SKIVAN SOM FÖRÄNDRADE MITT LIV

Den 9 januari 1981 släpptes en skiva som har påverkat mig starkt, framförallt den låt som på många sätt kom att definiera artisten som gjorde den – Phil Collins och solodebutskivan Face Value med superlåten och världshiten In the Air Tonight. Trumsoundet i låten, som nådde andraplatsen i England 17 januari, kom att bli legendariskt. Det är 40 år sedan nu och det är obegripligt länge sedan, men samtidigt känns det nästan som igår.

Efter det slukade jag allt som gällde Phil Collins, Peter Gabriel och Genesis. Skivan fick mig att backa tillbaka till tidigt 70-tal och upptäcka gruppens komplexa låtar och fantasifulla texter.

Innan solodebuten hade Collins haft enorma framgångar med Genesis, ett av 70-talets mest framgångsrika progressiva symfonirockband. Han blev trummis i gruppen tidig höst 1970, 19 år gammal.

Efter solodebuten 1981 blev ingenting sig likt för den jordnära sångaren och trummisen, som efter skivan No Jacket Required 1985, fick oerhörda framgångar som soloartist, med låtar som Sussudio och One more night. Efter solusuccén på 80-talet ville ”alla” anlita honom som producent, bakgrundsångare och trummis. Hans solokarriär blev en av de mest succéfyllda i popbranschen.

Skivan Face Value, som nådde första plats i England en månad efter att den släpptes, blev lite av inledningen på 80-talet och det som komma skulle, för mig och för Philip David Charles Collins, från Hounslow i västra London – ett par stationer från Heathrow Airport, längs Piccadilly line.

Det var ett sprucket äktenskap som gjorde Phil Collins till soloartist. Ur sorgen improviserade han fram låtarna i sitt öde hus i England med hjälp av en trummaskin som han hade köpt i Japan 1978 i samband med Genesis första turné där.

Framgångarna hade sitt pris med flera spruckna äktenskap och barn som försakades när de var små. Mer om det senare.

2004 gjorde engelsmannen vad som då beskrevs som hans sista stora popturné, under den humoristiska titeln First farewell tour. Han gjorde bland annat ett besök i Globen i Stockholm den 9 juni. Efter turnén sa Collins att han skulle trappa ner och satsa mer på sin familj. Från mitten av 90-talet bodde han i Schweiz med många år yngre Orianne Cevey och deras två barn, men även det äktenskapet sprack 2008.

Under en period efter äktenskapet levde han ett tillbakadraget liv i Schweiz och tog hand om sina barn, men fick problem med alkohol och drabbades av depressioner och andra hälsoproblem. Han kom senare med beskedet att han skulle lägga musiken på hyllan och dra sig tillbaka som pensionär.

Under 2015 blev det känt att han hade träffat sin tidigare fru Orianne Cevey igen och att de bodde tillsammans med sina två gemensamma barn i Florida. Men de senaste månaderna har engelska och amerikanska tidningar skrivit om en uppslitande tvist mellan de två där Cevey, bakom ryggen på Collins, gift sig med en annan, över tio år yngre man, flyttat in i Ceveys och Collins hus i Miami och hindrat Collins tillträde.

2015 hade Collins signalerat att han skulle göra comeback som soloartist. Vid en presskonferens i mars 2016 berättade han att hans comeback skulle ske i Florida 11 mars. Under 2017 åkte han ut på en turné tillsammans med flera musiker som han spelat med i många år. Men nervproblemen i en arm och ryggproblem efter 60 år bakom trummorna stoppade honom från att spela. Ersättare blev hans då 16-årige son Nicholas.

Philip David Charles Collins, född i London den 30 januari 1951, sångare och trummis, hade inga planer på att bli soloartist. Det växte fram ut ett sprucket äktenskap i slutet av 70-talet. Ur sorgen efter förhållandet med Andrea Bertorelli, som han hade varit tillsammans med sedan skoltiden, växte texter och melodier fram.

I sin ensamhet gjorde han med piano, keyboards, en trummaskin och en 8-kanalers inspelningsutrustning, demoinspelningar i sovrummet, som hade möblerats om till studio. Det ledde fram till hans första soloskiva ”Face value” 1981. Låten ”In the air tonight” från debutskivan blev en jättehit.

Phil Collins sjöng personligt och blottade sin själ och folk kände igen sig i hans ballader om olycklig kärlek. Det gjorde honom mycket populär som soloartist under 80-talet. Men Andrea Bertorelli, som han var gift med i fem år mellan 1975 och 1980 kom 2015 med sin bild av förhållandet med Phil och vad som låg bakom att det sprack. Hon sa till Daily Mail att Phil förvrängde sanningen om orsaken till skilsmässan och att han utnyttjade den och henne för att spela ett offer som blivit lämnad för att tjäna miljoner på att sälja skivor.

Som barn gick Phil Collins i teaterskola och satt hemma och dunkade livet ur sitt trumset. Han drömde om att bli fotbollsspelare, men trummorna blev hans passion. Han var med i flera popgrupper under tonåren, bland annat ”Flaming youth”, som hade mindre framgångar.

Gruppen gjorde en skiva, ”Ark2”, men de hade svårt att få spelningar. Collins gick på legendariska klubben Marquee och läste rocktidningen Melody Maker och konstaterade att alla andra grupper uppträdde på olika klubbar. Genesis var en av de grupperna.

Tidigt hösten 1970 blev han trummis i rockgruppen Genesis, som hade bildats på en internatskola 1967. Gruppen blev 70-talets kanske viktigaste symfonirockgrupp. 1975, tog han över sångmikrofonen från Peter Gabriel och han blev efterhand den stora och framträdande frontfiguren i gruppen, samtidigt som de gamla fansen sörjde Gabriels avhopp.

Efter Phil Collins andra soloskiva 1982 med listettan, Supremes’  ”You can’t hurry love”, så kom skivan ”No jacket required” 1985. Det var en positiv och pop- och dansorienterad skiva och efter den ville ”alla” anlita honom, som sångare, trummis eller producent.

Han har kallats ”The hardest working man i buissnes” och under 80-talet producerade han skivor för en rad artister, bland andra hans gamle kompis Eric Clapton och Philip Bailey, från gruppen Earth, Wind and Fire, vars blåssektion Collins länge samarbetade med.

Redan 1982 producerade han Abba-Fridas skiva ”Somthing’s going on” och spelade också trummor och sjöng duett med henne på skivan. Phil Collins var, förutom soloartist och sångare och trummis i Genesis, också med i jazzrockgruppen Brand X där han fick utlopp för sin experimentlusta och sitt intresse för jazz.

I april 1984 släpptes filmlåten, ”Against all odds (take a look at me now)”, som nådde första platsen i USA. 1985 gjorde han ännu en filmlåt, ”Separate lives” från filmen ”White nights”. Han sjöng duet med Marilyn Martin.

En roll i den amerikanska TV-serien Miami vice ledde i slutet av 80-talet fram till huvudrollen i filmen ”Buster”, om det stora tågrånet i England 1963. Han fick flera filmerbjudanden, men valde att göra en ny skiva istället. Hans fjärde och kommersiellt framgångsrika skiva, ”…but seriously”, släpptes 1989.

I ”Another day in paradise”, sjöng han om hemlösa och samtidigt som välgörenhetsorganisationer ville använda låten frågasatte kritikerna miljonären Collins trovärdighet när han klädd i dyra Armanikostymer sjöng om de hemlösa.

Phil Collins har genom åren beskrivits som en enkel och jordnära person. Han har kallats ”Mr. Nice guy”. Men det epitetet fick sig en rejäl törn under 90-talet då tabloidpressen i England skrev om hans kärleksaffärer. Bland annat skrev tidningarna att han gjort slut med sin andra fru Jill Tavelman genom ett fax. Själv förnekade han att det gick till på det viset.

Tidningarna skrev också om en romans med en kvinna, som hade varit med i samma skolorkester som Phil Collins. Under en turné 1994 träffade han 20 år yngre Orianne Cevey, från Schweiz och åldersskillnaden ifrågasattes också. Han tog mycket illa vid sig av skriverierna. Alla känslor och tankar kring detta avspeglas i skivan ”Dance into the light” från 1996.

Under 90-talet fortsatte Collins med ytterligare soloskivor och turnéer. Hans dröm om att få spela jazz i ett storband gick i uppfyllelse under 90-talet då han samarbetade med megaproducenten Quincy Jones och sångaren Tony Bennet.  Han fortsatte också att fördjupa sitt intresse för filmmusik. Bland annat gjorde han musik till Disneyfilmen ”Tarzan”. Ett annat filmprojekt är musiken till Disneyfilmen ”Björnbröder”.

Han deltog också i musikaluppsättningen av ”Tarzan” på Broadway 2006.

I mars 1996 meddelade Phil Collins att han hoppat av Genesis. Han ville satsa fullt ut på sin solokarriär och kände sig inte motiverad att fortsätta. Trots att läkare uppmanade honom att inte ge sig ut på turné igen på grund av hörselproblem, tinnitus, så gjorde han det ändå. 2004 gjorde han sin sista stora popturné. Han fortsatte dock att turnéra i bland annat Polen, Israel, Ryssland och Baltikum senare under 2000-talet.

2010 släppte han en ny skiva med låtar han växte upp till, ”Going back”. Samtidigt berättade han för olika medier att hans fingertoppar har domnat vilket gjorde att han inte kan spela trummor som förr. Anledningen var en misslyckad operation som han gjorde på grund av nack- och ryggproblem som han troligen fått av all tid bakom trummorna. På skivan tvingades han linda fast trumpinnarna på ena handen för att kunna spela. Detta tillsammans med hörselproblem gjorde att han drog sig tillbaka från musiken. Men han sa också att han tyckte att det var viktigt att ta hand om sina barn som han hade försakat under 80-talet då han var mitt uppe i karriären.

I oktober 2016 haltade 65-årige Phil Collins in med käpp på en presskonferens i Royal Albert Hall i London. Iklädd keps och flera dagars skäggstubb satte han sig ner i en stol och berättade att han ska åka ut på turné igen, men den blir bara tre veckor lång.

Men turnérande gav mersmak och han fortsatte att turnéra. I början, sommaren 2017, var det påtagligt att Mr.Collins var ringrostig. Rösten höll inte, men allt eftersom turnén på olika platser i världen fortskred lät det bättre och bättre.

Den stora popartisten från 80-talet hade dragit sig tillbaka efer ”First farewell tour” 2004 och gjorde en återföreningsturné med Genesis 2007, men sen var det tyst från honom.

Han fick problem med hälsan på flera olika sätt. Alkoholen tog nästan livet av honom berättade han i en intervju och han var tvungen att söka hjälp. Han flyttade från Schweiz till Florida och återförenades med sin 20 år yngre Orianne Cevey som han varit gift med och som han har två barn tillsammans med.

”Vi är tillsammans igen, men hon har inte betalat tillbaka pengarna”, sa han med glimten i ögat vid presskonferensen. Han fick betala motsvarande 300 miljoner till henne i samband med skilsmässan.

Sommaren 2017 gjorde han flera konserter i Royal Albert Hall i London, Paris och i Köln. Med sig på turnén, som gick under namnet ”Not dead yet live” (!) hade han sin son Nicholas, 15 år. Han är trummis som sin far.

Phil Collins sa vid presskonferensen i London hösten 2016 att sonen är en mycket bra trummis (tacka för det med en sådan far) och att han själv eventuellt skulle försöka framföra sin dunderhit In the air tonight, bakom trummorna. Men så mycket mer klarar inte den åldrande engelsmannen numera på grund av ner nervproblemen i en arm och ryggproblemen.

Han släppte en självbiografi hösten 2016, med den humoristiska titeln, Not dead yet.

Den märkbart åldrande Collins, min stora ”pophjälte”, har sedan hösten 2020 en uppslitande konflikt med Orianne Cevey, men enligt amerikanska medier håller hon på att flytta ut från deras gemensamma miljonvilla i Miami för att bosätta sig med en 13 år yngre man någon annanstans.

Collins förbereder sedan knappt ett år tillbaka en återförening med Genesis, som skulle ha ägt rum i England i höstas, men blev inställd på grund av covid-19. Han planerar, enligt medieuppgifter, att sälja sitt hus i Florida.

Och som vi alla vet finns det alltid två sidor av ett mynt. Phil Collins har inte alltid varit Guds bästa barn, men man kan hoppas att tvisten med den en gång i tiden så vackra Orianne Cevey lägger sig, att coronakrisen snart är över, att Genesis kan genomföra en sista turné och att Mr.Collins får ett behagligt avslut på sitt mycket framgångsrika och ibland stormiga liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Stray Bullet

Show a little faith there's magic in the night

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: