SJUNGANDE SKÅDIS MED STORMIG UPPVÄXT

Hon har gjort ett 60-tal skivor, varit med i en rad filmer, musikaler och teaterproduktioner. Hon har vunnit ett flertal Oscars, Grammys och Emmys och är en ikon inom showbuissness, sångerska och skådis på en gång, en kvinnlig motsvarighet till Frank Sinatra. När det gäller skivförsäljning kan hon mäta sig med Elvis, Beatles och Stones.

Hennes musik spänner över ett brett fält, från radiovänlig pop till musikal och klassisk musik. För att beskriva Barbra Streisand måste man gå tillbaka till hennes barndom och uppväxt på 40- och 50-talen.

Hon föddes i Brooklyn i New York den 24 april 1942, som Barbara Joan Streisand. Hon växte upp under rätt enkla förhållanden. Pappan, Emanuell, dog när hon var drygt ett år och hon växte upp med mamma Diana och den sju år äldre brorsan, Sheldon, men också med en styfar som hon inte kunde komma överens med.

Mamman tvingades jobba hårt för att försörja familjen och var borta mycket. Hennes mans bortgång påverkade henne mycket. Barbra sökte lyckan och uppmärksamheten i musiken och teatern och kritiserade långt senare sina uppväxtförhållanden och sin mamma för att hon delvis varit frånvarande och inte gav henne tillräckligt med kärlek.

Barbra ville bli skådespelerska och stod ofta framför TV:n och drömde om att bli stjärna, men mamman tyckte att hon skulle satsa på skolan och betygen. När Metro Goldwyn Meyer erbjöd henne en utbildning sa mamman nej. De hade inte råd.

1955 började hon på Highschool i Brooklyn, en statusskola med stark akademisk profil. Barbaras personlighet passade inte in. Under den här perioden jobbade hon på en kinakrog, vars ägare gav henne den uppmärksamhet som hon saknat.

1956 såg hon en uppsättning av Anne Franks dagbok och blev mycket imponerad. Hon bestämde sig för att satsa på skådespelaryrket. Hon försökte få jobb, men hennes mamma trodde inte att hon kunde bli något stort eftersom hon inte var tillräckligt snygg, men dottern gav inte upp sina drömmar. Hon träffade folk i branschen, fick kontakter och var med i flera teaterproduktioner innan hon blev upptäckt i början av 60-talet.

När hon var 17 flyttade hon hemifrån och fick sitt första jobb som skådis, på Manhattan. I början av 60-talet uppträdde hon som sångerska på klubbar i New York och var med i TV-shower. Under den här tiden ändrade hon också sitt namn från Barbara till Barbra – allt för att utmärka sig.

1962 fick hon skivkontrakt på CBS och spelade in sin första skiva, ”The Barbra Streisand album”, som släpptes 1963 och gav henne två Grammys. Faktum är att hennes första tre skivor hamnade högt i upp på Billboardlistan i USA.

Under 60-talet varvade Barbra Streisand skivor, musikaler och filminspelningar. Musikalen ”Funny girl” 1964 blev film fyra år senare.

Barbra var själv med i olika filmer, men gjorde också egna, med skiftande kvalitet. Filmen ”A star is born” 1976 var en stor framgång och gav henne flera utmärkelser.

1983 producerade hon, var regissör och deltog också i filmen ”Yentle” – en film om en kvinna som upptäcker att ingenting är omöjligt – en film om kvinnor som förverkligar sina drömmar – precis som Barbra Streisand själv gjorde.

Tre år tidigare, 1980, kom hennes mest framgångsrika skiva, ”Guilty” där hon samarbetade med Barry Gibb från The Bee Gees. Skivan innehåller flera starka låtar, bland annat ”Woman in love”, men också ”Guilty”.

Streisand har haft en rad ”stora låtar”, som ”Memories”, ”Somewhere”, från ”West side story, ”People”, ”All I ask of you”, från ”The phantom of the opera, ”Someone that I used to love” för att nämna några.

Hon har också sjungit duet med flera av världens största artister, som i ”No more tears (enough is enough)” tillsammans med Donna Summer eller i ”Tell him” tillsammans med Celine Dion.

Barbra Streisand har gjort sig känd för sitt sociala engagemang och för sina politiska kampanjer tillsammans med det demokratiska partiet. Hon har bidragit med miljoner dollar till liberala politiker och 1986 samlade hon in stora belopp till kvinnliga politiker i USA, vilket hon fått kritik för.

Hon samlade 500 speciellt inbjudna gäster i sitt hem i Kalifornien och samlade in pengar till välgörenhet och politik. Innan den konserten hade hon inte uppträtt inför publik på länge. Konserten spelades in och utgör skivan ”One voice”.

Hon sjöng också in fem miljoner vid en konsert i Los Angeles. Pengarna gick till presidentkampanjen och är det största bidraget som det demokratiska partiet fått.

Sitt sociala engagemang har handlat om allt från stöd till Aidsorganisationer till stöd för judisk-arabiska relationer, mänskliga rättigheter, frihet, jämställdhet och utsatta barn.

Det är många år sedan hon gick omkring på gatorna i Brooklyn och drömde om att bli stjärna, drömde om bekräftelse och kärlek. Fortfarande aktiv kan hon se tillbaka på en framgångsrik, men också stormig uppväxt. Barbara Streisand förverkligade sina drömmar och även om hon misslyckades på vägen, försökte hon igen.

Texten skrevs under perioden 2004-2006.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: