FÖR 40 ÅR SEDAN FÖDDES U2

Den här helgen 1976 träffades medlemmarna i irländska U2 i ett kök och jammade. Gruppen bildades samma år som punken föddes och kom att bli en av de mest inflytelserika och största grupperna någonsin.

U2 bildades i Dublin den 25 september 1976 efter att Larry Mullen annonserat på skolans anslagstavla efter medlemmar till ett band.

Samtidigt som syntbaserad pop och hårdrock var populärt så gled denna rockgrupp in på rockarenan på allvar i början av 80-talet. U2 var – och är –  ett samhällskritisk, politiskt och religiöst medvetet band, bland annat engagerat i konflikten på Nordirland. Klassiska ”Sunday bloody sunday” är en av protestlåtarna. Gruppen trodde, precis som många tidigare hade trott, att rockmusiken kunde förändra och påverka. Bono har under många år engagerat sig för världsfreden och det var tydliga politiska budskap från scenen under turnén 2015.

Jag såg gruppen för första gången i Globen 23 september 2015. Det borde ha varit tidigare, men av olika anledningar blev det inte så, men gruppen har förstås funnits med som en av favoriterna sedan jag hörde skivan Unforgettable fire 1984 och låten Bad, som varit min favorit sedan dess.

Jag beskrev min upplevelse av konserten för ett år sedan här på bloggen.

”Efter knocken med Where the streets have no name och With or without you fick jag ett känslomässigt tryck över bröstet. Jag sa till min  tjej att ”jag kan inte prata just nu” när gruppen radade upp mina favoriter.

Jag tog mig för bröstet och hade min starkaste musikaliska upplevelse sedan första gången jag hörde Springsteen på Stadion 1988. Det var som om alla år som gått och all erfarenhet, plus och minus, all kärlek och bedrövelse, allt ljust och allt mörkt, plötsligt samlades till en enda tryckvåg i mig och det var känslomässigt väldigt starkt, suggestivt, närmast religiöst. Betyget tre av fem som jag hade tänkt ge U2 omvandlades till en fyra när Bad hade spelats”.

Politisk och religiös medvetenhet – läs mitt porträtt här.

En kommentar på “FÖR 40 ÅR SEDAN FÖDDES U2

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: