LEDIN FÅNGAR DEN SVENSKA FOLKSJÄLEN

Han tillhör svensk popmusiks största och mest älskade artister. Han är en del av den svenska folksjälen och en del av svensk folkparkssommar. Hans attityd till livet och samhället finns i låtarna, som ofta handlar om relationer, kärlek, bilder av Sverige, bilder av situationer och möten.

Tomas Ledin, föddes i Östersund den 25 februari 1952, men växte upp i Hölö utanför Södertälje och i Sandviken. Han började tidigt spela på sin akustiska gitarr och som 17-åring åkte han till USA och Nebraska för att studerade konst och han spelade akustisk gitarr på gatufestivaler och klubbar bland annat tillsammans med en kille som spelade kontrabas.

Ledin var vapenvägrare, hade långt hår, lyssnade på Dylan och demonstrerade mot Vietnamkriget. Han fick skivkontrakt 1971 och släppte sin första skiva ”Restless mind” samma år. Alla låtar var Ledins och alla var på engelska.

Under det politiskt röda 70-talet medverkade Ledin i Melodifestivalen flera gånger. Enligt honom själv var det det enda sättet att få vara med i TV om man inte var uttalat politisk i sin musik och sina texter.

”Då ska jag spela” blev hans första stora låt och den nådde Tio-i-topp på radion. Under sommaren 1972 åkte han ut på sin första folkparksturné med Jerry Williams. 1973 kom skivan ”Hjärtats rytm”, och nu sjöng Ledin på svenska och gav sig ännu en gång ut i folkparkerna.

Ledin samarbetar i början av 70-talet med Björn Skifs och Monica Törnell och är med på Visfestivalen i Västervik där också Fred Åkerström deltar.

Tomas Ledin skrev ett skivkontrakt med en amerikansk manager i London och flyttade dit, men det blev ingen succé. Han kände sig lurad av managern och åkte tillbaka till Sverige igen, men han var bunden av kontraktet och svenska skivbolag var rädda att binda upp sig för Ledin. Men allt löste sig och han blev så småningom fri från kontraktet.

Sommaren 1974 blev detet turné i folkparkerna med Lena Andersson.

Så fortsatte det. 70-talet var skivinspelningar, spelningar i folkparkerna eller på diskotek. På hösten 1975 studerade han musikmusikvetenskap i Uppsala och samma år bildades Tomas Ledin Band och han släppte skivan ”Knivhuggarrock”. Skivan ”Natten är ung släpptes 1976.

Tomas Ledin avslutade sina musikstudier i Uppsala och fick sitt kommersiella genombrott med femte och sjätte skivan 1977 och 1978 och singeln ”Minns du Hollywood”. ”I natt är jag din” är en annan låt som tillhör Ledins klassiker.

1979 släpptes skivan ”Ut på stan” som bland annat innehåller ”Det ligger i luften”. Den var med i Melodifestivalen och kom tvåa. Efter en folkparksturné under sommaren repeterade han med Abba och åkte sedan med gruppen som körsångare på deras turné i bland annat Australien och Japan.

Ledin fick smaka på Abbas succé och fick också framföra sin egen låt, ”Not bad at all” tillsammans med Mats Ronander, som också var med och spelade gitarr och munspel. Singeln nådde listorna i flera länder och spelades på Radio Luxemburg.

1980 vann Tomas Ledin Melodifestivalen med ”Just nu”, som kom på tionde plats i den stora festivalen senare. Låten ”Just nu” nådde första plats och blev Ledins första etta. På hösten släpptes skivan ”Looking for a good time” i flera länder. 1982 kom låten som under många år skulle bli en landsplåga och som är det än idag – som var enda svensk kan nynna på, ”Sommaren är kort”.

Samma år gjorde Ledin en duet med Agneta Fältskog och den öppnade dörren till Europa. De spelade in en video, gjorde TV-shower runt om i Europa och låten hamnade högt upp på listorna i flera länder.

I början av 80-talet var Tomas Ledin helt slut och bestämde sig för att sluta. Själv kallar han det för medelålderskris. Det hade under drygt tio år bara handlat om att skriva låtar, turnera och spela in skivor.

Han fick så småningom ett mer balanserat liv där han också gjorde andra saker. Hade ett socialt liv. Han började träna Chi gong och fick livskraft. Chi gong handlar om rörelse, andning och tanke – en 5000-årig kinesisk tradition.

Tomas Ledin hittade tillbaka till sig själv efter några svåra år. Sommaren 1985 blev den första lediga sommaren sedan 1971, men fansen kunde njuta av hans klassiska låtar på liveskivan ”En galen kväll”.

Hans politiska engagemang från 60-talets hippieår tog nya former under 80-talet. Han blev en av de drivande i projektet ”Svensk rock mot Apartheid” i samarbete med Dan Hylander, Björn Afzelius och Py Bäckman.

I slutet av november var det ANC-gala i Skandinavium i Göteborg – rocksverige enas i en protest mot Sydafrikas rasistiska politik. Ledin skriver låten ”Berg är till för att flyttas” tillsammans med Mikael Wiehe.

Tomas Ledin har gjort skivor ända sedan början av 70-talet och hade sin storhetstid i slutet av 70- och i början av 80-talet, men under 90-talet hade han också stora framgångar som popartist, både live och på skiva, bland annat med Rocktåget som reste land och rike runt i olika omgångar.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: