80-TALSFENOMEN – FÖR DINA ÖGONS SKULL

Hon gjorde en rad av skivor under 80-talet. Hennes stora och kanske mest kända låt kom 1981, i den elfte James Bond-filmen.

Sheena Easton föddes i Glasgow i Skottland den 27 april 1959 och var den yngsta av sex syskon. Starten på hennes musikaliska bana började när hon såg Barbara Streisand i filmen ”The way we were”. Hon bestämde sig för att bli sångerska och artist.

Under 70-talet gick Sheena Easton på teaterskola, ”The royal scottish academy of music and drama”. Där träffade hon folk i branschen och hon började sjunga i en grupp som hette ”Something else”.

Hon gifte sig med Sandi Easton, därav namnet, men äktenskapet varade knappt ett år, men hon behöll efternamnet.

Hon upptäcktes i samband med en inspelning av en BBC-dokumentär, som handlade om en sångerska som spelar in en skiva och blir en berömd popstjärna.

När de som låg bakom dokumentären kontaktade hennes skola rekommenderade en lärare Sheena Easton eftersom hon visste att Sheena ville bli sångerska. Det ledde fram toill att hon fick provsjunga för skivbolalaget EMI.

På skivbolaget blev man imponerade av Easton, som fick skivkontrakt. Hennes första singel spelades in och släpptes 1980, ”Modern girl”, som klättrade upp till plats 18 på Billboardlistan i USA. Den kom på plats 56 på Englandslistan.

Sedan följde singeln ”9 to 5”, som i USA hette ”Morning train” för att inte förväxlas med Dolly Partons låt med samma namn. Den kom etta i USA den 14 februari 1981.

Sheena Easton gjorde en hel rad av skivor under 80-talet. Hennes stora och kanske mest kända låt kom 1981, från den elfte James Bond-filmen. Hon var den första och hittills enda artist som i filmen framfört en Bondlåt. Singeln ”For your eyes only” kom på fjärde plats i USA, den 25 juli 1981.

Inledningen av 80-talet var hektisk för Sheena Easton. Hon släppte två singlar 1980 och två LP-skivor 1981. Hon vann en Grammy 1981 för ”bästa nykomling” och hon åkte ut på en världsturné. 1983 släpptes en duett med Kenny Rogers.

Låten skrevs av Bob Seger och producerades av David Foster och Kenny Rogers. Den nådde sjätte plats i USA och 28:e plats i England. Låten framfördes också live på en av Kenny Rogers turnéer.

Sheena Easton har gjort rätt slätstruken musik, men bland alla intetsägande låtar finns flera guldkorn. Den 20 augusti 1983 var ”Telefone (long distance love affair)” nia på listorna i USA.

1984 släpptes skivan ”A private heaven” och det var hennes största kommersiella framgång och den var mer dansorienterad än tidigare.

Sheena Easton blev kompis med ”Prince” i mitten av 80-talet och spelade in låtar med honom. Bland annat medverkade hon på hans ”Sign o’ the times”. Delar av hennes 80-talsskivor är präglade av samarbetet med Prince och han tog hennes musik in i nya dimensioner och till nya höjder.

1987 släpptes singeln” Eternity”, men EMI i USA köptes upp av Manhatten records och Sheena Easton gillade inte det nya bolaget och bröt kontraktet.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: