PROBLEMEN MED STÄMBANDEN STOPPADE INTE YOUNG

Paul Young är lika given på 80-talets popkarta som Michael Jackson, Madonna eller Eurythmics. Han hade en av de bästa rösterna, men hade ständiga problem med sin hals, vilket påverkade hans karriär. Young gjorde en rad hits på 80-talet.

Paul Young, engelsk sångare, föddes den 17 januari 1956 i Luton i norra London. Han började sin karriär med elbas och elgitarr i lokala popgrupper och blev så småningom sångare i gruppen Streetband, som 1978, fick en hit med låten ”Toast”.

Gruppen splittrades ett år senare och Paul Young blev då sångare i gruppen, ”The Q-tips”, en soulgrupp som fick en del framgångar, men som aldrig slog igenom på riktigt allvar.

När gruppen upplöstes 1982 skrev Paul Young skivkontrakt med Columbia Records, CBS, och spelade in sin första singel. Han slog igenom ett år senare med skivan ”No parlez” och singeln ”Where ever I lay my hat (that’s my home)”, skriven av bland andra soullegenden Marvin Gaye.

Paul Young sjöng in flera låtar under 80-talet, som blev hits. I mitten av 80-talet var han en av de mest populära popsångarna med låtar som ”Come back and stay”.

Paul Young var en av många artister som uppträdde på Live-aidgalan sommaren 1985 och framförde flera hits, men han hade ett stort problem – rösten. Det var en av de främsta i popvärlden.

Han hade en mjuk och klar soulstämma, men han hade en halssjukdom, som påverkade stämbanden och hans karriär till och från. 1985 släpptes hans andra skiva ”The secret of association” och Young fick sin största framgång med låten ”Everytime you go away”, som gruppen Hall and Oats gjorde några år tidigare. Han släppte sin tredje skiva 1986, ”Between the fires”.

Den innehöll ingen större hit och Young lade skivinspelningsambitionerna på hyllan ett tag. Halsproblemen var en viktig förklaring.

Han återkom på skiva först 1990, men två år tidigare, sommaren, 1988, var han en av artisterna på Wembley stadium under Nelson Mandela-galan. Sedan släppte han sin fjärde skiva ”Other voices” 1990 med ”Oh girl” och ”Softly whispering I love you”.

Ska man berätta om de stora artisterna och de som på något sätt satt spår i pop- och rockhistorien så finns det förstås större och bättre artister än Paul Young, men han är tillsammans med Madonna, Eurythmics, Michael Jackson och flera andra en del av 80-talet, en speciell röst som man känner igen.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: