STÖRSTA SVENSKA HÅRDROCKSGRUPPEN

I början av 80-talet fick hårdrocken ett uppsving. Sveriges i särklass mest framgångsrika hårdrocksgrupp är Europe.

De växte upp i Upplands-Väsby norr om Stockholm på 70-talet. De hade något gemensamt. De gillade hårdrock, som exempelvis Thin Lizzy, Deep Purple och Rainbow. De bildade gruppen Force i slutet av 70-talet. 1979 bestod gruppen av Joakim Larsson eller Joey Tempest som han kallar sig, på sång, Peter Olsson, elbas, John Norum, elgitarr och Tony Reno, trummor.

De spelade coverlåtar av sina favoritband och började så småningom skriva egna låtar. 1980 spelade gruppen in sin första demo med sex låtar, men skivbolagen sågade gruppens musik. ”Seven doors hotel” var den första singeln och blev en hit i Japan.

Europe spelade för publik i och runt Stockholm och ryktet om dem som ett utomordentligt liveband spred sig. De övade i timmar i sin replokal och uppträdde på skolor och på festivaler.

1981 lämnade bassisten Peter Olsson gruppen och ersattes av John Levén och gruppen fortsatte att spela in demokassetter, men skivbolagen menade att ett svenskt hårdrocksband inte skulle kunna slå internationellt och bli något stort. De ville också att de skulle skriva texter på svenska.

1982 var ett avgörande år för Europe, som fortfarande hette Force. En kompis till gruppmedlemmarna skickade in ett kassettband till en tävling utan att säga något. Tävlingen hette Rock-SM. Gruppen kom med och konkurrerade ut hundratals band och vann tävlingen. Priset var en skivinspelning. Det blev gruppens debutskiva 1983. Året därefter släpptes andra skivan ”Wings of tomorrow” med singeln ”Stormwind”.

1984 lämnade Tony Reno gruppen under en turné och han ersattes av Ian Haughland. Mic Michaeli på keyboard blev nu också en av medlemmarna. Tony Reno sparkades av managern Thomas Erdtman.

Vintern 1985-86 spelade gruppen, som nu hette Europe, in sin tredje skiva som skulle bli deras stora genombrott. De tecknade ett skivkontrakt med amerikanska Epic och 1986 skulle bli året då Europe fullständigt exploderade i Europa och övriga världen med sin melodiösa hårdrock.

Singeln ”The final countdown” släpptes i februari, skivan i maj och under sommaren tog Europe Europa med storm. Under hösten 1986 turnérade Europe i Japan och återvände sedan till Sverige för en turné och de gjorde TV-shower runt hela Europa.

I oktober hoppade gitarristen John Norum av. Han hade en tid varit missnöjd och blev trött på den söta framtoningen och TV-shower och playback. Han ersattes av Kjell Löfbom från Umeå, eller som han kallas Kee Marcello. Han hade spelat med gruppen Easy action.

1987 åkte Europe ut på en världsturné, först i USA under våren och försommaren. Där klättrade skivan upp på ”Top 10” och gruppen fick flera toppsinglar i USA.

Låten ”Carrie” blev trea i USA den 10 oktober 1987 och var deras största låt på andra sidan Atlanten och skivan ”The final countdown” toppade listorna i 26 länder.

Europe var nu ett av världens främsta hårdrocksband.

1988 spelade gruppen in skivan ”Out of this world” med singeln ”Superstitiuous” i England. Sedan blev det turné igen. Den här gången tillsammans med en annan hårdrocksgrupp, Def Leppard. Under hösten uppträdde gruppen i Asien. Bland annat spelade Europe inför 60 000 åskådare i Bombay. 1989 var gruppen ute på turné nästan hela året. Bland annat spelade de på samma utomhuskonsert som Bon Jovi.

1990 turnérade gruppen i Sydamerika och Asien. De var också i västindien, Los Angeles, London och San Fransisco och skrev låtar till en ny skiva. På nyårsafton uppträdde de tillsammans med Metallica i Japan.

Så småningom dalade gruppens stjärna och de tröttnade på turnéer, skivinspelningar och på varandra. De bestämde sig för att ta en paus. Pausen blev lång. Gruppen splittrades. Medlemmarna satsade på andra projekt och egna soloskivor.

De flydde också Sverige för en tid, i slutet av 80-talet. De bodde av skatteskäl i Västindien, men skattemyndigheten ansåg att de bodde i Sverige.

Europemedlemmarnas ekonomi och tvister med skattemyndigheten uppmärksammades stort i massmedia.

På nyårsafton 1999 gjorde Europe en konsert i Stockholm tillsammans och det ledde fram till en återförening med John Norum tre år senare. Gruppen släppte sin första skiva på många år, Start from the dark 2004, den första med gitarristen John Norum på 18 år! Sen dess har gruppen fortsatt att spela och turnérat tillsammans.

Europe är Sveriges mest framgångsrika hårdrocksgrupp. De är ett 80-talsfenomen. De spelade melodiös hårdrock och alla hade permanentat och långt hår. Det som präglade gruppens musik var de starka melodierna och Joey Tempest starka framtoning, men också John Norums och senare Kee Marcellos exemplariska och avancerade gitarrspel.

Även om de återuppstått på senare tid så kommer de förmodligen mest att leva på sitt namn och sitt rykte som ett av 80-talets stora hårdrocksband.

Originaltexten skrevs under perioden 2004-2006.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: