ELTON JOHN – EN AV 70-TALETS STÖRSTA SKIVARTISTER

Med rötterna i 50-talets soul, rythm and blues och rockmusik dök den engelske pianisten och sångaren Elton John upp i slutet av 60-talet tillsammans med textförfattaren Bernie Taupin. Efter skivdebuten 1969 blev han på 70-talet en av de största skivartisterna någonsin.

Men hans liv kantades också av personliga problem, skandaler och konflikter med sin mångårige textförfattare och skivbolagsfolk. 70-talets snabba framgångar och vilda liv ledde till alkohol- och drogmissbruk, men också sexmissbruk och bulimi.  

Elton John, eller Reginald Kenneth Dwight som han hette från början, föddes den 25 mars 1947, knappt två år efter att andra världskriget tog slut och han växte upp i stadsdelen Pinner i nordvästra London.

Musiken blev tidigt ett intresse och en trygghet för den unge Elton John. Hans mamma, Sheila introducerade honom i musikens värld, men hans pappa Stanley hade också ett visst inflytande med intresse för bland annat jazz. Han var militär under andra världskriget, spelade trumpet och var med i ett storband.

Varje fredag stannade hans mamma till vid en skivbutik efter jobbet och köpte skivor och sonen satt hemma och väntade förväntansfullt på vad mamma skulle komma hem med. En dag kom hon hem med musik av Elvis Presley vilket fick honom att höja på ögonbrynen. 

Redan som ett litet barn började Elton John spela på det piano som fanns i barndomshemmet. Det var där han senare kom att komponera låten – med text av Bernie Taupin  – som gjorde att han slog igenom, Your song.

Hans mamma gillade att dansa och gillade storband. Pappan gillade Frank Sinatra, men inte rockmusik som sin son vilket skapade en spricka mellan dem. Hans auktoritära pappa förknippar rockmusiken med en osund livsstil och befarar att hans son ska bli en smågangster.

Elton John flydde in i sitt pojkrum och in i musikens värld som barn när föräldrarna bråkade, berättar han i sin självbiografi Me, Elton John från 2019.

Där läste han böcker och serietidningar, lyssnade på musik och började tidigt samla på skivor. Han intresserade sig tidigt för hitlistor och satt på sitt rum och klippte ut listor från musiktidningarna NME och Melody Maker. Vart han än gick fanns skivetiketter som Decca och Parlohpone, A- och B-sidor och utgivningsår i hans huvud och när han fyllde år var det bara böcker och skivor han önskade sig.

Föräldrarnas strikta uppfostran, och långa perioder av en frånvarande pappa, påverkade Elton Johns självförtroende och tillsammans med konflikträdsla skapade problem långt upp i vuxen ålder, både när det gäller relationer inom popbranschen och i privatlivet. Han tyckte att han var tjock under uppväxten och var inte nöjd med sig själv, skriver han i självbiografi Me, Elton John från 2019. Rockmusiken blev hans tillflykt och det utsvävande liv han senare kom att leva var en reaktion på det, men kokainmissbruket och alla pengar som rullade in på kontot bidrog förstås. 

Elton John var en musikalisk begåvning som barn, han spelade klassisk musik i flera år och skrev även egna låtar under uppväxten.

När han var 11 år fick han ett stipendium och började studera klassisk musik på Royal Acedemy of Music, men det var rockmusiken han var mest intresserad av. Little Richard och Jerry Lee Lewis blev stora förebilder och inspirationskällor.

När rockmusiken exploderade under 50-talet förändrade det Elton Johns liv. Som tonåring fick han jobb som barpianist på Northwood Hills hotel på kvällar och nätter. Han framförde standards och egna låtar och hade glasögon som liknade Buddy Hollys. För lönen köpte han ett elpiano.

Under tonåren skildes föräldrarna och både pappan och mamman gick in i nya förhållanden. Elton John bodde då hos sin mamma som träffade en ny man, som till skillnad från hans biologiska pappa, gav John bekräftelse och dessutom gillade han rockmusik.

Johns biologiska pappa visade fram till sin död 1991, enligt John, aldrig att han var stolt över sin son, som hade valt ett liv bakom pianot istället för att utbilda sig. Pappan var heller aldrig på en enda konsert och såg sin son uppträda, enligt en intervju med låtskrivaren Bernie Taupin i CBS´ morgonprogram 2019.

På 60-talet var Denmark street i London centrum för musikindustrin. Elton John fick jobb på Mills music där han bland annat paketerade noter och drömde samtidigt om att komma någonstans med sin egen musik.

Tillsammans med några kompisar bildade han i början av 60-talet bandet Bluesology, som spelade rythm and blues och soul. Elton John blev professionell musiker för första gången. Bandet skrev på för Fontana Records och gjorde skivdebut med Elton Johns låt Come Back Baby 1965. Bandet kompade bland andra Isley Brothers och Patti La Belle när de besökte England.

Våren 1966 spelade gruppen i Hamburg och spelade på Top Ten Club på Reeperbahn, ett av de ställen som The Beatles hade spelat på innan Liverpoolgruppen slog igenom i början av 60-talet.

Elton John, som senare i livet kom att få stora problem med alkohol och droger, var nu i 20-årsåldern och var inte alls intresserad av alkohol och sex, skriver han i sin biografi, Me, Elton John. Hans intresse var att spela och på fritiden leta efter skivor på gatorna i Hamburg.

Han sökte både sin sexuella- och musikaliska identitet och kände att Bluesology egentligen inte var ett band för honom och heller inte att det var tillräckligt bra för att kunna slå igenom.

Bandet turérade i USA 1969 och det ledde till att ryktet om Elton John spred sig och han kom att bli mer framgångsrik i USA än i hemlandet England, åtminstone tidigt i hans karriär.

I slutet av 60-talet fick han kontakt med Liberty Records efter att ha svarat på en annons i musiktidningen NME. Han strålade samman med textförfattaren Bernie Taupin, som hade svarat på samma annons.

Vid första träffen med med skivbolaget gav musikproducenten och skivutgivaren Ray Williams Elton John ett oöppnat brev med texter som var skrivna av Bernie Taupin. Vem kunde då ana att det skulle leda fram till ett livslångt samarbete och odödliga poplåtar, som ”Your song” och ”Candle in the wind”.

John och Taupin flyttade till en lägenhet i London. De skrev låtar, besökte ofta skivbutiken Musicland i Soho i London, gick på bio och blev vänner för livet. De kämpade om att komma någonstans med musiken och skrev låtar till andra artister, som exempelvis den brittiska sångerskan Lulu innan deras musik hamnade på Elton Johns soloskivor. Lulu hade framgångar med Isley Brother-låten Shout och var gift med Maurice Gibb från Bee Gees i slutet av 60- och i början av 70-talet.

Elton John spelade också klaviatur med andra artister och grupper i slutet av 60-talet, som exempelvis The Hollies.

Sedan Elton John och Bernie Taupin träffades för första gången har de aldrig suttit i samma rum och skrivit låtar tillsammans, som Lennon/McCartney, har John sagt i flera intervjuer. Taupin gav texterna till John och från hans piano strömmade låtar som skulle bli oförglömliga popklassiker.

Inspirationskällor var 50- och 60-talets rockmusik med Jerry Lee Lewis, Beatles, The moody Blues, Cat Stevens och Leonard Cohen, men det fanns också en hel del klassiska referenser i musiken. 

Elton John skrev kontrakt med musikförläggaren Dick James, som grundade skivbolaget DJM records 1969. James hade sex år tidigare bildat Northern song tillsammans med Brian Epstein och Beatles vars låtar var förlagda i bolaget.

När Elton John bildade sitt eget skivmärke Rocket några år senare, 1973, hamnade han i en tvist om royalties med Dick James. 1985 stämde Elton John James och krävde rättigheterna till sina tidiga låtar och John vann tvisten.

Elton John träffade Linda Woodrow i samband med att gruppen Bluesology spelade på en klubb 1967. De flyttade in i en lägenhet tillsammans med Bernie Taupin. John och Woodrow förlovade sig och planerade att gifta sig, men hans omgivning tyckte inte att det var en bra idé och Bernie Taupin gillade henne inte alls.

Men de förlovade sig och planerade giftermålet, och även om den nu 21-årige Elton John kanske insåg att han inte älskade henne egentligen var han så konflikträdd att han inte vågade berätta att han ville dra sig ur. Han försökte istället ta livet av sig genom att gasa ihjäl sig i en ugn. Men Bernie Taupin räddade honom. 

En livsavgörande händelse i sammanhanget inträffade en kväll på en klubb i London. Han hade frågat en vän från bandet Bluesology, Long John Baldry, om denne ville vara ”best man” på bröllopet. Han hade tackat ja och de skulle träffas på klubben för att prata om detaljerna när Baldry utbrast: Varför ska du gifta dig med den där jävla kvinnan. Du är ju homosexuell. Han sa vad Elton John egentligen visste, eller åtminstone misstänkte, men inte vågade uttrycka.

Han och Bernie Taupin rumlade hem i natten och Linda Woodrow fick beskedet. Bernie Taupin skrev sedan låten Someone saved my life tonight och efter det såg de henne aldrig mer.

Så beskriver Elton John den livsavgörande händelsen i självbiografin Me, Elton John och händelsen är också en del i filmen om honom, Rocketman.

Efter att ha kämpat några år med låtskrivandet spelade John in sin första skiva, Empty sky, som släpptes 1969. Året efter släpptes hans andra skiva med låten som kom att förändra allt – Your song. 

1970 hade Elton John träffat managern John Reid, som var skivbolaget Tamla Motowns ansvarige i Storbritannien. De inledde ett förhållande och Reid blev också hans manager. Förhållande tog slut efter några år, men Reid var hans manager fram till 1998. Under den här perioden

Your song nådde åttonde plats på Billboards Hot 100 och sjunde plats i hemlandet England. Genombrottet var ett faktum och under 70-talet radade han upp låtar som kom att bli klassiker, som exempelvis Rocket man från skivan Honky chateau 1972 – hans första album-etta i USA av sammanlagt sju.

1972 kom första USA-ettan av sammanlagt fem, Crocodile rock, från skivan, milstolpen, Goodbye Yellow Brick Road och han radade under 70-talet upp låtar som Daniel, Bernie and the Jets, The bitch is back, Good bye yellow brick road, Philadelphia freedom och Island girl.

1973 släpptes Don´t shoot me, I´m the only pianoplayer och nådde förstaplatsen i USA och flera andra länder, även i England. Samma år kom kritikerrosade Goodbye yellow brick road

I England radade Elton John upp fyra albumettor med Don´t shoot me, I´m the only pianoplayer, Goodbye yellow brick road, Caribou och Eltons Johns greatest hits åren 1973-74. Det skulle dröja till 1989 och skivan Sleeping with past innan han nådde förstaplatsen på albumlistan i England igen.

Skivan Captain Fantastic and the Brown Dirt cowboy från 1975, som Elton John själv håller högt, kom ”bara” tvåa i England.

Ett bevis på Elton Johns framgångar som skivartist var att han hade en Top 40-singel i USA varje år mellan 1970 och 1996, enligt allmusic.com.

Hans första konsertuppträdande som soloartist i USA ägde rum på legendariska rockklubben The Troubadour i Los Angeles i augusti 1970 och det har beskrivits i litteraturen som en succé. Rockklubben var centrum för 60-talets folkrock/singer-songwriter-scen med artister som Jackson Browne, Carole King, Joni Mitchell, Bob Dylan och Linda Ronstadt och andra storheter.

Det var också där Don Henley och Glenn Frey träffade Ronstadt och blev en del av hennes kompgrupp innan Eagles bildades i början av 70-talet.

Samarbetet med textförfattaren Bernie Taupin knakade i fogarna en period i slutet av 70-talet och Taupin började samarbeta med andra artister.

Elton John fortsatte på egen hand med andra musiker, men efter dubbel-LP:n Blue Moves 1976 trappade han ner och gjorde ingen skiva alls 1977 och tog en turnépaus.

Efter ett par mindre framgångsrika skivor, A single man 1978 och Victim of love 1979, återupptogs samarbetet med Bernie Taupin 1979, med skivan 21 at 33. Titeln antydde att det var hans 21:a skiva totalt vid 33 års ålder. Den släpptes 1980.

1983 släpptes skivan Too low for zero med låtar som I’m still standing och I guess that’s why they call it the blues.

I takt med en hans framgångar under 70-talet blev hans kokainmissbruk värre. 1986 kollapsade han på en scen i Australien av vad som som officiellt beskrivs som en kombination av överansträngning och missbruk. Som om problemen inte var nog tillräckliga drabbades han av bulimi.

Under 70-talet gick allt fort, hitlåtarna radades upp en efter en, pengarna rullade in, konserterna blev allt mer extravaganta med allt mer märkliga scenkläder och glasögon. Festerna med alkohol och kokain spårade ur. Elton John tappade fotfästet och förlorade sig själv.

Med bristande självkänsla i grunden, upplevelsen av att inte vara accepterad av sin far under uppväxten, kämpade han med sin sexualitet, ena dagen homosexuell, andra dagen bisexuell och så plötsligt gifter han sig med en kvinna 1984, till mångas förvåning.

Efter ett hårt turnéliv och 16 år av missbruk är han nära att dö, men efter år av stolthet, får han professionell hjälp och tvingas bearbeta sina innersta känslor. I intervjuer på senare tid är ett återkommande budskap från Elton John till dem som på olika sätt mår dåligt: Sök hjälp!

Under 80-talet auktionerade han ut scenkläder och skivor på Sotheby’s i London, han startade en insamlingsfond för aidssjuka under 90-talet och donerade sina skivinkomster till Aidsforskning.

När skivan ”The One” kom 1992 blev det hans största framgång sedan ”Blue moves” 1976. Han skrev musik till filmen ”Lejonkungen” med Tim Rice och efter ett par hyfsade skivor i mitten av 90-talet spelad Elton John in sin gamla hit ”Candle in the wind” igen, men den gången handlade den inte om Marilyn Monroe utan om Lady Diana som omkom i en omdiskuterad bilkrasch 1997. Singeln blev den snabbast säljande hitlåten någonsin i både USA och England.

Sedan 2005 är han gift med filmregissören och reklammannen  David Furnish och har två barn tillsammans. Innan coronakrisen slog till vintern 2020 gav han sig ut på en tre år lång avskedsturné, Farewell Yellow Brick Road. Den inleddes hösten 2018 och skulle avslutas i Nordamerika 2021, men pandemin satte stopp för turnén. Förhoppningsvis kan Elton John, som fyller 74 år i år, återuppta den och avsluta en enorm karriär som han hade tänkt.

Texten uppdateras kontinuerligt från 14 januari 2021. 

KÄLLOR:
Me, Elton John 2019
Filmen Rocketman
Intervjuer med Elton John på Youtube
allmusic.com

https://www.eltonjohn.com/

WordPress.com.

Upp ↑

Blommans musiknörderier

About classic rock, love, life and becoming older...

Discover

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

H?kans Pop

About classic rock, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About classic rock, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: