CREEDENCE – LEGENDARISK ROCKGRUPP

Creedence Clearwater Revival är en av de mest legandariska rockgrupperna. De har skrivit låtar som för evigt är rockklassiker. Medlemmarna hade spelat länge innan de slog igenom i slutet av 60-talet.

Fröet till Creedence såddes när Tom Fogerty bildade gruppen ”The blue velvet” 1959. Fem år senare skrev gruppen kontrakt med skivbolaget ”Fantasy” i San Fransisco.

Gruppen gav ut några singlar under namnet ”Goliwogs”, men utan framgång. Creedence gjorde ”riktig” skivdebut 1968 med coverlåtar som ”I put a spell on you” och ” Susie Q”.

Låtarna gav gruppen en del uppmärksamhet i San Fransiscoområdet, men genombrottet kom först ett år senare med låtar som bland annat ”Proud mary”.

Från början sjöng Tom Fogerty, men senare höll brorsan John i mikrofonen. Förutom sång spelade han gitarr, broder Tom spelade också gitarr, Stu Cook, bas och Doug Clifford spelade trummor.

De kommande två åren åren blev Creedence det mest populära bandet i USA, men låtar som ”Bad moon rising”, ”Green river”, ”Down on the corner”, ”Travellin´ band”, ”Who´ll stop the rain”, ”Up around the bend” och ”Looking out my back door”.

Skivan ”Cosmo´s factory” från 1970 beskrivs av kritikerna som gruppens höjdpunkt konstnärligt.

John Fogerty dominerade och skrev alla låtar, inspirerad av 50-talets rockmusik. Det var enkel, rak rockmusik, med få ackord. John Fogerty hade en förmåga att skriva låtar som fastnade. Hans musik har senare inspirerat andra musiker, som exempelvis Tom Petty.

John Fogertys dominans hade ett pris. De andra i gruppen tyckte att han dominerade för mycket. Det blev konflikt mellan bröderna Tom och John och Tom hoppade av 1971. Han satsade istället på en solokarriär.

Tom Fogertys solokarriär gick inte särskilt bra. Lite bättre gick det för brorsan John, som gjorde solodebut 1973 med countryskivan ”Blue ridge ranger”.

Efter den andra soloskivan 1975, med hitlåten ”Rockin´all over the world” försvann John Fogerty från rockscenen i tio år. Han bodde med sin familj på en bondgård i Oregon och försökte reda ut alla ekonomiska och juridiska turer med Creedence och skivbolaget.

Han hade förlorat kontrollen över sin egen musik. Det blev en mångårig tvist med skivbolaget Fantasy och skivbolagsdirektören Saul Zaentz om rättigheterna till låtarna. Ansträngda relationer med de tidigare bandmedlemmarna Stu Cook och Doug Clifford, som bildade bandet Creedence Clearwater Revisited 1995 och konflikten med skivbolaget irriterade John Fogerty som i domstol krävde att sina forna bandkamrater inte skulle få använda det snarlika gruppnamnet, men han förlorade. Under många år vägrade han spela Creedence´s låtar. Det var inte förrän 1997 han gjorde det live.

Hans bror Tom dog 1990 efter komplikationer i samband med en ryggoperation. Han smittades av hiv i samband med en blodtransfusion.

Efter 30 år av stridigheter, stämningar och hårda ord fick Fogerty tillbaka sina royaltyrättigheter som han tvingades avsäga sig för att bli fri från sitt tidigare kontrakt.

Fantasy record såldes till Concord records och John Fogerty fick tillbaka sina rättigheter i början av 2000-talet. Ironiskt nog släppte han en ny skiva på samma bolag som han stridit emot så många år, men så var det också en ny ledning på bolaget.

John Fogerty gjorde comeback 1984 med sin tredje soloskiva, ”Centerfields”, som musikaliskt var en fortsättning på Creedence.

Creedence Clearwater Revival” var ett av de dominerande banden några år kring 1970 med de enkelt uppbyggda rocklåtarna. John Fogertys karakteristiska, rispiga och hesa stämma är en av rockens främsta. Han låter ungefär likadant idag som för 50 år sedan.

Enligt ultimateclassicrock.com så är relationen mellan John Fogerty och Stu Cook och Doug Clifford fortfarande frostig.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: