NAD SYLVAN – DEN SVENSKE PROGGPRINSEN

Han upptäckte musiken redan som barn under 60-talet. I mitten av 70-talet blev Genesis och den progressiva rockmusiken hans värld. 61-åriga Nad Sylvan är okänd för den stora allmänheten, men han är välkänd för publiken som (fortfarande) lyssnar på Genesis, Yes och annan mer komplicerad rockmusik.

Nad Sylvan föddes i Kalifornien i juni 1959 och fick namnet Hugh Eric Stewart. Hans mamma Agnete Sylvan var från Göteborg och hans pappa, Hugh Whrite Stewart var amerikan och världsstjärna i tennis på 50-talet.

Sedan 2012 sjunger Nad Sylvan i gitarristen Steve Hacketts band, Genesis Revisited, Hackett som var medlem i Genesis under glansåren 1971-77.

I november 1959 flyttade familjen till Sverige, men när Sylvans pappa senare flyttade tillbaka till Kalifornien och hans mamma och pappa separerade, fick han namnet Christopher eftersom mamman ansåg att ingen skulle kunna uttala ”Hugh” i Sverige.

Men han kunde inte identifiera sig som Christopher Stewart. Han tyckte att ”Chris Stewart” lät som en golfspelare 🙂 och han tog senare namnet Nad Sylvan. Han uppfostrades av sin mormor och morfar.

Han upptäckte musik tidigt och började spela piano, och senare andra intrument, var med i flera talangtävlingar som ung och vann en som 15-åring, 1974.

1975 upptäckte Nad Sylvan Genesis dubbelalbum The Lamb Lies Down on Broadway (släpptes 1974) och den progressiva rockmusiken blev allt för honom. Han blev starkt influerad av Genesis, men också Camel, Gentle Giant, YES, Uriah Heep och Alice Cooper, men också punkmusik.

Nad Sylvan fick skivkontrakt på Planet records 1983 och släppte en discosingel, Midnatt. Det ledde ingenstans. Han inledde ett samarbete med Hasse Carlson från Noice, under namnet Hasse Carlsson and the Tectives, som turnérade tillsammans. Carlsson lämnade Carlsson bandet, som ändrade namn till One by one och Nad blev sångare.

Bandmedlemmarna blev erbjudna att vara förband till Lionel Richie i Stockholm och Göteborg när den amerikanske soulsångaren var på turné våren 1987 och bandet sa ja. Efter det splittrades bandet.

I slutet av 80- och i början av 90-talet ägnade tiden åt att skriva egna låtar i studion. Det ledde så småningom fram till hans första skiva, ”The home recordings” 1995.

En nära vän, som gillade att kläd sig som kvinna, tog livet av sig vid 36-års ålder 1997 och det berörde Nad Sylvan så mycket att han skrev en popopera till minne av sin vän.

Han blev senare kontaktad av Abbas ljudtekniker Michael B Tretow, som gillade hans röst och det ledde bland annat fram till reklamjobb för mobiltelefontillverkaren Ericsson.

1999 laddade Nad Sylvan upp låten ”Housewife” på mp3.com i hopp om att nå ut, få kontrakt och komma vidare.

En nära vän i “Electric Boys”, som uppträdde på Nalen i Stockholm, frågade en dag om han ville framföra ”Keep on Running” (Spencer Davis group) på Nalens scen.  Han tackade ja och det blev succé och stående ovationer vilket ledde fram till att han uppträdde på Nalen varje söndag under ett år.

Tillsammans med Roine Stolt från gruppen The Flower Kings bildade han gruppen Agnets of Mercy. Hösten 2009 åkte gruppen ut på en turné i Europa och USA och det blev sedan ytterligare skivor och turnéer.

I april 2012 ringde gitarristen Steve Hackett (ex-Genesis) till Nad Sylvan vilket ledde fram till ett långt samarbete. Bandet med Nad Sylvan som sångare har sedan 2013 spelat in skivor och uppträtt live, bland annat på Nalen i Stockholm flera gånger och de har framfört tidigare Genesis-klassiker som Supper´s ready, Watcher of the skies och många fler.

Nad Sylvan lever sin dröm. Att jämföra honom med Peter Gabriel, som var sångare i Genesis under gruppens glansdagar på 70-talet, är orättvist, men Nad Sylvan gör låtar som Watcher of the skies och Supper´s ready fantastiskt bra – på sitt mycket personliga sätt.

När jag såg bandet på Nalen 2013 och Sylvan och Hackett och de andra i bandet inledde med Watcher of the skies från skivan Foxtrot från 1972 gick rysningar genom kroppen. I fantasin förflyttade vi oss tillbaka i tiden och såg Genesis live då gruppen var på väg att slå igenom.

Text/by: Fredrik Blomberg
Foto/photo: Lee Millward
 (med tillstånd av/with the permission of Nad Sylvan)

Källa: Nad Sylvans hemsida, allmusic.com och intervju med honom.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: