SKILSMÄSSA GJORDE HONOM TILL SOLOARTIST

I mars 1996 hoppade han av 70-talets stora symfonirockgrupp, Genesis, och satsade fullt ut på sin solokarriär. Det var ett sprucket äktenskap som gjorde Phil Collins till soloartist 1981. Hans solokarriär är en av de mest succéfyllda i popbranschen. Men framgångarna har haft sitt pris – flera spruckna äktenskap och barn som försakades när de var små.

2004 gjorde engelsmannen sin sista stora popturné med bland annat besök i Globen i Stockholm den 9 juni. Efter turnén sa Collins att han skulle trappa ner och satsa mer på sin familj. Från mitten av 90-talet bodde han i Schweiz med Orianne Cevey och deras två barn, men även det äktenskapet sprack 2008.

Under en period levde han ett tillbakadraget liv i Schweiz och tog hand om sina barn, men han fick alkoholmissbruk och drabbades av depressioner. Han kom senare med beskedet att han skulle lägga musiken på hyllan och dra sig tillbaka som pensionär.

Under 2015 blev det känt att han träffade sin tidigare fru Orianne Cevey igen och att han bor tillsammans med henne och deras två gemensamma barn i Florida.

Samma år signalerade han att skulle göra comeback. Vid en presskonferens i mars 2016 berättade han att hans comeback skulle ske i Florida 11 mars. Under 2017 åkte han ut på en turné tillsammans med flera musiker som han spelat med i många år. På grund av sin hälsa kunde han inte spela trummor. Ersättare blev hans 16-årige sin Nicholas.

Philip David Charles Collins, född i London den 30 januari 1951, sångare och trummis, hade inga planer på att bli soloartist. Det växte fram ut ett sprucket äktenskap i slutet av 70-talet. Ur sorgen efter förhållandet med Andrea Bertorelli, som han hade varit tillsammans med sedan skoltiden, växte texter och melodier fram.

I sin ensamhet gjorde han med piano, keyboards, en trummaskin och en 8-kanaler stor inspelningsutrustning demoinspelningar i sovrummet, som hade möblerats om till studio. Det ledde fram till hans första soloskiva ”Face value” 1981. Låten ”In the air tonight” från debutskivan blev en jättehit.

Phil Collins sjöng personligt och blottade sin själ och folk kände igen sig i hans ballader om olycklig kärlek. Det gjorde honom mycket populär som soloartist under 80-talet. Men Andrea Bertorelli, som han var gift med i fem år mellan 1975 och 1980 kom 2015 med sin bild av förhållandet med Phil och vad som låg bakom att det sprack. Hon sa till Daily Mail att Phil  förvrängde sanningen om orsaken bakom skilsmässan och att han utnyttjade den och henne för att spela offret som blivit lämnad för att tjäna miljoner på att sälja skivor.

Som barn gick Phil Collins i teaterskola och satt hemma och dunkade livet ur sitt trumset. Han drömde om att bli fotbollsspelare, men trummorna blev hans passion. Han var med i flera popgrupper under tonåren, bland annat ”Flaming youth”, som hade mindre framgångar.

Gruppen gjorde en skiva, ”Ark2”, men de hade svårt att få spelningar. Collins gick på legendariska klubben Marquee och läste rocktidningen Melody Maker och konstaterade att alla andra grupper uppträdde på olika klubbar. Genesis var en av de grupperna.

Hösten 1970 blev han trummis i rockgruppen Genesis, som hade bildats på en internatskola 1967. Gruppen blev 70-talets kanske viktigaste symfonirockgrupp. 1975, tog han över sångmikrofonen från Peter Gabriel och han blev efterhand den stora och framträdande frontfiguren i gruppen, samtidigt som de gamla fansen sörjde Gabriels avhopp.

Efter Phil Collins andra soloskiva 1982 med listettan, Supremes’  ”You can’t hurry love”, så kom skivan ”No jacket required” 1985. Det var en positiv och pop- och dansorienterad skiva och efter den ville ”alla” anlita honom, som sångare, trummis eller producent.

Han har kallats ”The hardest working man i buissnes” och under 80-talet producerade han skivor för en rad artister, bland andra hans gamle kompis Eric Clapton och Philip Bailey, från gruppen Earth, Wind and Fire, vars blåssektion Collins länge samarbetade med.

Redan 1982 hade han producerat Abba-Fridas skiva ”Somthing’s going on” och spelade också trummor och sjöng duett med henne på skivan.

Phil Collins var, förutom soloartist och sångare och trummis i Genesis, också med i jazzrockgruppen Brand X där han fick utlopp för sin experimentlusta och sitt intresse för jazz.

I april 1984 släpptes filmlåten, ”Against all odds (take a look at me now)”, som nådde första platsen i USA. 1985 gjorde han ännu en filmlåt, ”Separate lives” från filmen ”White nights”. Han sjöng duet med Marilyn Martin.

En roll i den amerikanska TV-serien Miami vice ledde i slutet av 80-talet fram till huvudrollen i filmen ”Buster”, om det stora tågrånet i England 1963. Han fick flera filmerbjudanden, men valde att göra en ny skiva istället. Hans fjärde och kommersiellt framgångsrika skiva, ”…but seriously”, släpptes 1989.

I en låt, ”Another day in paradise”, sjöng han om hemlösa och samtidigt som välgörenhetsorganisationer ville använda låten frågasatte kritikerna miljonären Collins trovärdighet när han klädd i dyra Armanikostymer sjöng om de hemlösa.

Phil Collins har genom åren beskrivits som en enkel och jordnära person. Han har kallats ”Mr. Nice guy”. Men det epitetet fick sig en rejäl törn under 90-talet då tabloidpressen i England skrev om hans kärleksaffärer. Bland annat skrev tidningarna att han gjort slut med sin andra fru Jill Tavelman genom ett fax. Själv förnekade han detta.

Tidningarna skrev också om en romans med en kvinna, som hade varit med i samma skolorkester som Phil Collins. Under en turné 1994 träffade han 20 år yngre Orianne Cevey, från Schweiz och åldersskillnaden ifrågasattes också. Han tog mycket illa vid sig av skriverierna. Alla känslor och tankar kring detta avspeglas i skivan ”Dance into the light” från 1996.

Under 90-talet fortsatte Collins med ytterligare soloskivor och turnéer. Hans dröm om att få spela jazz i ett storband gick i uppfyllelse under 90-talet då han samarbetade med megaproducenten Quincy Jones och sångaren Tony Bennet.  Han fortsatte också att fördjupa sitt intresse för filmmusik. Bland annat gjorde han musik till Disneyfilmen ”Tarzan”. Ett annat filmprojekt är musiken till Disneyfilmen ”Björnbröder”.

Han deltog också i musikaluppsättningen av ”Tarzan” på Broadway 2006.

I mars 1996 meddelade Phil Collins att han hoppat av Genesis. Han ville satsa fullt ut på sin solokarriär och kände sig inte motiverad att fortsätta. Trots att läkare uppmanade honom att inte ge sig ut på turné igen på grund av hörselproblem, så gjorde han det ändå. 2004 gjorde han sin sista stora popturné. Han fortsatte dock att turnéra i bland annat Polen, Israel, Ryssland och Baltikum senare under 2000-talet.

2010 släppte han en ny skiva med låtar han växte upp till, ”Going back”. Samtidigt berättade han för olika medier att hans fingertoppar har domnat vilket gjorde att han inte kan spela trummor som förr. Anledningen var en misslyckad operation som han gjorde på grund av nackproblem som han troligen fått av all tid bakom trummorna. På skivan tvingades han linda fast trumpinnarna på ena handen för att kunna spela. Detta tillsammans med hörselproblem gjorde att han drog sig tillbaka från musiken. Men han sa också att han tyckte att det var viktigt att ta hand om sina barn vilket han inte gjorde under 80-talet då han var mitt uppe i karriären.

I oktober 2016 haltade 65-årige Phil Collins in med käpp på en presskonferens i Royal Albert Hall i London. Iklädd keps och flera dagars skäggstubb satte han sig ner i en stol och berättade att han ska åka ut på turné igen, men den blir bara tre veckor lång.

Men turnérande gav tydligen mersmak och han fortsatte att turnéra. I början, sommaren 2017, var det påtagligt att Mr.Collins var ringrostig. Rösten höll inte, men allt eftersom turnén på olika platser i världen fortskred lät det bättre och bättre.

Den stora popartisten från 80-talet hade dragit sig tillbaka efer ”First farewell tour” 2004 och gjorde en återföreningsturné med Genesis 2007, men sen var det tyst från honom.

Han fick problem med hälsan på flera olika sätt. Alkoholen tog nästan livet av honom berättade han i en intervju och han var tvungen att söka hjälp. Han flyttade från Schweiz där han bodde i många år till Florida och återförenades med sin 20 år yngre Orianne Cevey som han tidigare var gift med och har två barn tillsammans med.

”Vi är tillsammans igen, men hon har inte betalat tillbaka pengarna”, sa han med glimten i ögat vid presskonferensen. Han fick betala motsvarande 300 miljoner till henne i samband med skilsmässan.

Sommaren 2017 gjorde han flera konserter i Royal Albert Hall i London, Paris och i Köln. Med sig på turnén, som gick under namnet ”Not dead yet live” (!) hade han sin son Nicholas, 15 år. Han är trummis som sin far.

Phil Collins sa vid presskonferensen i London hösten 2016 att sonen är en mycket bra trummis (tacka för det med en sådan far) och att han själv eventuellt skulle försöka framföra sin dunderhit 1981, In the air tonight, bakom trummorna. Men så mycket mer klarar inte den åldrande engelsmannen numera. Han har problem med sin hand och med ryggen efter 60 år bakom trummorna.

Phil Collins släppte en biografi hösten 2016, med den humoristiska titeln, Not dead yet.

Så heter också turnén, som når Sverige den 12 juni. Det blir med stor sannolikhet den sista någonsin.

LÄS OCKSÅ:

SYMFONIROCKENS FLAGGSKEPP

DOKUMENT GENESIS: INTERNATSKOLELEVERNA SOM BLEV SUPERSTJÄRNOR

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: