VIKTIG ARTIST I SINGER-SONGWRITERTRADITIONEN

Hon blev en av de viktiga artisterna inom den så kallade singer-songwritertraditionen tillsammans med bland andra Carly Simon, Neil Young och sin vän och lärofader, James Taylor.

Från början var hon blyg och rädd för att stå på scenen, men hon överlevde rädslan och utvecklades från att vara låtskrivare åt andra till att skriva till sig själv och sin egen karriär. Hennes låtar spelade mycket på radio och på så sätt spreds musiken till en hel generation.

Carole King föddes den 9 februari 1942 i Brooklyn i New York. Hon heter egentligen Carole Klein och började spela piano tidigt då hennes mamma gav henne pianolektioner.

Som tonåring bildade hon sin första grupp ”The Co-Sines”. Vännen och grannen Neil Sedaka tog henne med in i musikbranschens värld, men det var när hon träffade Gerry Goffin som starten på låtskrivandet tog fart.

Han blev hennes man 1958 och de började skriva låtar tillsammans. King skrev melodierna och Goffin texterna. Hennes solodebut ägde rum redan 1959 med ”Baby sittin” och ”Oh, Neil” – Kings version av Neil Sedakas ”Oh, Carol”.

Carole King blev tillsammans med sin man ett viktigt låtskrivarpar och de skrev 100-tals hits, som ”Will you still love me tomorrow?” som skrevs till ”Shirells” eller ”Up on the roof” till ”The Drifters”eller ”Take a good care of my baby” med Bobby Vee. ”You make me feel like a natural woman” är en annan låt som Aretha Franklin gjorde.

I slutet av 60-talet gick King och Goffin skilda vägar, men King fortsatte med musiken och flyttade till Los Angeles 1969 och hon gled allt djupare in i en värld av skivinspelningar, studior, klubbar och skivbolag.

1971 släpptes hennes milstolpe ”Tapestry”, som innehåller en av 70-talets klassiker, ”You’ve got a friend”. Skivan har beskrivits som en av de viktigaste singer-songwriterskivorna. På skivan finns teman som kärlek, ensamhet och vänskap.

Carole King exploderade av känslor i studion och resultatet finns dokumenterat på ”Tapestry”. Den fick fyra Grammys, sålde över tio miljoner exemplar under två år och Carole King blev stjärna. Hon gjorde 15 skivor mellan 1970 och 1989.

 

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: