CHARMIG DALMAS KOM ETTA I USA

Han är en av våra mest folkkära artister – en av få som haft en etta på Billboardlistan i USA. Det började i en liten håla i Dalarna.

Han började sin musikaliska bana i Vansbro i Dalarna där han växte upp på 50-talet. Han växte upp i en musikalisk familj där musik och underhållning tidigt blev ett intresse.

Han uppträdde i pappas revyer, spelade trumpet i Vansbro gossmusikkår och gjorde egna TV-shower i unga år. Han föddes den 20 april 1947. Så mannen som varit med oss på TV-skärmen, på film eller på vinyl och CD i alla år fyller 60 år nästa år.

Innan solokarriären tog fart i början av 70-talet var Björn Skifs med och bildade gruppen Slam Creepers. 1962 bildade han gruppen tillsammans med Kenneth Windahl, elgitarr, Lollo Svensson, saxofon och flöjt, Kent Igelström, trummor och Lars Christians, elbas. Själv sjöng han och spelade orgel.

Efter skoltiden satsade han allt på Slam Creepers, som bland annat vann en poptävling som arrangerades av Sveriges Radio i mitten av 60-talet. Gruppen spelade in skivor och åkte ut på turné, inte bara i Sverige, utan också i övriga Norden och i England.

Det var en svensk soulpopgrupp, som gjorde ett par skivor i slutet av 60-talet. Jag brukar kalla den unge Skifs för Sveriges svar på Steve Winwood, han som var med i Spencer Davis group, som tonåring. Det är rösten jag tänker på då. För Skifs sjöng väldigt bra och gör än idag.

Gruppens första singel släpptes 1967, ”Go on home baby”, samma år som den första skivan släpptes. Slam Creepers upplöstes 1969 och Björn Skifs satsade på en solokarriär. Han bildade så måningom gruppen Blåblus, som blev hans kompband.

Under alla år har Björn Skifs samarbetat med Bengt Palmers, som, bland annat producerade hans första skiva. Skifs blev en populär skivartist på 70-talet och 1974 hände något unikt i svensk popmusik. Björn Skifs kom etta på Billboardlistan i USA med ”Hooked on a feeling”, den 6 april 1974.

Björn Skifs lade ”Blåblus” på hyllan, fortsatte arbeta med Bengt Palmers och gjorde en rad skivor under 70-talet. 1979 hette den nya kompgruppen ”Zkifz” med bland andra gitarristen Lasse Welander och elbassisten Mike Watson, ofta kallad ”Little Mike”.

Under 70-talet och fram till idag har Björn Skifs spelat in massor av skivor, varit med i Melodifestivalen ett flertal gånger – och dessutom vunnit. Låtar som ”Michelangelo”, Vi bygger oss en båt”, ”Det blir alltid värre framåt natten”, ”Härligt härligt, men farligt farligt” och ”Fångad i den dröm” är några av hans mest kända låtar.

Han har gjort musikaler, film och teatershower och inte att förglömma, Badrocksturnéer. Under flera år, på somrarna, samlade han Sveriges popelit på Öland och underhöll semesterfirande svenskar.

Han sjöng både på engelska och svenska, men när filmen tog överhanden dröjde det sedan 13 år innan han spelade in en ny skiva. År 2000 kom ”Back on track” – hans första sedan 1987.

Under våren 2006 uppträdde Björn Skifs tillsammans med Göteborgs Symfoniker och i bagaget hade han sin nya skiva ”Decennier – Sånger från en annan tid”.

Texten skrevs 2006 och har inte uppdaterats sedan dess!

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: