ETT AV DE MEST POPULÄRA BANDEN I USA

Med sin melodiösa hårdrock blev den amerikanska rockgruppen Journey en av USA:s mest populära i slutet av 70- och i början av 80-talet. Sångaren Steve Perry’s röst var gruppens varumärke.

Gruppen har genomgått många förändringar och har bytt sångare flera gånger.

I slutet av 2007 blev det officiellt att Arnel Pineda från Filippinerna var ny sångare. Gruppen släppte skivan ”Revelation” året efter och den blev en återgång till 80-talets karakteristiska sound.

Journey bildades i San Fransisco 1973 av Ross Valory, elbas, elgitarristen Neil Schon, trummisen Prairie Prince och George Tickner, elgitarr. Greg Rolie, keyboards, som kom med i gruppen lite senare hade spelat med Santana vilket Schon också hade gjort.

Gruppen uppträdde första gången i arenan Winterland i San Fransisco 1973 och vid en utomhusfestival på Hawaii. Gruppen släppte sin första skiva, ”Journey” 1975.

George Tickner lämnade gruppen efter första skivan och gruppen skulle genomgå flera medlemsbyten genom åren.

Från början var gruppens musik instrumental och de spelade en form av progressiv jazzrock med mycket synthesizer, men gruppen utvecklades till ett renodlat rockband, som spelade melodiös hårdrock och det blev en av USA:s mest populära.

Men gruppen fick hård kritik av rocktidningarna. 2004 kallade Rolling stone record guide Journey för ”den bästa karaokegruppen” och gav alla deras skivor lägsta betyg.

1977 blev sångaren Steve Perry medlem och Journey’s status växte – särskilt med fjärde skivan ”Infinity” 1978, ”Evolution” 1979 och liveskivan ”Captured” 1980.

Steve Perry var en stark sångare som träffade toner i det högre registret – en tenor i hårdrockskläder. Hans röst blev gruppens varumärke.

Journey gjorde flera medlemsbyten under åren. Rolie hoppade av och ersattes av Jonathan Cain, som blev en viktig låtskrivare i gruppen, som 1981 släppte skivan ”Escape”, som blev en dundersuccé – etta i USA, med låtar som ”Open arms”, ”Don’t stop believing” och ”Who’s crying now”. Skivan är en av gruppens bästa och förde Journey upp på toppen av sin karriär.

1983 släpptes skivan ”Frontiers” med en av gruppens starkaste låtar, ”Separate ways”. Ett år senare släppte sångaren Steve Perry en soloskiva, ”Street talk” och två år senare, 1986, kom Journey med sin elfte skiva ”Raised on radio”, men då hade två av medlemmarna slutat och ersatts av andra.

Kritikerna anser att ”Raised on radio” egentligen bara var en förlängning av den solokarriär som Perry hade inlett 1984.

Gruppen upphörde senare och Neil Schon och Jonathan Cain bildade gruppen Bad English tillsammans med sångaren John Waite. Tio år senare återförenades Journey och släppte skivan ”Trial by fire”, 1996.

Men sångaren Steve Perry, som karakteriserat gruppen sedan han kom med 1977, hoppade av. Han var trött på musiken och kände för att göra något annat. En annan historia bakom avhoppet är att Perry hade skadat höften vilket gjorde att gruppen fick ställa in en turné. De övriga bandmedlemmarna väntade i över två år på ett beslut om när Perry skulle opereras, men när de inte fick det bestämde sig Cain och Schon att fortsätta utan Perry.

Även trummisen Steve Smith hoppade av, men Journey gav inte upp utan anlitade en ny sångare, Steve Augeri, som hade en röst som liknade Perry’s.

Gruppen fortsatte därefter att producera skivor. 2005 firade gruppen 30 år och släppte skivan ”Generations” och gav sig ut på turné. Journey var också en av grupperna på Sweden rock festival i Sölvesborg sommaren 2006.

Det var en del av den turné gruppen gjorde tillsammans med hårdrocksgruppen Def Leppard. I juli fick dock Augeri problem med halsen och ersattes tillfälligt av Jeff Scott Soto.

När han slutade i gruppen spreds rykten om att orginalsångaren Steve Perry skulle bli sångare igen, men så blev det inte. Istället hittade gitarristen Neil Schon den nya sångaren på Youtube.

Arnel Pineda, med rötterna i Filipinerna sjöng Journeycovers på Youtube med sin grupp ”The Zoo” så imponerande att Journey kontaktade honom och frågade om han ville testsjunga för gruppen. Pineda blev ny sångare i december 2007.

Många anser att han sjunger mycket likt originalsångaren Steve Perry. Men fansen är delade i åsikterna om den nya sångaren. Många gamla fans tycker att Journey inte är vad gruppen en gång var med Steve Perry vid mikrofonen.

Med Pineda som ny sångare inledde Journey en ny era och släppte ännu en skiva, ”Revelation” 2008. Skivan kan musikaliskt beskrivas som en återgång till 80-talet.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: