet av 60-talet och för sina discohits på 70-talet – en miljonsäljande grupp med rötterna i England och Australien.

De tre falsettsjungande bröderna hade en rad 60-taltshits. När Beatles hyllades sågades Bee Gees. Under 70-talet var gruppen en del av discovågen.

Bee Gees är en av popmusikens giganter, som funnits med ända sedan 60-talet, kända för sina hits i slutet av 60-talet och för sina discohits på 70-talet – en miljonsäljande grupp med rötterna i England och Australien.

Bee Gees bildades och uppträdde första gången redan i mitten av 50-talet i Manchester i England. Bröderna Barry, Robin och Maurice Gibb var söner till trummisen och orkesterledaren Hugh Gibb och sångerskan Barbara Gibb. De engagerade sig i musiken tidigt och mimade till skivor när de växte upp. Det fanns med andra ord en naturlig miljö, som lade grunden till deras intresse för musik.

Barry var äldst av bröderna, född på Isle of man den första september 1946, Robin och Maurice var tvillingar och föddes den 22 december 1949 på Isle of man. Så fanns också brorsan Andy, den yngsta av dem, född i mars 1958. Det året flyttade familjen Gibb från England till Australien där pappan jobbade som musiker. I staden Brisbane bildade bröderna Gibb så småningom gruppen Bee Gees.

 Bee Gees hade olika namn i början av sin karriär, som Bluecats, Rattlesnakes och Brothers Gibb. Från början skrev Barry låtarna och gruppen uppträdde i talangtävlingar, kom i kontakt med en discjockey, som spelade deras låtar på radio och sedan blev det spelningar på en nattklubb. Det skulle bli fler senare. De gjorde också en egen TV-show och fick sitt första skivkontrakt i början av 60-talet. ”The three kisses of love” från 1963 var den första singeln.

Exponeringen i massmedia och offentliga spelningar gjorde att intresset för gruppen växte bland allmänheten. Första riktigt stora framgången kom 1966 med låten ”Spicks and specks”. Första skivan med Australien som bas, släpptes 1965, ”The Bee Gees sing and play 14 Barry Gibb songs”.

1967 flyttade familjen Gibb tillbaka till England. Pappan skickade in sina söners australiska skivor till engelska skivbolag och på så sätt kom de i kontakt med managern Robert Stigwood, som gillade deras musik.

Bee Gees skapade en rad hits i slutet av 60-talet, som ”Massachusetts”, ”To love sombody”, ”New york mining disaster 1941”, ”I can’t see nobody”, ”Nights on Broadway”, ”I’ve got a massages to you”, ”How can you mend a broken heart” och ”Lonely days”.

En stor del av förklaringen till Bee Gees framgångar var den miljö de kom ifrån, de starka melodierna, de snygga arrangemangen och harmonierna med trestämmig falsettsång, som kunde låta lite ansträngt emellanåt. Men falsettsången blev gruppens varumärke på gott och ont

Efter oro och motsättningar i gruppen i skiftet 1969-70 hoppade ena brorsan Robin av och Maurice och Barry bestämde sig också för att sluta, men de återbildades igen 1970 med nya kompmusiker.

Första delen av 70-talet fortsatte gruppen att spela in skivor, men bröderna Gibb skrev också musik och producerade för andra artister.

Gruppen hamnade i en kreativ svacka och det blåste nya musikaliska vindar i början av 70-talet, men 1974 släpptes skivan ”Mr.Natural, som var mer av soul och rythm and blues än tidigare. Gruppen hittade en ny musikalisk plattform och blev nu allt mer amerikansk.

I mitten av 70-talet släppte gruppen några låtar som blev hits, som ”You should be dancing” och ”Jive talkin’”. Annars var inledningen på 70-talet rätt trög, men så hände något.

1977 gjorde Bee Gees musik till filmen som kom att bli en av de mest omtalade, ”Saturday night fever”. Musiken och filmen blev en enorm succé och det beskrivs som gruppens ”comeback”.

Skivan är en av de mest sålda i pophistorien och var en del av den stora discovågen som sköljde över världen på 70-talet med låtar som ”Nightfever” och ”Stayin’alive”. De gjorde massor av ballader genom åren, en var ”How deep is your love”.

1979 utsågs Bee Gees till ”årets grupp” i USA och stod nu på toppen av sin karriär. 1979 släppte gruppen skivan ”Spirits having flown” med hitlåtar som ”Love you inside and out”, ”Tragedy” och ”Too much heaven”

Parallellt med musiken hade Bee Gees en tvist om musiken med sin manager, vilket inte är ovanligt i rock- och pophistorien. Kring 1980 tvistade gruppen med managern Robert Stigwood. Det gällde bland annat 200 miljoner dollar i ekonomisk ersättning, så kallade royalties.

Intresset för Bee Gees svalnade. Hårdrocken fick en pånyttfödelse. Discon dog sakta ut. Bee Gees-medlemmarna satsade var och en på att skriva egen musik och producera andras. 1981 släpptes skivan ”Living eyes”, men sedan dröjde det sex år innan Bee Gees gjorde ett försök till ”comeback”, med skivan ”ESP” och låten ”You win again”.

Bröderna Gibb hade periodvis problem med alkohol och droger och den yngsta brodern Andy fick störst problem och dog i en hjärtinfektion 1988, bara 30 år gammal.

Under 80-talet var Bee Gees borta från toppen och medias fokus – Barry Gibb producerade bland andra Barbara Streisand som fick stora framgångar med skivan ”Guilty”. 1989 släppte gruppen skivan ”One” och titelspåret var det starkaste. Gruppen fortsatte attskapa musik under 90-talet, men var nu långt ifrån sina fornstora dagar.

Den 12 januari 2003 dog ännu en av bröderna Gibb, Maurice. Han dog av hjärtstillestånd 53 år gammal – och med det dog också Bee Gees.

Barry och Robin framträdde dock tillsammans vid olika tillställningar, bland annat vid välgörenhetskonserter 2006.

2011 drabbades Robin Gibb av levercancer. Söndagen den 20 maj 2012 dog han efter att ha vårdats på sjukhus för levercancer. Han blev 62 år.

Idag finns bara en av bröderna, Barry Gibb, i livet.

Texten skrevs åren 2004-2006, men uppdaterades 2021-09-17

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: