STÄMNINGEN REGNADE BORT FÖR RICHARD MARX

När jag var i de sena tonåren och i 20-årsåldern var westcoast/AOR och jazzfusion allt för mig, som Toto, Chicago, Marc Jordan, Bill Champlin, Jay Gruska, Pages, Airplay, Lee Ritenour och Larry Carlton. Så är det inte riktigt nu, även om jag då och då återvänder till musiken som präglat mig.

När det för ett par år sedan annonserades att den amerikanske låtskrivaren, pianisten, gitarristen och sångaren Richard Marx skulle komma till Sverige och Taxinge slott mellan Mariefred och Nykvarn tänkte jag att ”det måste man ju se”. Men pandemin satte stopp för honom och alla andra artister och grupper. Men så dämpades smittspridningen av Covid-19 och artisterna kunde återvända till scenerna.

Under lördagen stod Richard Marx, som fyller 59 den 16 september, på scenen i slottsparken vid Taxinge slott med sin akustiska gitarr inför ca 1500 i publiken. Jag hade, inför konserten, ingen aning om han överhuvudtaget hade varit i Sverige tidigare, men han sa från scenen att var på besök i landet i skarven mellan 80- och 90-tal.

Lindesbergsgrabben Cliff Kläfford värmde upp som förartist. Han hade blixtinkallats. Sedan inledde Marx med Endless summer nights från debutalbumet från 1987 och radade upp sina många hits och några nya låtar från den kommande skivan Songwriter, som släpps i slutet av september – till stor del endast med akutstisk gitarr, då och då med förinspelat komp. Det kan bli lite enahanda med endast gitarr och sång. Han hade vunnit på att ha några kompande musiker med sig, elgitarr, elbas, trummor och keyboard. Det hade lyft.

Förutsättningarna för en konsert utomhus var inte de bästa. Det var lätt regn och 10-13 grader.

Det verkade inte som om hälften av publiken hade varit på konsert tidigare. Å andra sidan var förutsättningarna sittande publik. Publiken satt på medhavda stolar i slottsparken med regnjackor eller ponchos och den som stod upp och skymde fick en tillsägelse av ordningsvakterna. Några i publiken blev irriterade när någon plötsligt ställde sig framför och skymde sikten. Då skulle de vara på en Springsteenkonsert på Ullevi 🙂

Folk var mycket avvaktande till en början. Kanske inte så konstigt med tanke på höstrusket, men Richard Marx, som bor med sin fru i soliga Malibu i Kalifornien, försökte få igång oss nordbor och till slut, när han radade upp sina hits vaknade publiken och sjöng med.

Framför scenen fanns ett utrymme där ingen stod. Avståndet blev alltför långt mellan scenen och publiken. Det var först i slutet av konserten, när Richard Marx undrade varför ingen stod längst fram, som några gick fram och ställde sig vid scenkanten när han avslutade med sin klassiker Right here waiting på flygeln. Det var egentligen då som det hettade till.

Det blev en kväll i nostalgins tecken, men regnet och kylan förtog stämningen och den relativt tråkiga publiken, som satt ner under sina ponchos och regnjackor eller stod under träden och tryckte, gjorde inte konserten magisk (detta slitna uttryck) som jag hade hoppats på.

Marx är fortfarande en fantastiskt bra sångare och låtskrivare. Han har rösten i behåll, även om den har åldrats något. Det var inte alls till någon nackdel. Tvärtom.

Richard Marx må vara en bortglömt artist generellt, men han har skrivit låtar åt andra artister och släppt skivor kontinuerligt under åren sedan debuten 1987 (med låtar som Endless summer nights och Hold on to the nights). För de flesta är hans tre första som ”gäller”. För visst minns du Right here waiting, Now and forever, Hazard och Angel´s lullaby?

Marx började som femåring att göra kommersiella jinglar på sin pappas företag och när han var 17 hörde Lionel Richie av sig efter att Marx skickat iväg ett band med sina låtar till honom. Richie uppmanade den unge Marx, från Chicago, att komma till Los Angeles och resten är historia.

Han har haft tre ettor, en tvåa och två tredjeplaceringar på Billboard Hot 100 i USA (sammanlagt nio Top tio-hits) och har sålt miljontals skivor. I England har han endast en andraplacering med Right here waiting och en tredjeplacering med Hazard. Debuten 1987, ”Richard Marx”, sålde tre miljoner exemplar i USA och andra skivan Repeat offender, 1989, sålde fyra miljoner exemplar, enligt RIAA, The recording industry association of America. Marx hade också tio låtar på Tracks med Kaj Kindvall, varav Right here waiting nådde förstaplatsen. Två låtar nådde andra plats, Endless summer nights och Hazard. Hold on to the nights kom trea.

Richard Marx är ute på en Europaturné och uppträder i Sundsvall 4 september och i Göteborg den 6 september. Sedan fortsätter turnén i Danmark och i andra europeiska länder för att fortsätta i USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: