ETT AV SVERIGES BÄSTA LIVEBAND PÅ 80-TALET

I Malmö bildades i slutet av 70-talet ett rockband och ett oberoende skivbolag, som en del av musikrörelsen, proggen. Raj Montana band var i början av 80-talet ett av Sveriges bästa liveband, men sångaren, låtskrivaren och gitarristen Dan Hylander lade gruppen på hyllan, tog en paus och bildade en ny grupp och har på senare år skrivit låtar till och med andra artister.

Dan Hylander föddes i Malmö den 21 juni 1954. Hans musikaliska karriär började på riktigt allvar under gymnasietiden då embryot till Raj Montana band började växa.

Gruppen uppmärksammades av Bengt Grafström på Sveriges Radio och en musikskribent på Kvällsposten, skrev om gruppen i samband med musikfester i Malmö. Som många andra grupper, som drömde om berömmelse och framgång, skickade de in demoinspelningar till skivbolag, men fick nobben.

Dan Hylander bildade då ett eget oberoende skivbolag tillsammans med Mikael Wiehe, Amalthea och Hylander släppte sin första singel 1977. Första Lp:n kom ett år senare och sedan följde en rad skivor och Dan Hylander inledde ett samarbete med Py Bäckman, som han också blev tillsammans med. Året var 1979.

Publiken fanns i början inom musikrörelsen, proggen, men med tiden fick Raj Montana Band en allt bredare publik. Dan Hylander var en del av musikrörelsen på 70-talet, även om hans musik och texter inte kan jämföras med andra band i den rörelsen.

Gruppen var inspirerad av framförallt amerikansk rocktradition, som exempelvis Bob Seeger och Jackson Browne, men också Bruce Springsteen.

Gruppen fanns i olika uppsättningar, bland annat med Clarence Öfverman, keyboards och Pelle Alsing, trummor. Gruppen samarbetade också med Tove Naess och Anne-Lie Rydé.

Raj Montana band var ett av de flitigaste och största rockbanden i Sverige i början av 80-talet och var också populära i övriga Norden. De gjorde över 100 spelningar per år några år under 80-talet. Dan Hylander och Py Bäckman var ett par i musiken och i kärleken.

Dan Hylanders skiva ”Calypso” 1983 blev utsedd till ”årets Lp”, 1984 fick han Aftonbladets rockbjörnpris för ”bästa manliga artist”. 1985 var han tillsammans med bland andra Mikael Wiehe och Tomas Ledin med och spelade in pengar till befrielserörelsen ANC i Sydafrika, Svensk rock mot Apartheid. Konserten ägde rum i Skandinavium i Göteborg.

Men det hektiska rocklivet var ingen dans på rosor och förhållandet med Py Bäckman skakade. Raj Montana band sprack och Dan Hylander tog ledigt en tid för att ladda batterierna, men efter ett par års tystnad var han tillbaka med sitt nya band ”Kosmonaut”, 1986, med ett nytt musikaliskt koncept, men den gamla publiken saknade Ray Montana.

Hylander bröt samarbetet med skivbolaget han bildat och bodde en tid i Danmark. Under 90-talet skrev han musik för andra artister, som exempelvis Totta Näslund och Tomas Ledin.

Dan Hylander tillhör svensk rockmusiks största artister. Karakteristiskt var hans ofta berättande texter, sången på skånska och de amerikanska musikrötterna. Raj Montana band var en svensk motsvarighet till Springsteens ”E street band” eller Bob Seegers ”Silver bullet band”. Det finns något vemodigt i hans musik och texter.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: