THE BOYS ARE BACK IN TOWN…

Thin Lizzy, irländsk-engelsk rockgrupp, är en av de mest legendariska rockgrupperna med elbassisten och sångaren Phil Lynnot som dog allt för ung i mitten av 80-talet i sviterna av drogmissbruk.

Phil Lynnot bildade gruppen i Dublin i Irland kring 1970 tillsammans med Brian Downey från Dublin på trummor och Eric Bell från Belfast, elgitarr. Men gruppens och Lynnotts karriär började långt tidigare.

Lynnot själv föddes i West Bromwich utanför Birmingham i England den 20 augusti 1949, men växte upp i Dublin. Han var son till en vit katolsk mamma och en svart brasiliansk pappa. Under uppväxten hade han en tät relation med sin mamma, men det var tvärtom med pappan.

Att vara svart var ovanligt i Dublin på 50-talet då han växte upp. Men han lärde sig tidigt att försvara sin heder. Hans uppväxt avspeglar sig i hans texter, i rollfigurerna – texter som ibland handlade om rebelliska män, som drack för mycket alkohol. Om politik, om kärlek och hat och en romantisk övertygelse om att kärleken ska segra.

Han gillade rockkungen Elvis Presley under uppväxten och senare elgitarristen Jimi Hendrix. Under uppväxten sjöng han i olika grupper, lärde sig spela elbas och drömde om att stå på scenen.

Han började så småningom skriva egna låtar och träffade så småningom den irländske elgitarristen Gary Moore. Det blev inledningen på en livslång vänskap och en del konflikter.

Phil Lynnot sjöng från början i den irländska rockgruppen Skidrow där Gary Moore också spelade gitarr, men han slutade och bildade en egen grupp, ”Orphanage”.

Lynnot var inte nöjd med gruppen och bildade en annan tillsammans med gitarristen Eric Bell och trummisen Brian Downey. Legendariska Thin Lizzy hade bildats.

De hade ett speciellt sound och stilbildande twin-lead-guitar, det vill säga två gitarrer, som spelade samma figur, tvåstämmigt, som i exempelvis ”Don’t believe a word från genombrottsskivan ”Jailbreak”1976.

1970 släpptes gruppens första singel, ”The Farmer”. Lizzy spelade mycket live och flyttade senare till London. Den här uppsättningen av Thin Lizzy spelade in tre skivor och fick sin första framgång med ”Whiskey in the Jar”, som blev en hit i Irland och även i England. Men det skulle dröja innan det stora genombrottet. Den första skivan kom 1971 och det skulle bli en varje år mellan 1971 och 1981.

Thin Lizzy är en hårdrocksgrupp, men spelade en form av hårdrockspop, mer blues- och boogiebaserad och det fanns också andra influenser. En låt som förvånade många var den jazzinfluerade låten ”Dancing in the moonlight” – Phil Lynnots hyllning till en annan irländare,Van Morrisson.

Gitarristen Eric Bell hoppade av en bit in på 70-talet och ersattes av Gary Moore, men han stannade inte så länge, men skulle återkomma i gruppen senare. Nu formades den uppsättning av Thin Lizzy som skulle bli en av hårdrockens främsta grupper.

Två nya medlemmar rekryterades, amerikanen Scott Gorham och Skottlandfödde Brian Robertson, båda elgitarr. Nu formades det som brukar beskrivas som ”den klassiska uppsättningen” av Thin Lizzy.

Gruppen slog igenom 1976 med skivan ”Jailbreak” och låten ”The boys are back in town”. Nu väntade några hektiska år för gruppen, som blev känd för sina häftiga konserter och hårda liv vid sidan om scenen.

Gary Moore var med i gruppen i omgångar. 1977 ersatte han Brian Robertsson tillfälligt. Men som i många andra grupper var det motsättningar om den musikaliska inriktningen i gruppen, framförallt motsättningar mellan Phil Lynnot och Brian Robertson.

Gruppen spelade in vad som senare kom att beskrivas som en av de bästa liveskivor som har gjorts, ”Live and dangerous” 1978. Skivan markerade slutet på en musikalisk era för Thin Lizzy eftersom skivan blev den sista med Brian Robertsson, som medlem i gruppen. Thin Lizzy var på toppen av sin karriär, men hur skulle succén överträffas, men det skulle visa sig vara svårt – särskilt för Phil Lynnot.

1979 kom Gary Moore med igen i samband med inspelningen  av skivan ”Black rose”. Nu blev gruppens musik lite tuffare.

1979 hoppade Gary Moore av mitt under en sommarturné i USA och satsade på en solokarriär. Gitarristen Snowy White ersatte Moore. Han hade spelat med Pink Floyd och Peter Green från Fleetwood mac. Lynnot hoppades att han skulle lyfta bandet till nya höjder. Han åkte ut med bandet på turné våren 1980.

Det blev två skivor, men konflikter om den musikaliska inriktningen. White hoppade av i början av 80-talet. Thin Lizzy:s storhetstid var förbi, Phil Lynnot spelade in ett par soloskivor och upplösningen var nära.

Nya medlemmar rekryterades, men 1983 gjorde gruppen sin sista turné. Phil Lynnot fortsatte sin musikaliska vandring och bildade en ny grupp.

Han spelade också in en låt tillsammans med den gamle vapendragaren Gary Moore – en låt som skulle bli en hit, ”Out in the fields”. Det ledde fram till en ny inspelning av vad som skulle bli hans tredje soloskiva.

I slutet av 1985 kolappsade Lynnot och fördes till sjukhus. Den 4 januari 1986 dog han i sviterna av en lång tids narkotikamissbruk, 36 år gammal. Rockvärlden hade förlorat en av sina största artister och rockpoeter.

Gary Moore dog i februari 2011.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: