SPRINGSTEENS PÅ SÄKER MARK PÅ NYA SKIVAN

En månad efter födelsedagen släpper 71-årige Bruce Springsteen sin tjugonde studioskiva, Letter to you, snart 50 år sedan debuten Greetings from Asbury Park 1973.

Letter to you är inspelad i Springsteens egen studio i Colts Neck, New Jersey.

“I love the emotional nature of Letter To You,” says Springsteen. “And I love the sound of the E Street Band playing completely live in the studio, in a way we’ve never done before, and with no overdubs. We made the album in only five days, and it turned out to be one of the greatest recording experiences I’ve ever had.”

Skivan innehåller nio nyskrivna låtar och tre låtar som han skrev tidigt 70-tal, Janey Needs a Shooter, If I Was the Priest, och Song for Orphans. Springsteen berättar i en intervju med Apple music (se länken nedan) att han letade efter låtar som han skrev när han var 22 år, låtar som skrevs innan första skiva, Greetings from Asbury Park och som skulle kunna passa in i ett nytt sammanhang.

Efter ett par lyssningar kan man dra vissa slutsatser. Den nya skivan är nostalgisk, romantisk och eftertänksam. Springsteen blickar tillbaka på tider som flytt – på sitt liv och de unga rockåren innan genombrottet. Skivan har sin grund i förlusten av George Theiss, medlem i Springsteens första band Castiles, har Springsteen berättat.

Lite kuriosa…Springsteen provspelade för gruppen Castiles, som saknade gitarrist. Gruppens ledare George Theiss gav honom chansen eftersom Theiss var intresserad av Springsteens syster Ginny. Men Theiss var inte riktigt nöjd med Springsteen och bad honom återkomma. Dagen efter kom han tillbaka och hade skrivit flera nya låtar där han kopierat gitarrsolon som han snappat upp och tränat på. Gruppledaren blev imponerad av Springsteen som gjorde om samma sak dagen efter för de andra medlemmarna och han fick ”jobbet”. 

”I hear the sound of your guitar
Comin’ from the mystic far
Stone and the gravel in your voice
Come in my dreams and I rejoice”

Hans nya, Letter to you, är en kärleksförklaring till en rockera som är borta. Det finns en röd tråd om förlusten av gamla vänner och åldrande. Springsteen har på Letter to you skapat en modern version av hur det en gång lät på 70-talet. Skivan är efter en första lyssning lite ojämn, men som det brukar vara, låtarna växer sig starkare efterhand. Några låtar sticker ut, som Letter to you, Ghosts, Burnin´ train och avslutande I´ll see you in my dreams. Den senare har seglat upp som min stora favorit på skivan. Där finns mycket av det som är E Street Band, uppbyggnaden, stark melodi, en refräng som fastnar, glockenspiel, hammondorgeln, akustiskt piano och det kompakta rocksoundet.

I’ll see you in my dreams when all the summers have come to an end
I’ll see you in my dreams, we’ll meet again in another land
I’ll see you in my dreams, yeah around the river bend
For death is not the end
And I’ll see you in my drеams

Letter to you är trygg Springsteenmark och vi känner igen oss. Det kanske behövs i dessa oroliga tider och fansen blir nog inte missnöjda.

Och jag tror, precis som Springsteen ger uttryck för i en intervju med Apple music, från den 19 oktober (se länken nedan) att låtarna på skivan skulle göra sig mycket bra live tillsammans med de gamla klassiska låtarna från storhetstiden. Får vi någonsin uppleva det mer?

Text: Fredrik Blomberg
Foto: Danny Clinch

LYSSNA PÅ INTERVJUN MED SPRINGSTEEN FRÅN 19 OKTOBER HÄR!

LÄS MITT PORTRÄTT AV BRUCE SPRINGSTEEN HÄR!

BÄSTA LÅTEN PÅ NYA – enligt mig! I´ll see you in my dreams

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Webbplats byggd med WordPress.com.

Upp ↑

Discover WordPress

A daily selection of the best content published on WordPress, collected for you by humans who love to read.

Håkans Pop

About music, love, life and becoming older...

Thirsty Boots

About music, love, life and becoming older...

Shades Of Noir

No answers, just opinions.

Villa California

Teknik för trygghet o frihet

att leva sin dröm

med ljuvliga hundar

%d bloggare gillar detta: