FÖRORTENS RÖST I SVERIGE

Ebba grön bildades i slutet av 1977, som en del av musikföreningen ”Oasen” i förorten Rågsved i Stockholm. Gruppen blev den svenska punkens flaggskepp.

De som bildade gruppen var Joakim Thåström, Lennart Eriksson och Gunnar Ljungstedt. Namnet Ebba grön var egentligen en kodsignal som polisen använde i samband med gripandet av en tysk Baadermeinhoffterrorist, som planerade att kidnappa invandrarminister Anna-Greta Lejon.

Ebba grön började spela på ungdomsgården ”Oasen” i Rågsved. Ungdomar där hade bildat olika rockgrupper, men tyckte att det var för lite konserter. Föreningen ”Oasen” bildades och Ebba grön ville med den och ungdomsgården skapa en oas i betongöknen – ett kulturcentrum.

Året var 1977. Den borgerliga regeringen Fälldin hade makten och punken hade kommit med Sex Pistols, The Clash och Ramones. Ebba nappade på en en tidningsannons vilket ledde fram till en inspelning i Solna. De första singlarna hette ”Antirock”, ”Profit” och ”Ung och sänkt”. Skivomslaget var hemmagjort med bilder på medlemmarna tagna i en fotoautomat.

 De skrev så småningom skivkontrakt med Mistlur och 1979 släpptes singlarna ”Vad ska du bli?” och ”Häng Gud”. De fick fler och fler spelningar och uppträdde på småställen och på fritidsgårdar i Stockholmsförorter som Akalla och Bagarmossen och de blev så småningom kända utanför Stockholm.

1979 släpptes Ebba gröns debutskiva ”We’re only in it for the drugs” med låtar om hur Gud lierar sig med makten, om poliser som retar ungdomar i förorten, om polisen som misstänks för att vara med prostituerade och om varför man inte ska lära sig att mörda.

Musiken handlade om livet i förorten de växte upp i, om den grå betongen de hatade och ville fly ifrån. Musiken var rå och ett sätt att få ut sin aggression var att spela musik och protestera mot det samhälle de levde i, den grå verkligheten, om orättvisor och om den spruckna folkhemsdrömmen.

Ebba grön gjorde många konserter och var ett starkt liveband. De uppträdde bland med gruppen Dag Vag 1978-79 och protesterade mot ungdomsarbetslösheten. Vid en konsert uppstod bråk då nazister kom till klubben ”Underground” i Stockholm. De kallade medlemmarna för kommunister och provocerade Ebba grön och det blev slagsmål.

Våren 1980 släppte Ebba grön låten ”Staten och kapitalet”, en klassisk låt från musikrörelsen/proggen och gruppen Blå tåget. Låten hette i orginal ”Den ena handen vet vad den andra gör”.

I början av 80-talet gjorde Ebba Grön en konsert på Sergels torg i Stockholm. De stod på ett lastbilsflak och sjöng sina samhällskritiska låtar. Under natten ska Thåström ha krossat ett skyltfönster till en färgbutik och tagit färgburkar, som delades ut till publiken dagen efter.

Polisen kom dit och ifrågasatte om gruppen hade tillstånd. I samband med konserten sprayade publiken provocerande budskap på väggarna och Ebba grön jagades av polisen ända till Östermalm, sägs det.

Ebba gröns liv var kaotiskt. Vid exempelvis inspelningen av skivan ”Kärlek och uppror”, som släpptes 1981, kom deras kompisar till studion och drack öl och hade fest. När Rockbjörnpriset delades ut i januari 1982 var alla där utom Ebba Grön. De hade skickat dit sina kompisar från Rågsved. De var stupfulla och prisutdelningen blev tumultartad.

Punken var kort och intensiv och dog ut under 80-talet, men Ebba grön fortsatte med sin energiska protestmusik. Den 21 februari 1983 kom ett pressmeddelande till tidningarna med beskedet att Ebba grön hade splittrats. Delar av gruppen bildade Rymdimperiet, som senare blev Imperiet med Joakim Thåström i spetsen.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar