EN AV SVENSK POPMUSIKS STÖRSTA RÖSTER

Hösten 2004 kom hennes första soloskiva på flera år och den första på engelska – en skiva präglad av hennes svåra tid efter den sjukdom som drabbade henne för några år tidigare. Marie Fredriksson är en av svensk popmusiks stora skatter.

Hon är en artist som funnits med hela vägen kan man säga. Hennes röst har alltid funnits där någonstans i radion eller i skivhögen, antingen som körsångerska i Gyllene tider, som soloartist eller i Roxette.

Hon tillhör svensk popmusiks främsta. Hennes röst känns igen direkt, karakteristiskt spröd och lite hes, med ett speciellt vibrato – en av de bästa rösterna. Hennes sånger, hennes vemod går som en röd tråd genom hennes skivor.

Marie Fredriksson föddes den 30 maj 1958. Hon växte upp i Östra Ljungby i Skåne. I skolan var hon mest intresserad av de konstnärliga ämnena och fastnade tidigt för piano och gitarr. Hon kom från landsbygden, gick på gymnasiet i Klippan. Sökte musikgymnasiet i Malmö, men hade för dåliga betyg för att komma in. Gick istället ekonomisk linje och senare på en musiklinje i Svalöv.

Hon fick kontakt med personer som höll på med teater och hon skrev musik till olika pjäser och folk runt omkring henne upptäckte att hon hade en bra sångröst och kunde skriva låtar.

I början av 70-talet flyttade hon till Halmstad där hon träffade Per Gessle. Marie och Per blev en viktig del i Halmstads musikliv.

Hon var sångerska i grupper som Strul och MaMas barn innan hon blev körsångerska i Gyllene tider, som var svensk popmusiks stora namn i början av 80-talet. Senare satsade Marie Fredriksson på en egen solokarriär. Solodebuten på skiva kom 1984 med skivan ”Het vind”.

Förutom bakgrundssångerka i Gyllene tider, en av sångarna i Roxette och karriären som soloartist har hon varit körsångerska på ett antal svenska pop och rockskivor, bland annat sjöng hon tillsammans med Ulf Lundell.

När Gyllene tider splittrades i mitten av 80-talet startade Marie och Per ett hobbyprojekt. Det ledde fram till framgångarna med popgruppen Roxette.

Marie Fredriksson släppte tre soloskivor under 80-talet och etablerade sig som en artist att räkna med. Största framgången blev skivan ”Efter stormen” 1987, innan karriären med Roxette tog över.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: