EN AV 80-TALETS STÖRSTA GRUPPER

En av 80-talets största popgrupper kom från England. Medlemmarna hette Annie Lennox och Dave Stewart. Eurythmics var en synthpopgrupp åren efter punken och mitt i synteran och newwave. Gruppen blev efterhand mer av ett pop- och rockband som radade upp hits på hits.

Eurythmics bildades 1980 av sångerskan och keyboardisten Annie Lennox och Dave Stewart, gitarr och elbas. Lennox föddes den 25 december 1954 i Aberdeen i Skottland och Stewart föddes i Sunderland i England den 9 september 1952.

Gruppen spelade och sjöng melodiös synthpop, men också rock och soul. Annie Lennox var den personliga sångerskan. Dave Stewart den begåvade låtskrivaren och producenten. De träffades redan 1971 och blev ett par, både i kärlek och musik.

De bildade gruppen Catch 1977 och den utvecklades till Tourists 1979. Gruppen gjorde tre skivor och hade måttliga framgångar.

Gruppen upplöstes hösten 1980 och på nyårsaftonen det året bildades Eurythmics. Det skedde i Tyskland och den första skivan, ”In the garden”, spelades också in i dåvarande Västtyskland och släpptes 1981.

1982 slog gruppen igenom med singeln ”Love is a stranger”. Året efter släpptes den andra skivan ”Sweet dreams (are made of this) och titelspåret klättrade upp till andra plats på Englandslistan, men hamnade senare på första platsen i USA.

Sweet dreams (are made of this) spelades mycket på radio, men videon visades flitigt på MTV, Music television, som i början av 80-talet blev en viktig maktfaktor inom rock- och popbranschen.

Om singeln fram till nu hade varit viktig för artisterna så blev videon och MTV nästan ett måste.  Tredje skivan ”Touch” släppes i slutet av 1983, med låtar som ”Who’s that girl”, ”Right by your side” och ”Here comes the rain again”. Nu började Eurythmics bli heta.

1984 blev ett toppår för gruppen. Året efter släpptes fjärde skivan ”Be yourself tonight, en tuffare skiva med ett rockigare sound. Tillsammans med Aretha Franklin fick gruppen en hit med duetten ”Sisters are doin’it for themself”.

Skivan genererade flera hitlåtar, bland annat Englandsettan, There must be an angel (playing with my heart). Låten klättrade ”bara” upp till 22 plats i USA.

Eurythmics var en synthpopgrupp åren efter punken och mitt i synteran och newwave och ibland var det lite svåra och monotona arrangemang och så den lidande Annie Lennox. Gruppen blev efterhand mer av ett pop- och rockband som radade upp hits på hits.

1986 släpptes skivan ”Revenge” med ”Thorn in my side” och ”Missionary man” och Eurythmics nådde kulmen på sin kommersiella framgång och popularitet.

Från mitten av 80-talet gjorde Dave Stewart och Annie Lennox även annat. Stewart producerade för bland annat Bob Dylan och Mick Jagger och Annie Lennox blev skådis en kort period och spelade in en film.

Efter skivan ”Savage” 1987 gjorde Lennox filmmusik och 1989 kom eurytmics sin åttonde skiva, We to are one” – med en av de sista hittarna med gruppen under 80-talet, ”Don’t ask me why”.

Lennox och Stewart gick skilda vägar och i början av 90-talet inledde Lennox en solokarriär. Stewart  fortsatte att producera skivor och filmmusik och bildade gruppen Spiritual cowboys.

Texten skrevs åren 2004-2006, precis som många andra texter på min blogg.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: