LJUDTEKNIKERN SOM HADE ETT PROJEKT

Alan Parsons, producent och arrangör, bildade Alan Parsons project 1975, men flera år innan var han med och skapade Beatles’ skiva ”Abbey road”, som assisterande ljudtekniker och senare som tekniker på Pink Floyds ”Dark side of the moon”.

Han föddes i England 20 december, 1948. Han var tidigt intresserad av musik och lärde sig spela piano och flöjt. Han var med i olika grupper under skoltiden. På 60-talet var han musiker, men blev sedan framförallt producent och ljudtekniker och samarbetade med en rad artister, som The Hollies, John Miles, Al Stewart, Paul McCartney och ”The Wings.

Han började som ljudtekniker på EMI:s studios i London i slutet av 60-talet. 1975 bildade han Alan Parsons Project tillsammans med sångaren och låtskrivaren Eric Woolfson.

Men det var inte riktigt meningen att det skulle bli en grupp, därav namnet ”projekt”. Det var ett projekt från början och ett kontrakt för en skiva, men inspelningen gav mersmak. Gruppen bestod genom åren av en kärna av musiker, men runt den passerade flera musiker och sångare genom åren, Ian Bairnson, Eric Woolfsson, och John Miles. De valdes med omsorg beroende på låtarnas karaktär.

Första skivan släpptes 1975, ”The tales of mystery and imagination”, som bygger på författaren Edgar Allan Poe’s berättelser. 1977 släpptes en av gruppens milstolpar ”I robot”, som blev gruppens största framgång så långt.

Alan Parsons project var framförallt ett albumband. Låtarna hängde ihop och det fanns alltid ett tema, exempelvis science fiction, Egypten, spel, kvinnan, relationer och kritik mot överkonsumtion.

Musiken byggde framförallt på syntesizern och skivorna var rocksymfonier, som exempelvis ”Pyramide” 1978, ”Eve” 1979 och ”The turn of a friendly card” 1980 – den senare med låten ”Games people play”, som blev en av gruppens större framgångar.

1982 släpptes Alan Parsons Projects största framgång, ”Eye in the sky”. Förutom titelspåret innehöll skivan flera starka låtar. Kritikerna kallade musiken för ”musik för stereofreaks”. Perfekt studioljud.

Alan Parsons Project gjorde melodiös rock- och popmusik, ofta med vackra melodier, lugna och romantiska låtar, storslagna arrangemang, ofta lite sorgligt. ”Ammonia avenue” 1983 var uppföljaren till succén med ”Eye in the sky” och skivan lyfte gruppens status ännu mer kommersiellt.

Det var många sångare genom åren i Alan Parsons Project. Sångaren John Miles sjöng på flera skivor, redan på 70-talet då han också gjorde egna soloskivor. På en skiva, 1987, ”Gaudi”, sjöng han flera låtar, som inspirerades av den katalanske arkitekten Antonio Gaudi.

Men Alan Parsons och Eric Woolfson gick skiljda vägar och valde olika inriktning på sin musik. Woolfson skrev teatermusik och Parsons fortsatte att experimentera med sina ”syntar”.

Eric Woolfson dog i december 2009.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: