INTELLEKTUELLA KONSTNÄRER

Bryan Ferry och Brian Eno var affischnamn i Roxy Music, som bildades i början av 70-talet. De var intellektuella konstnärer med intresse för rockmusik utanför den traditionella rocksfären. Under 2006 återförenades gruppen.

Roxy music var en engelsk rockgrupp som bildades kring 1970 av sångaren Bryan Ferry och Graham Simpson, elbas. Brian Eno, keyboard, kom med lite senare. Efter en del medlemsbyten i början formades Roxy Music och gruppen gjorde sin första skiva 1972.

Det var spår av 50- och 60-tal och oboe blandat med synthesizer. Medlemmarna klädde sig i stylade kläder och påverkade modet och påverkade musikutvecklingen.

Brian Eno och Bryan Ferry var de två låtskrivarna som drog lite åt var sitt håll musikaliskt. Ferry var svag för soulmusik och Eno var mer avancerad och experimentell. Det var inte så konstigt att Brian eno lämnade gruppen efter bara två skivor.

Efter rätt mycket improvisation och experimentell musik i början så vävdes efterhand mer disco och soul in i gruppens musik. Roxy Music kom att inspirera många grupper inom new wave i slutet av 70- och i början av 80-talet.

Bryan Ferry var son till en kolgruvearbetare och studerade på universitetet i Newcastle i England. Där spelade han i olika rockband och träffade Graham Simpson som spelade elbas. Detta möte ledde fram till Roxy music. Från början hette gruppen Roxy, men det fanns redan en grupp i USA som hette det så de bytte namn till Roxy music.

Medlemmarna kom och gick i början av 70yalet och sommaren 1972 släpptes gruppens första singel, ”Virginia plain” som tog sin in på Englandslistan. Första Lp:n, ”Roxy music” släpptes samma år.

Roxy music slog igenom i England och övriga Europa, men i USA gick det trögt. Likadant var det efter andra skivan, ”For your pleasure” 1973. Brian Eno och Bryan Ferry drog åt var sitt håll musikaliskt så Eno lämnade gruppen och satsade på en solokarriär.

1973 släpptes tredje skivan ”Stranded”, som kom på första plats på Englandslistan. Nu började dethönda saker i USA.

Gruppen uppmärksammades där och sedan kom genombrottet i USA”, ”Country life”, 1974. Omslaget till skivan var kontroversiellt för vissa. Två lättklädda damer på omslaget, som förbjöds i vissa skivbutiker.

Efter fjärde skivan gjorde medlemmarna några soloutflykter och gruppen tog en längre tids uppehåll. 1979 gjorde Roxy music comeback. med skivan ”Manifesto”. Nya medlemmar hade tillkommit, bland andra Paul Carrack.

Dance away från skivan som blev gruppens högst placerade i USA. Trummisen Paul Thompson lämnade gruppen efter en motorcyelolycka, samtidigt som gruppen började närmade sig kulmen på sin karriär. 1980 släpptes ”Flesh and blood”.

1982 släpptes en skiva som många förknippar så med Roxy music, ”Avalon” – långt ifrån det sound som gruppen stod för i början av karriären. Skivan blev gruppens största och mest omtalade med låtar som titelspåret och ”More than this”. Ett år senare upphörde Roxy music. Men 2006 återförenades gruppen.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: