SYMBOLER FÖR DEN ENGELSKA PUNKEXPLOSIONEN

”Jag hatar Pink Floyd”. Så stod det på en t-shirt som sångaren i punkgruppen Sex Pistols hade på 70-talet, Jonny Rotten. Punkmusiken, som växte fram från mitten av 70-talet, var bland annat en reaktion på alla svulstiga grupper som Pink Floyd, Yes och Genesis. Punk och New wave kopplade ett hårt grepp om engelsk musikpress i slutet av 70-talet och Genesis och Pink Floyd var grupper som skulle utplånas. Det var en reaktion på det som 70-talet dittills hade stått för, det vill säga innan 1976.

Denna musikrörelse och attityd förnekade alla gällande normer och glorifierade allt som var fult och chockerande.

Många retade sig på att några få band hade blivit så extremt populära och dominerade skivutbudet. Man menade att rocken hade svikit sina ideal och blivit en kommersiell cirkus där det inte längre fanns plats för några amatörer.

Arbetslösa ungdomar i England reagerade och ansåg att det skulle räcka med enkla instrument och några få ackord för att kunna spela rock.

Med säkerhetsnålar genom kinderna och spretiga frisyrer chockade man det konservativa England. 1976 var året då punken slog igenom och Sex Pistols sjöng God save the Queen. Andra kända punkband var the Clash och från USA, The Ramones.

Den engelska punkgruppen Sex Pistols bildades i London 1975. Framträdande i gruppen var sångaren Johnny Rotten, som provocerade chockerade världen med sin musik, gruppens texter och attityder.

Malcolm McLaren var manager för den amerikanska gruppen New York dolls och ville skapa en liknande grupp i England. Expediten i MacLarens affär Sex i London, Glen Matlock, spelade elbas, Steve Jones, gitarr och Paul Cook, trummor. Sångaren blev en av McLarens mer arroganta kunder, John Lydon, som fick namnet Johnny Rotten. Glen Matlock sparkades senare och ersattes av Sid Vicious.

Sex Pistols gjorde scendebut på en konstskola i november 1975. Arrangören slog av strömmen och stoppade konserten. Ryktet om gruppens provocerande punkrock spred sig och de fick fler och fler spelningar.

De gjorde skivdebut 1976 med skivan ”Anarchy in the UK”. Skivan ”God save the Queen” och ”Never mind the bullocks” kom året efter och är klassiska punkskivor, den senare en symbol för den engelska punkexplosionen.

Gruppmedlemmarna var inte så tekniskt aavancerade musiker, men musiken var ny. Texterna handlade bland annat om arbetslöshet och de satte sig upp mot etablissemanget.

De anarkistiska och hämningslösa konserterna och skriverierna i massmedia blev för mycket för skivbolaget EMI, som bröt skivkontraktet 1977. Den utlösande faktorn var att gruppen gjorde skandal vid en lansering i TV.

Sex Pistols skandalomsusade karriär blev kort och intensiv. De splittrades efter en turné i USA 1978. Medlemmen Sid Vicious dog av en överdos heroin 1979, endast 21 år gammal.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: